≫ 

Tramp održao govor o Venecueli i uputio oštru poruku: Odbrojani su dani komunizmu, a vojska koja podržava Madura će izgubiti sve (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Nikolas Maduro je uporedio govor koji je američki predsednik održao u Majamiju sa govorom naciste

  • 9

Američki predsednik Donald Trump rekao je da "dolazi novi dan u Latinskoj Americi", tokom svog obraćanja u Majamiju u nastojanja da zadobije podršku najveće venecuelanske zajednice u SAD za lidera opozicije Huana Gvaida.

Govoreći na Međunarodnom univerzitetu Florida u Majamiju, Tramp je rekao da SAD stoje iza Gvaida, koga su priznale kao zakonitog predsednika zemlje, prenela je agencija AP.

Američki predsednik je javno pozvao vojsku Venecuele da podrži Gvaidovu vladu.

Tramp je poručio vojsci Venecuele da ako nastavi da podržava aktuelnog predsednika Nikolasa Madura "neće naći nikakvu sigurnu luku, niti lakog izlaza".

- Sve ćete izgubiti - zapretio je američki predsednik i dodao da se SAD zalaže za mirnu tranziciju vlasti ali da su "sve opcije na stolu".

- Oči celog sveta danas su uprte u vas - upozorio je Tramp u govoru koji je održao u Majamiju pred venecuelskom zajednicom Floride.

Pozvao je venecuelske zvaničnike koji su i dalje lojalni predsedniku Nikolasu Maduru da dopuste ulazak humanitarne pomoći u zemlju.

"ODBROJANI DANI KOMUNIZMU"

- Možete birati da li hoćete da prihvatite velikodušnu ponudu predsednika Guaida i živeti u miru među svojima. Ako ne, možete se odlučiti i na drugi put: da nastavite da održavate Madura. U tom slučaju, nećete se imati gde da se sklonite, neće biti izlaza. Sve ćete izgubiti - upozorio je američki predsednik.

On je u pratnji supruge Melanije, koju su venecuelske izbeglice dočekale snažnim aplauzom, nazvao socijalističkog predsednika Madura, kojeg Vašington više ne želi na vlasti, "kubanskom marionetom". U oštrom govoru protiv "socijalizma" Tramp je ocenio da su "odbrojani dani komunizmu u Venecueli, ali i u Nikaragvi i na Kubi".

Melanija je dobila snažan aplauz Foto: Tanjug/AP

- Američke vlasti znaju gde su milijarde dolara koje je ukrala šačica pripadnika režima na vlasti u Karakasu - dodao je.

Rekavši da prednost daje "mirnoj predaji vlasti", Tramp je ukazao da su "sve mogućnosti" na stolu što se tiče te zemlje koju potresa teška ekonomska kriza, koja je pokrenula egzodus više od 2,3 miliona stanovnika, pokazuju UN-ovi podaci.

Tramp je uputio oštre poruke Foto: Tanjug/AP

MADURO UPOREDIO TRAMPA SA NACISTIMA

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro, čiji novi mandat osporavaju opozicija i zapadne zemlje, odbacio je reči predsednika SAD Donalda Trampa da dolazi novi dan u Venecueli i uporedio govor koji je američki predsednik održao u Majamiju sa govorom naciste, prenosi AP.

Podseća se da je Tramp sinoć kazao da SAD stoje iza vođe venecuelanske opozicije Huana Gvaida i osudio socijalističku politiku Madura i njegove vlade. Tramp je pozvao venecuelansku vojsku da stane uz Gvaida i upozorio na teške posledice ukoliko ostanu uz Madura.

Navodi se da je Maduro Trampu odgovorio u obraćanju na venecuelanskoj državnoj televiziji, optuživši ga da govori "u skoro nacističkom stilu".

On je takođe napao šefa Bele kuće zbog toga što misli da može da izdaje naredbe vojsci Venecuele.

- Ko je komandant oružanih snaga, Donald Tramp iz Majamija? Oni misle da poseduju ovu zemlju - poručio je Maduro.

TAS S prenosi da je on rekao i da će Rusija poslati 300 tona lekova Venecueli.

- U sredu će 300 tona legitimne humanitarne pomoći stići iz Rusije. Mi smo to platili - kazao je Maduro.

U Majamiju su se okupile izbeglice iz Venecuele Foto: Tanjug/AP

ZAHAROVA: TRAMPOV POZIV JE UCENA

Poziv američkog predsednika Donalda Trampa venecuelanskoj vojsci da podrži opoziciju koju predvodi Huan Gvaido, treba smatrati ucenom, ocenila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih Marija Zaharova.

- Ucena kao sredstvo povratka demokratije narodu Venecuele - napisala je Zaharova na svom nalogu na Fejsbuku u reagovanju na Trampov govor u Majamiju i njegov poziv vojsci Venecuele da podrži opoziciju, dozvoli prolazak humanitarnog konvoja i tako bude amnestirana, ili će u suprotnom "izgubiti sve".

VIDEO: Da li je američki zvaničnik slučajno otkrio plan za invaziju na Venecuelu?

(Telegraf.rs/Tanjug/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    19. februar 2019 | 10:38

    BICE OVDE STRASNOG RATA KOJI CE SE PROSIRITI JUZNOM AMERIKOM ZA POCETAK A POSLE CELIM SVETOM - POCELA JE DEPOPULIZAZIJA SVETA DABI OSTALA MILIJARDA ELITE-,DEMOKRATA,!!!!

  • Djane romane

    19. februar 2019 | 10:12

    Kako neko moze da sudi i osudi nekoga u tudjoj zemlji i da bira sebi ko ce vladati da bi on od toga imao koristi. Gde je demokratija gde je lljuskost gde je medjunarodno pravo. Nema pobedjuje sila .A kad Rusija nesto uradi bilo sta onda vec uopste nije u redu da oni ne valjaju a drugi su sasvim ok sramota zato njima moze doci glave Samo bog koji im salje razna vremensa nepogoda .Samo je zalosno sto strada neduzni narod a ne oni koji bi trebali

  • Sun

    19. februar 2019 | 11:17

    Nema corbe u kojoj vi niste zaprska!!! u svacije dvoriste ulazite i u sve se mesate..A kad neko nesto za vas kaze, e onda je to agresija na vas!!! doci ce i dan kada cete i vi biti u misjoj rupi!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA