Procureli detalji sastanka Trampa i Kima: Lider Severne Koreje će na samit doputovati vozom, a evo gde bi mogao da se održi susret

Čitav svet sa nestrpljenjem isčekuje susret dvojice lidera

  • 0

Vijetnam se priprema za predstojeći sastanak američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kima Džonga Una, koji će u Hanoj doputovati vozom preko Kine, javila je agencija Rojters, pozivajući se na dva neimenovana izvora bliska organizaciji tog susreta.

Kimu će možda trebati bar dva i po dana putovanja vozom da bi prešao na hiljade kilometara iz Pjongjanga kroz Kinu do Vijetnama, što znači da bi trebalo da krene krajem nedelje da bi stigao 25. februara, kako je planirano.

Voz će se, kako navode izvori, zaustaviti na vijetnamskom graničnom prelazu Dong Dang, odakle će Kim ostatak puta od 170 kilometara nastaviti automobilom.

Rojters navodi da je voz omiljeno prevozno sredstvo Kima, kao i njegovog oca i dede.

Voz je omiljeno prevozno sredstvo svih dosadašnjih lidera Severne Koreje Foto: Tanjug/AP

Tri druga izvora bliska pripremama sastanka rekla su britanskoj agenciji da je preferirana lokacija za samit, koji se održava 27. i 28. februara, rezidencija vijetnamske vlade iz kolonijalnog doba u centru Hanoja.

Svi izvori, međutim, napominju da je moguća promena plana.Vijetnamski premijer je u utorak komitetu za organizovanje samita poručio da je bezbednost tog skupa prioritet, objavljeno je na sajtu vijetnamske vlade.

Preko puta rezidencije vijetnamske vlade nalazi se hotel "Metropol" koji je rezervna lokacija za održavanje sastanka, naveli su izvori. Moguće je i da će Kim, tokom boravka u Hanoju, odsesti u hotelu "Melia".

Lideri su se prvi put sreli prošle godine Foto: Tanjug/AP

Tramp je sinoć izjavio da želi da Severna Koreja okonča svoj nuklearni program, ali da ne žuri i da se na Pjongjang ne vrši pritisak oko roka za to.

On je na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da sankcije protiv Severne Koreje ostaju na snazi i dodao da ta zemlja u skorije vreme nije izvela neklearne ili raketne probe.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA