Tramp se pohvalio da ga je japanski premijer nominovao za Nobelovu nagradu za mir, ali Tokio ne želi da komentariše ovaj slučaj

Nominaciju za Nobelovu nagradu može podneti bilo koja osoba koja ispunjava kriterijume za nominaciju

  • 4

Japanski premijer Šinzo Abe je prošle jeseni nominovao američkog predsednika Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir, nakon što je američka vlada od njega to zatražila, objavio je japanski list Asahi šumbun.

Izveštaj lista usledio je nakon što je Tramp u petak objavio da ga je Abe nominovao za Nobelovu nagradu za mir zbog pokretanja pregovora i smirivanja napetosti sa Severnom Korejom.

Tramp je tada, na konferenciji za štampu u Beloj kući, rekao da mu je japanski premijer predao "najlepšu kopiju" nominacije, napisanu na pet stranica.

Kako se navodi, američka vlada se raspitivala za mišljenje japanskog premijera o mogućnosti da nominuje Trampa za Nobelovu nagradu, posle junskog samita SAD–Severna Koreja.

Portparol ministarstva spoljnih poslova u Tokiju izjavio je da je to ministarstvo upoznato sa Trampovom izjavom, ali da bi se „suzdržalo od komentarisanja interakcije između dvojice lidera“.

Na stranici Nobelove fondacije navodi se da nominaciju za Nobelovu nagradu može podneti bilo koja osoba koja ispunjava kriterijume za nominaciju, što uključuje i sadašnje šefove država.

Prema pravilima fondacije, imena i druge informacije o neuspelim nominacijama ne smeju se otkriti 50 godina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    18. februar 2019 | 12:02

    Страшно! Атомске бомбе,па награде за мир...и још ми неко каже да су будисти најодмеренији,и нај трезвенији...

  • Nikolas

    18. februar 2019 | 11:25

    TREBA JOS MALO SACEKATI DA POCNE VELIKI RAT KAKO BI STEKAO USLIVE ZA NOBELA !!! PARADOKS ALI DO SADA JE TAKO BILO BAREM OVIH POSLEDNJIH GODINA!!!!

  • Arsa

    18. februar 2019 | 11:58

    Kakav mir ti, ili bilo koji amerikanac donosi svetu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA