Incident u džamiji: Vođi laburista razbili jaje o glavu

Korbin u ovom nesvakidašnjem napadu nije povređen i nastavio je planirani obilazak, nakon čega je napustio džamiju u pratnji policije

  • 0

Britanac je optužen za napad nakon što je razbio jaje o glavu vođe opozicije Džeremija Korbina tokom posete džamiji u nedelju uveče.

Napadač koji je očigledno razbijanjem jaja hteo da izrazi svoje političko neslaganje sa socijalističkim liderom Laburističke stranke, identifikovan je kao Džon Marfi (31) iz Barneta u severnom Londonu.

- Kada glasate, onda dobijete ono za šta ste glasali - povikao je Barnet prilazeći Korbinu s leđa dok je ovaj razgovarao s predstavnicima lokalne muslimanske zajednice, nakon čega ga je udario jajetom u glavu, prenosi Gardijan.

Korbin je bio u posetu džamiji u Finsburi Parku u londonskoj četvrti Haringej, koja je u njegovoj izbornoj jedinici, sa svojom stranačkom koleginicom i ministarkom obrane u senci Dijane Abot. Povod je bila godišnja manifestacij Posetite moju džamiju, u sklopu koje džamije širom Velike Britanije otvaraju svoja vrata susedima i posetiocima svih religija.

Korbin u ovom nesvakidašnjem napadu nije povređen i nastavio je planirani obilazak, nakon čega je napustio džamiju u pratnji policije.

Vođa britanskih laburista danas je objavio i fotografiju svoje posete u društvu muslimanskih i jevrejskih predstavnika, ali nijednom rečju nije spomenuo napad. Umesto toga zahvalio je "džamijama širom zemlje za otvaranje svojih vrata" i naglasio kako je to bila prilika da "iz prve ruke vidimo sjajan posao koji džamije rade u svojim zajednicama".

Nije poznato koji je bio motiv napada na levičarskog političara, ali činjenica je da je ista džamija 2017. bila meta desničarskog terorističkog napada.

Desničarski ekstremista Daren Ozborn tada se unajmljenim kombijem zabio u grupu muslimanskih vernika ispred džamije, pri čemu je ubio jednog starijeg muškarca i ranio više drugih. Međutim, s obzirom na Barnetovu aluziju na glasanje, moguće je i da napad ima veze s Korbinovim stavom o nadolazećem Bregzitu, oko kojeg među laburistima vlada prilično neslaganje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA