≫ 

Kim Džong Un prelomio: Posle propalih pregovora sa Trampom, Severna Koreja obnavlja poligon za lansiranje raketa

Južnokorejska obaveštajna služba ove nedelje je saopštila da je primetila znake aktivnosti u Soheu

  • 4

Obnovljena aktivnost na severnokorejskom poligonu Sohe primećena je samo dva dana posle propalog susreta američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog vođe Kim Džong Una.

Znaci aktivnosti primećeni su na severnokorejskom poligonu za lansiranje raketa, što nagoveštava da je Pjongjang počeo brzu rekonstrukciju te instalacije posle neuspeha samita u Hanoju, ocenio je američki centar za istraživanje na osnovu satelitskih snimaka.

Kim i Tramp su se prošle nedelje sreli na samitu u Vijetnamu Foto: Tanjug/AP

Drugi samit američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog vođe Kim Džong Una završio se u četvrtak naglo i pre planiranog vremena, a dvojica zvaničnika nisu postigla dogovor o osetljivom pitanju severnokorejskog nuklearnog i balističkog programa.

Obnovljena aktivnost na severnokorejskom poligonu Sohe primećena je samo dva dana posle propalog susreta i mogla bi da znači odlučnost Severne Koreje posle američkog odbijanja da joj ublaži sankcije, naveo je Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS), čije sedište je u Vašingtonu.

- Ta instalacija je bila uspavana od avgusta 2018. što ukazuje da su sadašnje aktivnosti namerne i da imaju cilj - naveo je centar.

Severna Koreja obnavlja poligon za lansiranje raketa Foto: Tanjug/AP

Sohe, na severozapadnoj obali Severne Koreje, zvanično služi za slanje satelita u orbitu, ali reaktori mogu lako da budu prilagođeni za balističke rakete, što međunarodna zajednica osuđuje.

CSIS navodi da je ta lokacija upotrebljavana u prošlosti za lansiranje satelita koji koriste tehnologiju ICBM, interkontinentalnih balističkih raketa, zabranjenu rezolucijama Saveta bebzednosti.

Južnokorejska obaveštajna služba ove nedelje je saopštila da je primetila znake aktivnosti u Soheu.

Sohe je bio glavni poligon za lansiranje satelita Severne Koreje od 2012. godine. Takođe je korišćen za isprobavanje motora za rakete koje mogu da stignu do SAD. On nije nikad korišćen za testiranje balističkih raketa koje se smatraju provokativnim.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sun

    6. mart 2019 | 15:21

    A sta je sad? svi bi vi veliki da imate nuklearke, da pretite svima i da se izivljavate na manjima, pa sad kad imate rivala, i nekoga ko vam kaze NE, odma osudjujete, i zahtevate da se te rakete uklone!!! oni da uklone, a vi da imate sve..E pa nece da moze!!! napred Severna Korejo..

  • zoro

    6. mart 2019 | 19:02

    Slikao se sa Trampom.Sta to vredi narod i dalje gladan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA