≫ 

Maduro zatvorio granicu s Brazilom: Dok ljudi gladuju, Venecuela ne dozvoljava da im se isporuči humanitarna pomoć

Madurova vlada je kategorična u odluci da ne dozvoli isporučivanje humanitarne pomoći

  • 4

Venecuela zatvara granicu s Brazilom, a razmatra i mogućnost zatvaranja granice s Kolumbijom, saopštio je predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

- Od 21. februara biće potpuno zatvorena kopnena granica s Brazilom do nove objave - rekao je Maduro.

Opozicija Venecuele ranije je objavila da će isporučivanje humanitarne pomoći toj zemlji početi 23. februara. Centri za prikupljanje pomoći nalaze se u kolumbijskoj Kukuti, brazilskoj državi Rorajma i na ostrvu Kjurasao.

Madurova vlada je kategorična u odluci da ne dozvoli isporučivanje humanitarne pomoći na teritoriju te zemlje. Venecuelanske vlasti su već zatvorile granicu s malim Antilskim ostrvima.

Kriza u Venecueli, Foto: Tanjug/AP

Predsednik venecuelanskog parlamenta Huan Gvaido je 23. januara proglasio sebe za šefa države tokom mandata privremene vlade. SAD, niz latinoameričkih i evropskih država su priznale Gvaida za predsednika Venecuele. Rusija i Kina, kao i niz drugih zemalja podržavaju Nikolasa Madura kao legitimnog šefa države.

- Očigledno je da su naše američke kolege u nekakvom provokacionom zanosu i da sada pripremaju nedopustivu, nesumnjivu provokaciju na kolumbijsko-venecuelanskoj granici, planiranu za 23. februar. Oni su se suviše zaneli i odlučili da se bave insinuacijama i širenjem lažnih vesti direktno u Savetu bezbednosti - rekao je Poljanski.

Ranije je venecuelanska opozicija objavila da će isporuke humanitarne pomoći toj zemlji, uz podršku SAD, početi 23. februara.

NAPUŠTAJU GA DIPLOMATE

Vladu predsednika Nikolasa Madura napustilo je 11 venecuelanskih diplomata u SAD, od kako se lider opozicije Huan Gvaido proglasio za privremenog predsednika prošlog meseca, tvrdi predstavnik venecuelanske opozicije Gustavo Markano.

Markano, viši pomoćnik izaslanika venecuelanske opozicije u Vašingtonu, rekao je novinarima da je diplomatska mreža Madura u SAD prestala da funkcioniše, preneo je Rojters.

On je dodao da opozicija radi na obnovi konzularnih usluga u SAD.

Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džon Bolton saopštio je juče da je vojni ataše Venecuele u UN formalno priznao kao privremenog predsednika opozicionog lidera Huana Gvaida, pojačavajući time pritisak na predsednika Nikolasa Madura.

VIDEO: Da li je američki zvaničnik slučajno otkrio plan za invaziju na Venecuelu?

(Telegraf.rs/Sputnjik Srbija/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mire

    22. februar 2019 | 08:29

    Amerika svojom politikom prvo dovede neku zemlju do siromaštva, a onda im kao šalje humanitarnu pomoć.

  • Istina

    22. februar 2019 | 02:44

    Ziveo predsednik Maduro!!!!

  • Milorad Vujicic

    22. februar 2019 | 03:28

    Licemjerno americko bezumlje i kolonijalizam .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA