Francuska i Nemačka hladne prema Trampovom zahtevu: Ne planiraju da prime nazad borce Islamske države

Tramp je pozvao evropske zemlje da prihvate nazad svoje državljane - borce Islamske države zarobljene u Siriji

  • 6

Francuska za sada neće odgovoriti na poziv predsednika SAD Donalda Trampa evropskim saveznicima da prihvate nazad više stotina svojih državljana - boraca Islamske države zarobljene u Siriji, prihvatajući militante po principu "od slučaja do slučaja", izjavila je danas francuska ministarka pravde. I Nemačka je bila "hladna" prema Trampovom zahtevu, navodeći da bi mogla prihvatiti nazad borce Islamske države, samo ako bi osumnjičeni imali pristup konzularnim uslugama.

- Postoji novi geopolitički kontekst kada je reč o povlačenju SAD. Za sada ne menjamo svoju politiku. U ovoj fazi Francuska neće odgovoriti na Trampove zahteve - izjavila je francuska ministarka Nikol Belube za televiziju "Frans 2".

Britanska agencija Rojters navodi da je politika francuske vlade bila kategoričko odbijanje prihvata boraca IS i njihovih žena, dok ih je ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan nazvao "neprijateljima" nacije koji treba da se suoče sa pravdom u Siriji ili Iraku.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Međutim, izgledi za povlačenje SAD iz Sirije naterali su Francusku da se pripremi za povratak više destina francuskih džihadista koje drže kurdske vlasti pod okriljem SAD, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane krajem januara.

NEMAČKA: TEŠKO DA ĆEMO MOĆI DA PRIHVATIMO NAZAD DŽIHADISTE

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas kaže da je "izuzetno teško" ispuniti zahtev američkog predsednika Donalda Trampa da evropske zemlje prime nazad svoje državljane - borce Islamske države zarobljene u Siriji.

Tramp je u tvitu objavljenom za vikend pozvao Britaniju, Francusku, Nemačku i druge evropske zemlje, da prihvate nazad preko 800 zarobljenih pripadnika IS i da im sude.

Mas je rekao da nemački državljani imaju zakonom garantovano pravo na povratak, ali da u ovom trenutku nema šanse da se to proveri u Siriji.

Tramp pozvao evropske države da prime više od 800 zarobljenika Foto: Tanjug/AP

Kako je rekao, "humanitarni slučajevi", žene i deca, su se već vratili, ali da bi to u drugim slučajevima bilo moguće samo ako bi se sudski postupci mogli odmah pokrenuti.

- Potrebne su nam informacije, potrebne su nam istrage, a sve dok se to ne postigne, mislim da je ovo izuzetno teško proveriti - izjavio je on.

Nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo juče da Nemačka može da prihvati borce Islamske države zarobljene u Siriji samo ako osumnjičeni imaju pristup konzularnim uslugama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S 400

    18. februar 2019 | 14:55

    Zašto da ih primi Evropa . Nije Islamska Država u Evropi ! Vratiti ih u njihovu matičnu Zemlju ,neki i jesu do duše Evropski Državljani ali nisu svi ! Vi ste ih stvorili SAD i sad da ih deportujete malo morgen ! To je vaših ruku delo....

  • Realno

    18. februar 2019 | 19:24

    Ameri sve da ih prime na Aljasku ionako im fale ljudi......pošteni i obučeni da slušaju naredjenja.

  • Milorad Vujicic

    19. februar 2019 | 16:11

    Ako su skupa mogli bombardovati i rusiti po tudjim drzavama i mogu pidjeliti i plen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA