Ovo je bila paklena nedelja za Trampa, a tek ga očekuje ono najgore: Od ovog izveštaja strepi američki predsednik (FOTO) (VIDEO)

"Divlja sedmica", politička "blokbaster-sedmica", "sudbinska sedmica u Kongresu", ovako su američki mediji pisali o Trampovim aktivnostima u toku ove nedelje

  • 0

Američki predsednik Donald Tramp je tokom prošle nedelje imao dosta posla i na međunarodnom planu, ali i kod kuće. U oba slučaja je doživeo pravi debakl, a pa sada sa još većom strepnjom iščekuje naredni period, koji bi za njega mogao da bude i sudbonosan".

Tokom tri dana, svet je pratio njegov boravak u Vijetnamu i susret sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom. To je za njega bio važan susret, pa je ponovo hteo da poentira na međunarodnoj sceni i da uspostavi dobre odnose između SAD i Severne Koreje.

Sastanak Trampa i Kima u Vijetnamu Foto: Tanjug/AP

U isto vreme ali u Americi, domaća javnost je pratila svedočenje njegovog bivšeg advokata Majkla Koena. Kako je nekada bio blizak Trampu i njegovoj organizaciji, ono što je će reći pred Kogresom interesovalo je gotovo svakog građanina SAD.

On je već dao iskaz pred  iskaz pred Odborom za tajne službe američkog Senata, doduše iza zatvorenih vrata. A sada je to uradio i javno - u Odboru za kontrolu Zastupničkog doma.

Svedočenje Majka Koena, Trampovog advokata Foto: AP/Tanjug

Ni jedan ni drugi događaj nisu doneli Trampu željeni rezultat, pa se tako može reći da je američki predsednik doživeo veliki udarac. Sada sa još većom neizvesnošću iščekuje završetak istrage specijalnog tužioca Roberta Milera o navodnom ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Svetski mediji su već najavili da bi izveštaj mogao da bude gotov u narednom periodu, pa mnoge zanima šta će to otkriti o Trampu i u kakvom će on položaju biti nakon toga.

Prema navodima Si-En-Ena, nakon proučavanja Milerovog izveštaja, generalni tužilac će pripremiti sopstveni izveštaj za Kongres SAD, gde je vođena paralelna istraga o navodnom ruskom mešanju u američke izbore.

Istragu o ruskoj umešanosti u američke predsedničke izbore, kao i o navodnim vezama predsednika SAD Donalda Trampa s Rusijom, vode Robert Miler i oba doma Kongresa SAD.

Milerov izveštaj se iščekuje sa nestrpljenjem Foto: Tanjug/ AP

SASTANAK SA KIM DŽONG UNOM

Iako se mnogo očekivalo od drugog susreta Trampa i Kima u Hanoju, prestonici Vijetnama, ipak je samit otišao u drugom pravcu.

Tokom prvog dana, lideri su se rukovali pred kamerama i razmenili nekoliko reči, a potom su otišli na radnu večeru.

Svi su taj prvi sastanak ocenili kao pozitivan i obećavajući, a onda je sutradan usledio obrt.

Sastanak je završen ranije, otkazana je svečana ceremonija potpisavanja i ručak, a predsednici su otišli svako na svoju stranu.

Tramp i Kim su ranije završili svoj samit Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp je posle iznenadnog prekida samita u Hanoju sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, objasnio zašto se to dogodilo, navodeći da "ponekada morate da odete".

Bi-Bi-Si ističe da lideri dve zemlje za sada ne razmišljaju o održavanju trećeg samita.

Tramp je rekao da sporazum nije postignut zbog zahteva Severne Koreje da se, u zamenu za denuklearizaciju, ukinu američke sankcije.

Američki predsednik je istakao da nije bio spreman da to učini, prenosi AP.

Tramp je na konferenciji za medije objasnio šta se dogodilo Foto: Tanjug/AP

- Ne bi bilo dobro da se bilo šta potpiše. Bukvalno smo otišli. Proveli smo skoro ceo dan sa Kimom - kazao je Tramp na konferenciji za novinare, prenosi Bi-Bi-Si.

Tramp je rekao da su razgovori bili korisni, ali da, kao i državni sekretar Majk Pompeo misli da nije bio pravi trenutak da se nešto potpiše.

- Kimova vizija denuklearizacije nije u skladu sa američkom - rekao je Tramp, ne iznoseći detalje.

Tramp je naglasio da mu je Kim obećao da će se i dalje uzdržavati od nuklearnog i raketnog testiranja.

Sudeći po Trampovoj izjavi, treći samit sa Kimom je možda pod znakom pitanja.

Nisu se složili oko sankcija i denuklearizacije Foto: Tanjug/AP

O eventualnom sledećem susretu sa Kimom, Tramp je rekao da bi to moglo da se dogodi "ubrzo ili ne još dugo vremena", preneo je Rojters.

Tramp je naveo da ima "izuzetan odnos" sa južnokorejskim predsednikom Nunom Džae-inom, dodajući da će ga ubrzo pozvati da bi razgovarali o rezultatima samita u Hanoju.

Novinarima se obratio i američki državni sekretar Majk Pompeo, rekavši da je priželjkivao veći napredak.

U sredu su imali svečanu večeru Foto: Tanjug/AP

Naveo je da je američka strana zatražila od Kima da uradi više, a da severnokorejski lider "nije bio na to spreman".

Drugi samit američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una završen je danas u Hanoju bez dogovora, saopštila je Bela kuća.

- Sporazum nije postignut - navela Bela kuća, dodajući da će se sastanci nastaviti u budućnosti.

NASTAVIĆE SE PREGOVORI

Tramp rekao je vođama Južne Koreje i Japana da će SAD nastaviti da rade sa njima i pregovaraju sa Severnom Korejom, izjavila je danas Sara Sanders, sekretarka za štampu Bele kuće.

Svi su izrazili razočarenje zbog preranog okončanja samita Foto: Tanjug/AP

On je razgovarao sa presednikom Južne Koreje Mun Džae-inom i premijerom Japana Šinzo Abeom dok se vraćao kući sa samita sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom, prenosi Rojters.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je njegov razgovor sa severnokorejskom liderom Kim Džong-unom u Hanoju bio "suštinski".

- Mi znamo šta oni žele i oni znaju šta mi moramo da imamo - dodao je Tramp, preneo je Rojters.

SEVERNA KOREJA OKRIVILA SAD

Severna Koreja je tražila od SAD samo delimično ukidanje sankcija u zamenu za zatvaranje svog nuklearnog postrojenja Jongbjon, izjavio je severnokorejski ministar spoljnih poslova Ri Jong Ho.

Severna Koreja je okrivila SAD za neuspeh na samitu Foto: Tanjug/AP

Kako kaže, razlog iznenadnog prekida samita između lidera SAD i Severne Koreje je što je Vašington od Pjongjanga zatražio da napravi još jedan korak više ka nuklearnom razoružanju, prenosi agencija AP.

- Severna Koreja je iznela realističan predlog na samitu između severnokorejskog lidera Kim DŽong Una i predsednika SAD Donald Trampa, ali je Vašington insistirao da Pjongjang napravi još jedan korak više od zatvaranja nuklearnog postrojenja Jongbjon - izjavio je severnokorejski ministar.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Pjongjang ponudio trajno demontiranje celokopne proizvodnje nuklearnog materijala, uključujući plutonijuma i urana, prenos agencija Rojters.

Tramp je rekao da će nastaviti sa pregovorima Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja je, prema njegovim rečima, zatražila od Vašingtona delimično, a ne potpuno ukidanje sankcija, što je u suprotnosti sa ranijom tvrdnjom Trampa.

Naime, predsednik SAD je ranije danas rekao da sporazum nije postignut zbog zahteva Severne Koreje da se, u zamenu za denuklearizaciju, u potpunosti ukinu američke sankcije.

SVEDOČENJE BIVŠEG TRAMPOVOG ADVOKATA

Bivši lični advokat Donalda Trampa Majkl Koen svedočio je u sredu na pretresu pred Odborom za nadzor vlade Predstavničkog doma Kongresa. Tom prilikom je izneo brojne informacije i do sada nepoznate detalje iz perioda kada je radio sa sadašnjim američkim predsednikom.

Trampov advokat je izneo zanimljive tvrdnje pred Kongresom Foto: AP/Tanjug

NAZVAO JE TRAMPA RASISTOM

Koen je u govoru nazvao Trampa "rasistom i prevarantom". On je, kako je ustvrdio Koen, rekao da crnci nikada neće glasati za njega jer su suviše glupi.

Majkl Koen tvrdi da je Tramp tokom kampanje 2016. pregovarao o izgradnji nebodera u Moskvi, ali da je o tome lagao.

On je rekao da mu Tramp nije direktno naredio da laže o biznsu u Moskvi ali da "bi me pogledao u oči i rekao mi da nema nikavih poslova u Rusiji i onda izašao i lagao američki narod rekavši istu stvar."

Takođe, tvrdi da je znao da je njegov savetnik Rodžer Stoun bio u kontaktu sa osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom i da je znao da će hakovani mejlovi Demoktarskog nacionalnog komiteta biti objavljeni.

Rekao je da je radio sve što mu je Tramp naredio Foto: AP/Tanjug

Koen kaže da Donald Tramp nije očekivao da će pobediti na izborima, već da ih je video kao "marketinšku priliku".

U pripremljenom govoru, kako prenose mediji, Koen je u detalje objasnio da mu je predsednik tražio da dvema porno glumicama isplati novac kako bi ćutale o aferama sa njim, preneo je Glas Amerike.

Koen tvrdi da je lično Tramp potpisao 11 čekova i da će za to Kongresu obezbediti kopije.

Trampov bivši lični advokat tvrdi da nema direktna saznanja o vezama Trampovog izbornog štaba i Rusije, ali da ima "sumnje".

Majkl Koen je već jednom odložio svoje svedočenje u Kongresu zbog "pretnji predsednika Trampa njegovoj porodici".

Ranije je priznao da je lagao članove Kongresa o svojoj ulozi u Trampovom poslovnom predlogu o izgradnji Trampove kule u Moskvi tokom predsednicke kampanje.

Majkl Koen je zato osuđen na tri godine zatvora, a na izdržavanje kazne treba da se javi u maju 2019.

Advokat je osuđen na trogodišnju kaznu zatvora Foto: AP/Tanjug

PRETNJE VIŠE OD 500  PUTA

Američki predsednik Donald Tramp naredio je svom ličnom advokatu da uputi pretnje u njegovo ime oko 500 puta u proteklih deset godina, naveo je pred Odborom Kongresa bivši Trampov advokat Majkl Koen.

- Koliko puta vam je Tramp naredio da uputite pretnju nekom pojedincu ili entitetu u njegovo ime - upitala je Koena članica odbora Džeki Spajer iz redova demokrata, preneo je Rojters.

- Priličan broj puta - odgovorio je Koen. Na pitanje da li je to bilo 50, 100, 200 ili 500 puta, Koen ju je zaustavio kod broja 500 i kazao: "Verovatno".

NIJE ŽELEO DA OBJAVI PORESKE PODATKE

Majk Koen je izjavio da Tramp nije želeo da obelodani svoje poreske podatke, jer se plašio javne kritike koja bi dovela do revizije i kazni.

- Ono što nije želeo je da čitava grupa analitičkih centara, koji su stručnjaci za porez, prođu kroz njegove podatke i počnu da ih razbijaju na komade, jer bi onda završio pod revizijom i na kraju bi imao posledice, kazne itd. - rekao je Koen, prenosi Rojters.

Tramp nije bio oduševljen svedočenjem Foto: Tanjug/AP

NEĆE MIRNO PREDATI VLAST

Ukoliko predsednik SAD Donald Tramp izgubi na izborima 2020. godine, njegov naslednik neće moći da mirno preuzme kontrolu nad Belom kućom, izjavio je Trampov bivši lični advokat Majkl Koen.

- Znajući svoje iskustvo sa Trampom, plašim se da, ukoliko izgubi na izborima 2020. godine, neće doći do mirnog prenosa vlasti - rekao je Koen u svom svedočenju pred Nadzornim komitetom Predstavničkog doma američkog Kongresa, prenosi Rojters.

Koen, koji je ranije izjavljivao da bi "popio metak" za Trampa, kaže da je njegova bojazan oko 2020. godine jedan od glavnih razloga što je odlučio da svedoči, navodi Rojters.

Kako kaže, priznao je svoje greške i posvedočio o njima javno i pod zakletvom.

- Radio sam stvari i delovao sam nepropisno, ponekad na volju Trampa. Slepo sam pratio njegove zahteve. Moja lojalnost prema njemu koštala me svega - sreće moje porodice, moje dozvole za bavljenjem pravom, moje kompanije, mog životnog dostignuća, moje časti, ugleda, a uskoro i moje slobode. Neću sedeti i ćutati i dozvoliti mu da isto uradi našoj zemlji - rekao je Koen.

Sve se dogodilo u vreme kada je Tramp bio na samitu u Vijetnamu Foto: Tanjug/AP

TRAMP POBESNEO ZBOG KOENOVOG SASLUŠANJA

Predsednik SAD Donald Tramp je kritikovao svog bivšeg advokata Majkla Koena zbog svedočenja i laganja pred Kongresom.

Na konferenciji u Vijetnamu gde je prekinuo pregovore sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom, Tramp je u četvrtak komentarisao spektakularno saslušanje Koena pred Odborom Kongresa.

- Mnogo je lagao. U jednoj stvari nije lagao, a ta je da 'nije bilo dosluha' - rekao je američki predsednik.

- To je netačno i vrlo je zanimljivo. Pokušavao sam da gledam koliko sam mogao, ali bio sam malo zauzet. Neverovatno je da se to događa u vreme ovog važnog samita. To svedočenje je sramotno - dodao je Tramp.

Advokat je u ime Trampa čak upućivao i pretnje Foto: AP/Tanjug

TRAMP JE ŽELEO DA NADGLASA NEGATIVNE PORUKE

Koen je još u decembru za ABC izjavio da ništa nije radio bez Trampovih naloga.

- U Trampovoj organizaciji ništa se nije odlučivalo bez gospodina Trampa. On mi je izdavao naloge da plaćam te žene i da se brinem za te stvari - rekao je on.

Donald Tramp je, dakle, bio pod velikim pritiskom da velikim uspehom pregovora u Hanoju nadglasa negativne poruke u Vašingtonu.

Pošto do sada nije bilo stvarnog pomaka u denuklearizaciji Severne Koreje, Trampu je hitno potreban pi-ar uspeh u Hanoju.

Mirovni sporazum između Sjedinjenih Američkih Država i Severne Koreje napunio bi medije pozitivnim vijestima.

Ipak, Tramp je svesno pred put u Vijetnam umanjio očekivanja: "Ne žuri mi se. Sve dok nema proizvodnje novih raketa i nuklearnih proba, mi smo srećni".

Međutim, nije očekivao da će u jednoj nedelje morati da se nosi sa dva politička neuspeha.

Tramp je želeo da poentira u Vijetnamu Foto: Tanjug/AP

MILEROV IZVEŠTAJ - BORBA ZA OPSTANAK

Da li će Predstavnički dom, koji sada kontrolišu Demokrate, na osnovu rezultata istrage specijalnog istražitelja Roberta Milera koji ovih dana treba da stignu, pokrenuti impičement - postupak za smenu Trampa?

- Mislim da je verovatnije da će protiv njega biti pokrenuta tužba, nego da neće - prognozirao je za DW Alan Dž. Lihtman, profesor Američkog univerziteta u Vašingtonu i stručnjak za političku istoriju.

- Ukoliko Miler dođe do rezultata pogubnih za Trampa, demokratska baza će zahtevaiti podizanje tužbe. Mislim da je Tramp u velikoj opasnosti zbog Milerovog izveštaja - procenjuje on.

Lihtman je uveren da Miler raspolaže mnoštvom informacija koje dokazuju povezanost Trampovog najužeg kruga i Rusije. To bi dokazalo izborne manipulacije iz 2016. godine, pa tako i ugrožavanje demokratije.

Svi se pitaju šta sledi nakon Milerovog izveštaja Foto: Tanjug/ AP

- Ne verujem da je Miler čitavo vreme radio da bi nam kazao: izvinite, ovde nema ničeg. Pre računam sa nekim veoma ozbiljnim saznanjima u vezi sa ruskom podrškom Trampove izborne kampanje - rekao je Lihtman.

Štaviše, primećuje Lihtman, pored Milerovu istrage Tramp ima i drugih razloga za brigu. Tu su i razne druge kriminalističke istrage koje se protežu sve do državnog nivoa, uključujući jednu od strane agresivnog državnog tužioca u Njujorku, a drugu od strane državnih tužioca Merilenda i Distrikta Kolumbija.

VIDEO: Donald Tramp i Kim Džong Un po drugi put oči u oči

(Telegraf.rs/Tanjug/DW)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA