≫ 

Jeziva scena na groblju u Francuskoj: Na 80 jevrejskih spomenika iscrtani nacistički simboli, a sve na dan velikog skupa protiv antisemitizma (FOTO)

Francuski predsednik Emanuel Makron je došao na groblje gde se desio nemili incident

  • 4

Oko 80 grobova oskrnavljeno je na jevrejskom groblju na istoku Francuske, saopštile su lokalne vlasti Alzasa koje su žestoko osudile taj "gnusni antisemitski čin".

- Danas je oskrnavljeno oko 80 grobova na jevrejskom groblju u Alzasu - navele su lokalne vlasti.

Ovaj prizor je mnoge zaprepastio Foto: Tanjug/AP

Taj incident se dogodio u danu kada je zakazano veliko okupljanje protiv antisemitizma u Francuskoj.

Antisemitizam je u porastu Foto: Tanjug/AP

U Parizu će skup na poziv desetak stranaka biti održan večeras, a brojni političari su najavili učešće, među kojima zvaničnici vlade i predsednici političkih stranaka.

Ovakve scene su se već dešavale u Francuskoj Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron će tokom dana posetiti spomenik žrtvama Šoe, ali neće biti na skupu. Makron sutra organizuje godišnji skup s predstavnicima Saveta jevrejskih institucija.

Samo nekoliko sati pre okupljanja širom zemlje, francuski predsednik Emanuel Makron uputio se na groblje u malom gradu Alzasu, gde su svastikama bile označene na oko 80 jevrejskih grobnica.

Makron je posetio groblje u Alzasu Foto: Tanjug/AP

Antisemitski napadi su prošle godine bili u porastu za 74 odsto, saopštilo je nedavno francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova i dodalo da je 311 dela registrovano 2017. godine, a prošle godine 541.

Svuda su iscrtane svastike Foto: Tanjug/AP

Na to se dodaju i antisemitske uvrede koje su prošlog vikenda upućene Alenu Finkelkrotu, poznatom francuskom intelektualcu jevrejskog porekla.

Incident se dogodio na kraju protesta građanskog pokreta "Žuti prsluci".

Jevreji su zabrinuti zbog novonastale situacije Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovanka

    19. februar 2019 | 18:04

    Jel to ta evropa?

  • Marijana Bakov

    19. februar 2019 | 18:28

    To Francuzi ne rade,vec ove muslimanske horde sa Bliskog istoka.Prosle godine dva mlada muslimana zaklala baku jevrejku od 80 godina .Sta reci dalje?Pa u Berlinu arapska deca maltretirala jevrejsko.Toliko ga mucila da dete psihicki popustilo.Javnost se digla na noge ,dete morali da prebace u drugi grad zbog trauma.Ima jos milion slucajeva.Danas Jevreji na meti ,za neku godinu mi hriscani,zivi bili pa videli.Samo neka ih Markon dovlaci obistinice se sve Iz knjige koju je napisala Jelena Cudinova

  • Zeljko PSG ex JSO

    19. februar 2019 | 19:30

    To se desilo u otetom delu Nemacke,teritorije?Zanimljivo!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA