Piloti se mesecima pre nesreće u Etiopiji žalili na Boing 737 MAX 8: Avion je nakon poletanja iznenada znao da okrene nos prema zemlji

Sve žalbe su se odnosile na "bezbednosni mehanizam"

  • 1

Mesecima pre nesreće u Etiopiji, u kojoj je u nedelju poginulo 157 ljudi, piloti su se žalili američkim federalnim vlastima na avion Boing 737 MAX 8, javlja Njujork post.

Žalbe su podneli piloti koji su bili na letovima u oktobru i novembru 2018. godine i one su unete u federalnu bazu podataka, preneo je Dalas morning njuz.

Sve žalbe su se odnosile na "bezbednosni mehanizam", koji je naveden u preliminarnom istražnom izveštaju o nesreći u Indoneziji u oktobru.

One se odnose na probleme sa avionima MAX 8, koji prilikom poletanja koristi autopilot.

U avionskoj nesreći poginulo je 157 ljudi Foto: Tanjug/AP

Piloti su naveli kako je taj avion neposredno nakon poletanja iznenada znao da okrene nos prema zemlji.

- Činjenica da ovaj avion zahteva toliko posla da bi bio u letnom stanju je definitivno upozorenje - naveo je jedan od pilota u žalbi.

Nesavesno je da federalne vlasti, zajedno sa vazduhoplovnim kompanijama nastavljaju da dozvoljavaju pilotima da lete avionima, a da pritom ne objasne kako se MAX 8 razlikuju od ostalih aviona, dodao je pilot u žalbi.

U jučerašnjem saopštenju FAA (Američka federalna agencija za avijaciju) navela je da tokom pregleda aviona nije utvrđen razlog iz kojeg bi svi modeli ovog aviona trebalo da budu prizemljeni.

PILOT JE ZATRAŽIO POVRATAK

Pilot "Etiopijan erlajnsa" imao je poteškoća s upravljanjem avionom, nedugo pre nego što se Boing 737 MAX 8 srušio na području gradića Bišofte pilot je tražio povratak u bazu, izjavio je glavni izvršni direktor avio kompanije Tevolde Gebre Mariam.

Na snimku razgovora pilota s kontrolom vazdušnog saobraćaja čuje se kako je pilot imao poteškoća s upravljanjem avionom pa je zatražio da se vrati u bazu.

- Pilot je dobio odobrenje za povratak, ali je ubrzo nestao s radara - rekao je izvršni direktor Tevolde Gebre Mariam.

Avion se srušio nekoliko minuta nakon poletanja Foto: Tanjug/AP

U poslednjih šest meseci srušila su se dva aviona tipa Boing 737 MAX 8. U nesreći od desetog marta kada se srušio avion "Etiopijan erlajnsa" život je izgubilo 157 osoba, a u nesreći iznad Javanskog mora kada srušio se Boing 737 MAX 8 aviokompanije "Lajon er" poginulo je 189 osoba.

Gebre Mariam rekao je za CNN da su svi piloti "Etiopijan erlajnsa" prošli kroz dodatnu obuku o postupcima tokom leta, koja je uključivala i informacije o procedurama uvedenim nakon pada 737 MAX 8 avio kompanije "Lajon er", naveo je hrvatski portal Indeks.

- Sličnosti između dve nesreće su značajne - kazao je Gebre Mariam.

U oba slučaja radilo se o novim modelima istog aviona i oba leta trajala su samo nekoliko minuta pre nego što se srušio avion.

- Još uvek ne znamo tačan uzrok nesreće, a spekulacije nisu nikome od koristi - rekao je Gebre Mariam.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA