Tramp prelomio: ISIS nevesti iz Alabame nije dozvoljeno da se vrati u SAD, jer nije američka državljanka (VIDEO)

Ova objava iz SAD usledila je samo dan nakon što je Britanija saopštila da oduzima državljanstvo 19-godišnjoj Šamimi Begum, koja je 2015. godine otišla u Siriju

  • 4

Ženi iz Alabame Hodi Mutani, koja se pridružila Islamskoj državi u Siriji, neće biti dozvoljeno da se sa sinom vrati u SAD jer nije američka državljanka.

Američki predsednik Doanld Tramp je na Tviteru objavio da on stoji iza odluke da se Mutani ne dozvoli povratak u zemlju.

- Naložio sam državnom sekretaru Majku Pompeu, sa čim se on u potpunosti složio, da se Hodi Mutani ne dozvoli povratak u zemlju - napisao je Tramp.

 

- Hoda Mutana nije američka državljanka i neće biti primljena u SAD. Za to nema pravnih osnova, nema važeći američki pasoš, nema pravo na pasoš, niti na vizu da bi putovala u SAD - naveo je u kratkom saopštenju Pompeo.

Ova objava iz SAD usledila je samo dan nakon što je Britanija saopštila da oduzima državljanstvo 19-godišnjoj Šamimi Begum, koja je 2015. godine sa dve drugarice napustila zemlju i pridružila se Islamskoj državi u Siriji. Begum, takođe, ima želju da se sada vrati kući.

Advokat Mutane Hasan Šibli, međutim, navodi da je Mutana rođena u SAD i tvrdi da je imala važeći pasoš pre nego što se priključila Islamskoj državi 2014. godine, prenosi AP.

Šibli je naveo da se Mutana odrekla terorističke grupe i da želi da dođe kući da bi zaštitila 18-mesečnog sina bez obzira na pravne posledice.

- Ona je Amerikanka. Amerikanci krše zakon. Kada ljudi krše zakon, imamo pravni sistem koji rešava takve situacije, i to je jedino što ona traži - kazao je advokat.

Mutana i njen sin su trenutno u izbegličkom kampu u Siriji.

Šibli je naveo da je argument američke adminstracije da Mutana nema pravo na državljastvo jer je njen otac bio jemenski diplomata. Advokat, međutim, navodi da njen otac nije imao diplomatski status u vreme kada je Mutana rođena u Nju Džersiju.

On je objavio i kopiju krštenice izdate dva meseca nakon rođenja Mutane, 28. oktobra 1994. godine. Mutana je, prema rečima advokata, "samo glupa i naivna žena" koja je poverovala da Islamska država štiti muslimane.

Šibli je naveo da se Mutana udala za jednog od boraca Islamske države koji je poginuo. Potom se udala za drugog pripadnika ID sa kojim je dobila sina.

I drugi muž je poginuo, pa se Mutana treći put udala, ali se "u taj brak razočarala" i odlučila je da pobegne, ispričao je advokat.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    21. februar 2019 | 10:06

    U jbt. ova baš žalila muževe! Udavala se k'o na takmičenju!

  • Cika Velja

    21. februar 2019 | 09:57

    Samo se ti dete redovno moli i smatraj da je stvar resena!!!

  • supergnu

    21. februar 2019 | 16:34

    Ova ako se vrati, ima da se raznese u nekom trznom centru. Garant.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA