≫ 

Šokantno iznenađenje u Severnoj Koreji: Kim Džong Un prvi put nije pobedio na izborima (FOTO)

Ovo svakako ne znači da njegova moć slabi

  • 4

Na izborima u Severnoj Koreji, potpuno očekivano, pobedio je autoritarizam, ali njen lider Kim Džong Un prvi put nije bio na glasačkim listićima. Ovo je takođe prvi put da se severnokorejski lider nije kandidovao za parlament.

Međutim, kako piše BBC, u parlament je izabrana njegova mlađa sestra Kim Jo Džong, koja prema pisanju stranih medija, postaje sve uticajnija u zemlji.

Njegova sestra postaje sve uticajnija Foto: Tanjug/AP

Izbori u Severnoj Koreji organizovani su kako bi Pjongjang legitimizovao svoju vladavinu, iako je međunarodna zajednica osudila ove izbore kao beznačajne.

Na svakom glasačkom listiću nalazio se samo jedan kandidat na državnom nivou. Državni mediji saopštili su imena 687 kandidata izabranih u Vrhovnu narodnu skupštinu, a Kimovo ime nije bilo među njima.

Politička analitičarka Rejčel Minjong Li rekla je za BBC da izostanak Kimovog imena sa liste nikako ne znači da njegova moć slabi.

Izlaznost u Severnoj Koreji je skoro 100 odsto Foto: Tanjug/AP

- Verovatno se radi o kontinuiranom naporu da se Severna Koreja predstavi kao "normalna država" jer se u većini demokratskih zemalja aktuelni predsednik ne kandiduje za parlament - istakla je ona.

Što se tiče sestre Kim Džong Una, Minjong Li objasnila je kako Kim Jo Džong nije bila izabrana u parlament na prethodnim izborima 2014. godine, ali je svejedno ušla u SPA, verovatno kao zamena nakon smrti nekog od zastupnika.

Kim Jo Džong počela je da se pojavljuje na političkoj sceni Severne Koreje kada je 2014. godine postala potpredsednica Odeljenja za propagandu.

Uskoro je počela redovno da prati brata na njegovim političkim putovanjima. Tako je bila i na nedavnom sastanku u Hanoju kada se Kim Džong Un sastao s američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Sestra ga sve više prati na političkim putovanjima Foto: Tanjug/AP

Glasanje koje je održano u nedelju bilo je obavezno za sve građane Severne Koreje starije od 17 godina. Parlament se u Severnoj Koreji bira svakih pet godina, izlaznost je uvek blizu 100 odsto, a dominacija vladajuće partije na izborima neupitna.

Zvanična novinska agencija Severne Koreje saopštila je da je izlaznost ove godine dostigla 99,99 odsto, pošto državljani koji rade "u inostranstvu i na brodovima" nisu mogli da glasaju.

VIDEO: Da li će ovo rukovanje promeniti svet?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA