≫ 

Marko Rubio je Trampov čovek koji odlučuje o Venecueli: Kritikuje Madura, preti eliti u Karakasu i najavljuje da bi kriza mogla da se završi krvavo (FOTO) (VIDEO)

Američki zvaničnici su rešeni da po svaku cenu smene aktuelnu vlast u Venecueli

  • 1

Politička i ekonomska situacija u Venecueli je svakim danom sve gora. Opozicija je ustala protiv aktuelnog predsednika Nikolasa Madura, a on sa druge strane za haos u zemlji optužuje Ameriku i njenog predsednika Donalda Tramp. SAD su podržale Huana Guaida za privremenog predsednika, a Trampov čovek koji se u poslednje vreme posebno ističe zbog svog angažmana oko Venecuele je senator Marko Rubio.

On je prvi plan izbio kada je obećao da će Amerika učiniti sve da zaštiti svoje diplomate na terenu. Ovaj republikanac sa Floride, koji je takođe bio u trci za predsednika SAD, sada je postao glavna osoba koja vodi sve poslove oko rizične političke situacije u Venecueli.

OŠTRE REČI I PRETNJE 

Mnogi ističu da je Rubio sada postao virtualni državni sekretar za Latinsku Ameriku, upravljajući strategijom američke administracije koja se odnosi na Venecuelu. Nijedna druga osoba izvan Venecuele nije bila toliko kritična prema Nikolasu Maduru kao što je on.

- Započeo je bitku koju ne može da dobije. To je samo pitanje vremena. Jedino što ne znamo jeste koliko će trajati i da li će biti mirno ili krvavo - rekao je svojevremeno Rubio.

On je Trampu još na početku mandata govorio o navodnoj "izopačenosti vlade Nikolasa Madura" i potrebi da se Amerika uključi u celu priču.

Rubio je zajedno sa potpredsenikom Majkom Pensom urgirao kod Trampa da se podrži opozicioni lider Huan Guaido. Kada se to dogodilo krajem januara i kada su usledila priznanja i drugih država, Rubio je upitio poziv kako bi podstakao što više država slede njihov primer.

Marko Rubio je bio u trci za predsednika SAD Foto: AP/Tanjug

Ipak sa druge strane, Rubio je svestan da SAD mnogi rizikuju time što su se uplele u političku situaciju u Venecueli.

On je svojevremeno u jednom intervjuu izneo četiri moguća ishoda koji se vezuju za Veneculu: da Maduro zadrži vlast, da bude zbačen u političkom puču, pa da ga zameni civilni vođa ili da vojska formira novu vladu. A mogući je i popularni revolt poput onog koji je pokrenuo Guaido.

Međutim dodao je da se interes SAD ogleda samo u jednom od tih rezultata. Ono što mnoge plaši jeste činjenica da Tramp možda i nije pripremljen ako nešto pođe u "pogrešnom pravcu", odnosno ako Maduro ne podlegne pritisku i ne preda vlast.

Mnogi liberalni članovi Kongresa zabrinuti su da će doći do nove intervenicije, koja ponovo oživljava mračnu istoriju Vašingtona koji je često u prošlosti intervenisao u zemljama Latinske Amerike.

Oni ističu da narod Venceule mora sam da odlučuje o svojoj budućnosti i da SAD moraju da se drže izvan cele te situacije.

Od samog početka je oštro nastupio prema Maduru Foto: AP/Tanjug

Osim što je protiv vlasti u Venecueli, Rubio je tradicionalno i protiv kubanskih vlasti, koje se odlično slažu sa Madurom. Takođe je uspeo da nagovori Trampa da nastupi oštrije prema Rusiji i Kini, koje su tradicionalni saveznici Havane, ali i Venecuele.

Rubio se zbog svojih akcija snažno zamerio vlastima u Karakasu, da je navodno jedna visoki zvaničnik Venecuele naredio pokušaj atentata na njega tokom 2017. godine.

Kada je Majk Pompeo, američki državni sekretar, uveo sankcije potpredsedniku vladajuće Socijalističke partije u Vencueli, Diosdatu Kabelju Rondonu, Rubio mu je pretio narandžastim kombinzonom (zatvorskom uniformom) preko Tvitera.

- Koju veličinu uniforme nosite ovih dana: veliku ili ekstra veliku? Želimo da vaš boravak bude što prijatniji - napisao je Rubio.

SARADNJA ZA OPOZICIJOM IZ KARAKASA

Rubio je čekao manje od mesec dana od Trampovog stupanja na dužnost kako bi započeo napade da privuče pažnju predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

On se zajedno sa Majkom Pensom sreo sa Lilian Tintori, ženom opozicionog političara Leopolda Lopeza, koji je u kućnom pritvoru. Potom su na Tviteru objavili zajedničku fotografiju i pozvali su predsednika Venecuele da oslobodi Lopeza.

Dogovori i planiranja su konačno trebali da budu sprovedeni u delo. Dana 22. januara Majk Pens nazvao je Huana Guaida. Američki zvaničnik koji je bio upoznat sa tim pozivom rekao je da je Pens obećao Guaidu da ima podršku Trampove administracije ukoliko se proglasi za predsednika Venecuele na masovnim demonstracijama koje su bile dogovorene za idući dan.

Pens je razgovarao s Guaidom nakon što mu je to odobrio Tramp na sastanku u Ovalnom kabinetu, na kojem su takođe bili i Rubio, tri republikanca sa Floride i savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

Guaido je položio zakletvu - a SAD su održale reč i priznale ga nekoliko minuta kasnije za novog predsednika Venecuele. Taj potez iznenadio je mnoge diplomate i članove opozicije, ali do večeri 23. januara, desetak zemalja Latinske Amerike i Kanade - kod kojih je lobirala Lopezova supruga, sledilo je Ameriku.

Nakon toga su se izdešavale brojne stvari, a čini se da Maduro i pored svega nema nameru da preda vlast. Ameriku počinje da brine to što situacija poprima i nasilan zaokret.

- Ako Maduro postane nasilan, bilo protiv Guaida ili skupštine, naroda ili ne daj bože naše ambasade, posledice će biti veoma brze i ozbiljne. Mogu samo da vam kažem da nećemo samo poslati pismo osude - rekao je svojevremeno Rubio.

Tramp je na nagovor Rubia podržao Huana Guaida Foto: Tanjug/AP

HUMANITARNA POMOĆ ZA VENECUELU

Rubio je uspeo da ubedi ostale zvaničnike da se poveća pomoć za Venecuelu pa je Pompeo u januaru izdvojio oko 20 miliona dolara za hranu i lekove. Međutim, Maduro ne dozvoljava da kontigent sa američkom pomoći uđe u zemlju i blokada granice prema Kolumbiji upravo zbog toga traje nekoliko dana.

- Mi nismo prosjaci - rekao je Maduro. Umesto toga, on je uputio oštre kritike na račun SAD.

- Ako Sjedinjene Države žele da pomognu svojoj zemlji, one bi trebalo da ukinu sankcije i deblokiraju banke - rekao je on početkom februara.

Senator Rubio je odlučio da lično urgira i u ovoj situaciji. On je juče upozorio vojnike Venecuele da će počiniti "zločin protiv čovečnosti" ukoliko spreče da se njihovoj zemlji dostavi američka humanitarna pomoć.

Američka vojska dopremila je više tona humanitarne pomoći u kolumbijski grad Kukuta na granici sa Venecuelom, koju bi trebalo da distribuiraju pristalice opozicionog lidera Huana Gvaida koga su SAD priznale za privremenog predsednika.

Rubio, republikanski senator sa Floride, obišao je Kukutu, gde je rekao da će vojnici koji sprečavaju dostavu pomoći provesti "ostatak života krijući se od pravde", prenosi AP.

Rubio je poznat i po oštroj retorici Foto: AP/Tanjug

Prethodne isporuke pomoći dopremljene su komercijalnim letovima. Jučerašnja isporuka obuhvata 180 tona pomoći u hrani, sredstvima za higijenu i drugoj robi namenjenoj za više od 25.000 ljudi.

Čini se da se trenutno ne vidi izlaz iz ove situacije, a rasplet krize čeka čitav svet.

(Telegarf.rs/Njujork Tajms)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    20. februar 2019 | 10:35

    Zasto..odakle..zbog cega misli Amerika da ima pravo da se mesa osudjuje namece..znamo svi da vole novac, naftu.. Nije mi jasno kako to bilo ko podrzava u toj usranoj zemlji. I oni sami veruju izgleda da imaju pravo da “pomazu” zemlji koja im se nadje na putu interesa.. degenerici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA