≫ 

Opozicija napustila albanski parlament, zgrada opasana bodljikavom žicom: Demonstranti traže odlazak Rame - "Madura sa Balkana" (FOTO) (VIDEO)

Pristalice opozicije okupile su se ispred zgrade parlamenta sa antivladinim posterima i sloganima, Evropa pozvala na smirivanje tenzija

  • 8

Hiljade demonstranata pristalica albanske opozicije opkolile su zgradu Parlamenta u Tirani tražeći ostavku vlade za koju tvrde da je korumpirana i povezana sa organizovanim kriminalom.

Stotine policajaca i kolutovi bodljikave žice štite zgradu parlamenta od demonstranata a današnja sednica je otkazana.

Zgrada parlamenta opasana bodljikavom žicom Foto: Tanjug/AP

Pristalice opozicije okupile su se ispred zgrade parlamenta sa antivladinim posterima i sloganima.

- Mi ćemo sada voditi građansku, mirnu i demokratsku borbu da vratimo legitimitet i demokratiju u Albaniji - rekao je lider najveće opozicine stranke Demokratske partije Ljuljzim Bašarekao za AP pre početka protesta.

Vladajući Socijalisti imaju 74 od 140 mesta u parlamentu.

Policija čuva zgradu vlade Foto: Tanjug/AP

Američka ambasada u Tirani pozvala je pristalice opozicije da mirno izražavaju svoje pravo na okupljanje i da odbace nasilje, a vladu da pokaže uzdržanost.

Na protestima prošle nedelje demonstranti su pokušali da prodru u kancelarije socijalističkog premijera Edija Rame, a policija je upotrebila suzavac.

ALBANIJA I ZVANIČNO BEZ OPOZICIJE U PARLAMENTU

Albanski parlament od danas je i zvanično bez opozicije, nakon što je lider najveće opozicine stranke Demokratske partije Ljuljzim Baša dostavio potpisane izjave poslanika kojima otkazuju svoje mandate.

Baša je dostavio izjave po završetku protesta ispred parlamenta gde je bila zatražena ostavka premijera Edija Rame i raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora, prenosi a1on.mk.

Učesnici protesta ispred albanske skupštine nastavili su ka sedištu Vlade, u čijoj blizini se nalazi Predsedništvo zakonodavnog doma.

Demonstranti traže ostavku vlade Foto: Tanjug/AP

- Danas i zvanično smo odustali od kriminalizovanog parlamenta. Od danas smo obični građani. Bitku nastavljamo sve do svrgavanja kriminalca Rame - Madura sa Balkana. Rama idi zajedno sa svojom kriminalnom bandom. Albanija zaslužuje bolju budućnost - poručio je Baša pred okupljenim građanima nakon dostavljanja izjave.

Baša je poručio stranim diplomatama i prijateljima da opozicija nije nasilan narod.

On je rekao da će posle ostavke, premijer Rama morati da izađe pred lice pravde i pozvao policiju da ne dozvoli da "kriminalac Ramu napusti zemlju".

Protest je završen intoniranjem albanske himne.

MOGERINI I HAN POZVALI NA SMIRIVANJE SITUACIJE

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini i komesar Johanes Han pozvali su predstavnike vlasti i opozicije u Albaniji da prevaziđu trenutnu političku situaciju u zemlji i vrate se demokratskoj raspravi u parlamentu.

Mogerini i Han su u zajedničkom saopštenju podržali pravo građana Albanije na mirne demonstracije, ali i osudili svaku retoriku političkih lidera koji pozivaju na nasilje i bojkot.

Evropa pozvala na smirivanje tenzija Foto: Tanjug/AP

- Odluka opozicije da se odrekne svojih mandata ozbiljno ometa funkcionisanje demokratije u Albaniji. Parlament je mesto gde treba raspravljati o reformama i događajima treba sprovesti, a ne bojkotovati - saopštili su Mogerini i Han.

Oni su poručili da su odluke o bojkotu parlamenta kontraproduktivne, da su protivne dekokratskom izboru građana Albanije i da štete napretku koji je zemlja napravila na EU putu.

Visoka predstavnica i komesar za pristupne pregovore naglašavaju da EU očekuje od svih članova albanskog parlamenta da odbrane ideale i principe demokratije, izbegnu nasilne postupke i zapaljive izjave i da nastave rad u Parlamentu.

- Takođe očekujemo da se vlada i opozicija uključe u konstruktivne razgovore u cilju prevazilaženja trenutne političke situacije, a u korist Albanije i njenih građana - zaključili su Federika Mogerini i Johanes Han.

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kiza

    21. februar 2019 | 17:26

    Pa sta je tu cudno. Rama je na koki a vodi tzv. drzavu Albaniju. Ovo je kraj albanaca i shiptara.

  • Caca

    21. februar 2019 | 16:34

    Opet amerika glavna mirodjija u sve se mesa.

  • ...

    21. februar 2019 | 18:53

    Zaigrala mečka i u njihovoj kući

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA