≫ 

Papa Franja okuplja biskupe u Vatikanu kako bi razgovarali o svešteničkom zlostavljanju dece: Izbegavaće se reči "seks" i "pedofilija"

Papa je svestan da problem posle ove konferencije neće nestati

  • 0

Papa Franja će ove nedelje okupiti biskupe iz celog sveta na dugo očekivanom skupu o borbi protiv svešteničkog seksualnog zlostavljanja dece.

Čelnici oko stotinu biskupskih konferencija sa svih kontinenata okupiće se od četvrtka do nedelje u Vatikanu.

Grupe žrtava zlostavljanja zahtevaju da se na skupu dogovori konkretan akcijski plan za borbu protiv pedofilije. Papa je tražio da biskupi pre dolaska u Rim razgovaraju sa žrtvama zlostavljanja.

- Susret će dovesti do protokola za dalje delovanje jer biskupi ponekad ne znaju šta da urade - rekao je papa.

Papa Franja se uhvatio u koštac sa problemom Foto: Tanjug/AP

Cilj konferencije je podizanje svesti o globalnom fenomenu seksualnog zlostavljanja maloletnika unutar Crkve, uprkos tome što mnogi u Africi, Aziji i na Bliskom istoku to negiraju i pedofiliju među klerom nazivaju "zapadnim problemom".

U mnogim delovima sveta rasprava o nasilju nad decom i seksu i danas je tabu, zbog čega je Vatikan i organizovao ovaj skup.

Pozvane su i žrtve zlostavljanja, naročito iz država u kojima su njihovi slučajevi ignorisani.

Česti su slučajevi gde sveštenici zlostavljaju decu Foto: A. Nalbantjan, Profimedia/Alamy

- Neko ko je upoznao žrtvu, čuo njihove pozive upomoć, video njihove suze, psihološke i fizičke rane, ne može ostati isti - rekao je nemački sveštenik Hans Zolner, psiholog koji putuje svetom i obrazuje sveštenike, i jedan od organizatora konferencije.

- Katolička crkva suočena je s ovim problemom poslednjih 35 godina - dodao je i pohvalio rigorozne preventivne mere koje su preduzele Australija, Velika Britanija, Kanada, Irska i Sjedinjene Države.

Otac Federiko Lombardi, koji će biti moderator rasprava u Rimu, ističe kako je cilj da biskupi steknu "osećaj zajedničke odgovornosti".

- U pitanju je verodostojnost Crkve - upozorava Italijan.

Skup se održava nakon što je papa razrešio svešteničkog reda Teodora MekKarika (88), bivšeg američkog kardinala optuženog da je pre 50 godina napastovao tinejdžera.

MekKarik, koji je u julu napustio vatikanski Kolegijum kardinala, postao prvi kardinal koji je ostao bez te časti zbog seksualnog zlostavljanja.

Vatikan Foto: Pixabay.com

Čileanski novinar Luis Badila, stručnjak za Vatikan, naglašava da će konferencija biti "ključan trenutak za Franjin pontifikat".

- Želimo da ovaj susret rezultira konkretnim merama - rekao je.

- Naslov skupa o "zaštiti maloletnika" izbegavaće reči "seks" i "pedofilija" - rekao je Badila, što odražava vekovima dug instinkt Crkve da štiti svoj imidž.

Ali dodao je kako je "jedini put izlaska iz krize iznošenje potpune istine".

Papa je upozorio da nakon ovog skupa problem neće nestati.

- Rešavajući problem u Crkvi, time što ćemo ga postati svesni, doprinećemo tome da se reši u društvu, u porodicama, onde gde je zbog srama sve skriveno - rekao je papa Franja.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA