≫ 

Tramp u obraćanju uživo otkrio razlog neslaganja sa Kim Džong Unom: Nije učinio što smo tražili, zato ništa ne potpisujemo (FOTO) (VIDEO)

Severna Koreja je tražila ukidanje sankcija

  • 6

Nakon iznenada završenog sastanka američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una, predsednik Tramp održao je konferenciju za novinare, koja je prenošena uživo.

Tramp je užurbano odgovarao na pitanja nestrpljivih novinara o detaljima samita. Kako je kazao, osnovno zahtev Severne Koreje bilo je ukidanje sankcija, međutim, za to je uslov denuklearizacija.

Razgovori će se, kaže nastaviti, a iako su slike preranog odlaska dva lidera sa samita i otkazivanje planiranog ručka, kao i prvi izveštaji da dogovor nije postignut ukazivale na zategnutu atmosferu, Tramp je to negirao. Kako je kazao, atmosfera je bila topla i prijateljska.

Tramp je Kima nazvao velikim liderom i dodao da je sastanak bio produktivan, ali ipak ne i do kraja uspešan.

Tramp odgovara na pitanja novinara Foto: Tanjug/AP

Bi-Bi-Si ističe da lideri dve zemlje za sada ne razmišljaju o održavanju trećeg samita.

Novinarima se obratio i američki državni sekretar Majk Pompeo, rekavši da je priželjkivao veći napredak.

Naveo je da je američka strana zatražila od Kima da uradi više, a da severnokorejski lider "nije bio na to spreman".

ŠTA JE TRAMP GOVORIO NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE?

8:49 - Tramp odgovara na pitanja o drugim svetskim temama.

8:35 - Ne smete se bojati da izađete iz sporazuma, ja se ne bojim - istakao je američki predsednik.

Sastanak Trampa i Kima nije do kraja bio uspešan Foto: Tanjug/AP

8:32 - Kim je pristao da denuklearizuje Severnu Koreju, ali tražio je da se ukinu sve sankcije. No bilo je još onoga što smo pronašli tamo i nismo mogli pristati na to što su tražili, na ovakav dogovor - opravdavao je Tramp svoje postupke.

Kim je bio spreman odreći se nuklearnog kompleksa, ali ne i drugih dijelova nuklearnog programa, uključujući i jedno postrojenje za obogaćivanje urana", otkrio je Trump.

8:30 - Mogli smo potpisati nešto danas, imali smo čak papire, ali nije bio prikladno - osvrnuo se Tramp na susret sa Kimom.

8:29 - Drugačiji je sistem SAD-a i Severne Koreje, ali Kim i ja se sviđamo jedan drugom. Imamo jako dobar odnos -  dodao je on.

8:27 - Prijateljski smo se rastali, rukovali smo se - rekao je Tramp nakon završetka sastanka sa Kimom.

Tramp ističe da je rastanak bio srdačan Foto: Tanjug/AP

8:26 Trump odgovara na pitanje o svom bivšem advokatu koji je pred Kongresom juče rekao da je rasista i prevarant.

- To je netačno i vrlo je zanimljivo. Pokušavao sam da gledam koliko sam mogao, ali bio sam malo zauzet. Neverovatno je da se to događa u vreme ovog važnog samita. To svedočenje je sramotno - istakao je on.

8:24 - Želim zadržati odnos i zadržaćemo odnos. Kim mi je juče obećao da bez obzira na sve neće izvoditi nuklearna testiranja - naveo je Tramp, prenosi Index.hr.

Severna Koreja je tražila ukidanje sankcija, a Amerika denuklearizaciju Foto: Tanjug/AP

8:23 - Kim je hteo da se sankcije ukinu, to bi bio veliki ustupak. Znamo svaki pedalj te zemlje, verovali ili ne. Moramo dobiti ono što želimo dobiti - istakao je američki predsednik.

8:22 - Što se tiče ovog samita odlučili smo da odemo - rekao je Tramp.

8:21  - Želeli su da se sankcije potpuno ukinu, ali nismo to mogli na to da pristanemo. Radićemo dalje na tome. Sve sankcije ostaju. Jako sam dobar prijatelj sa Kimom i Severnom Korejom, imaju puno potencijala - dodao je Tramp.

Lideri su danas trebali da imaju seriju sastanaka Foto: Tanjug/AP

8:18 - Sad smo se rastali sa Kimom, imali smo dobre sastanke, ali nisam mislio da je pametno sada nešto potpisati. On je zanimljiv tip, imamo sjajan odnos. Bila su dva produktivna dana - rekao je Tramp.

8:17 - Imali smo vesti o Pakistanu i Indiji, pokušali smo to da sprečimo, pokušavamo da se ostvari mir. Imali smo Venecuelu, šaljemo pomoć tamo.

Neverovatno je za ljude iz Vijetnama, ekonomski rast, to je nešto posebno. Hvala ljudima Vijetnama što su nas tako lepo primili -  započeo je Tramp, prenosi Index.hr.

Tramp je odgovarao i na pitanja o svedočenju svog bivšeg advokata Foto: Tanjug/AP

Podsećamo, Tramp i Kim su doputovali u Vijetnam u utorak. Ovo je njihov drugi susret, a prvi je održan prošle godine u Singapuru. Predsednici Severne Koreje i SAD su juče imali svečanu večeru, a pre toga su se kratko obratili novinarima, gde su istakli da se raduju predstojećem sastanku.

Danas je bila planirala serija sastanaka i potpisivanje sporazuma, kao i svečana ceremonija i ručak, ali je to nakon neslaganja stavova dvojice lidera otkazano.

Sastanak američke i severnokorejske delegacije Foto: Tanjug/AP

Pogledajte video sa pres konferencije:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika Jova

    28. februar 2019 | 09:30

    Moraš i ti nešto da učiniš. Svi da ispune sve vaše zahteve a vi ništa. Ideš na dogovor s' namerom da se ne dogovoriš, pa što ideš? Da bi zamazao svetu oči.

  • Miki

    28. februar 2019 | 09:03

    Znači Ameri neće da se "denuklearizuju"! Smešno je tražiti od nekog da uništi desetak nuklearnih bombi a da ti imaš preko 6000!!!

  • Raspucin

    28. februar 2019 | 10:40

    Oni su zlo civilizacije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA