Kim u velikom problemu, Severnoj Koreji ponovo preti glad: Država ima sve manje hrane, a sada traži pomoć od onih koji su joj uveli sankcije

Vlasti će građanima deliti manje hrana od januara

  • 5

Severna Koreja je upozorila kako se suočava sa manjkom hrane od oko 1,4 miliona tona u 2019. godini, i da je prisiljena skoro prepolovi sledovanja, kriveći visoke temperature, sušu, poplave i sankcije Ujedinjenih nacija u memorandumu koji je video Roiters.

Misija Severne Koreje pri Ujedinjenim nacijama objavila je memorandum na dve stranice bez datuma uoči drugog samita sledeće nedelje između američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog vođe Kim Džong Una o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Vašington zahteva da Severna Koreja odustane od programa nuklearnog oružja koje je pretnja Sjedinjenim Državama, dok Severna Koreja traži ukidanje razornih sankcija, zvanični završetak Korejskog rata 1950-1953, kao i  sigurna sredstva.

Veće Saveta bezbednosti UN-a je jednoglasno pojačavalo sankcije Severnoj Koreji od 2006. godine, kako bi prekinulo finansiranje Pjongjangovih programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.

Prema pisanju zapadnih medija narod u Severnoj Koreji često ne dobija dovoljno hrane Foto: Tanjug/AP

- Vlada DPRK-a poziva međunarodne organizacije da se žurno pozabave situacijom sa hranom - stoji u severnokorejskom memorandumu za koji je UN-ova misija te zemlje rekla da je nastavak na zajedničku procenu sa Svetskim programom hrane između 26. novembra i 7. decembar 2018. godine.

PALA PROIZVODNJA HRANE

Memorandum kaže da je Severna Koreja prošle godine proizvela 4,951 miliona tona hrane što je 503.000 tona manje nego 2017. godine Ujedinjene nacije su potvrdile ove brojke i rekle kako proizvodnja hrane Severne Koreje uključuje pirinač, pšenicu, krompir i soju.

Severna Koreja je rekla kako će uvesti 200.000 tona hrane i proizvesti oko 400.000 tona ranih useva, ali da će ipak imati nedostatak i od januara smanjiti dnevna sledovanja na 300 grama po osobi sa 550 grama.

Ujedinjene nacije procenjuju da ukupno 10,3 miliona judi, skoro polovini stanovništva Severne Koreje, nedostaje hrana, a da je njih oko 41 odsto neuhanjeno, rekao je u četvrtak portparol UN-a.

Veliki broj ljudi živi u siromaštvu, dok elita živi u luksuzu Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    22. februar 2019 | 12:20

    ZADNJI PUT KAD JE BILA KRIZA NAROD JE UMIRAO OD GLADI A IMALI SU SUSU JER 6 GODINA NISU IMALI PADAVINA-KISE -POGADJAJU IH OPASNO KLIMATSKE PROMENE I 60 GODINA EMBARGA!!!!! 6 DECENIJA AMERICKOG NEHUMANOG EMBARGA -NEVIDJENOG U NOVIJOJ ISTORIJI!!!

  • Tanja

    22. februar 2019 | 16:01

    Opet američka propaganda. S. Koreja ima više zaliha i prirodnih bogatstava nego ceo zapad zajedno

  • Тодорић

    23. februar 2019 | 15:12

    Нас су такође изгладњавали пре бомбардовања,са све измишљеним доказима...злостављали су цео народ,дуготрајним санкцијама,захваљујући томе смо имали и речне ракове...а онда,како ефекта није било,разорили су нам државу,земљу,народ,будуће нараштаје масивним атомским пражњењем њихових залиха,јер су нашли идеално место да оставе нуклеарни отпад.Исто раде и Венецуели,исто и Северној Кореји... БОЛЕСНО САМОВЛАШЋЕ. Тачка.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA