• 15

Ako dođe do Trećeg svetskog rata, Rusija i Kina mogu da poraze Ameriku: U roku od 48 sati Putin zauzima ove države

Da bi se borile protiv ovih pretnji, američke snage moraju da povećaju raspoređivanje raketa koje se mogu ispaliti sa velike udaljenosti, kao što su krstareće rakete, ističe istraživač

  • 15

Istraživačka organizacija RAND pokrenula je na desetine ratnih igara koje simuliraju scenarije velikih sukoba u onim delovima sveta koje Rusija i Kina opisiju kao "svoja dvorišta". U ovim igrama se prikazuje i poraz SAD-a od strane Kine i Rusije u određenim žarištima širom sveta.

Viši analitičar odbrane RAND-a Dejvid Očemanek je razgovarao o simulacijama u Centru za novu američku bezbednost u Vašingtonu prošle nedelje.

- U našim igrama se borimo pritiv Kine i Rusije, a "plavi" trpe poraz, to ne može lepšim rečima da se kaže - rekao je on na panel diskusiji. Plava boja u ovoj simulaciji označava američke snage.

- Izgubili smo dosta ljudi i opreme, obične ne uspevamo da ostvarimo naše ciljeve sprečavanja agresije od strane protivnika - dodao je on.

Na osnovu ratnih igara, sukob sa Rusijom u baltičkim državama je rezultirao brzim porazom američkih snaga i njihovih saveznika, istakao je on za Fox News.

Rusija važi za pravu vojnu silu Foto: Wikipedia/MSGT STEVEN TURNER, /Dmitry TerekhovProfimedia/Zuma Press - Archives, Tanjug/AP/Sputnik

- U roku od 48 do 72 sata, ruske snage su u stanju da dođu do prestonice neke baltičke države. Sa druge starne, kineska invazija na Tajvan, takođe predstavlja veliki izazov za američke snage u toj oblasti - dodaje on.

Kina i Rusija su do sada napravile velike zalihe preciznih krstarećih i balističkih raketa, koje mogu doseći stotine kilometara u pogoditi zacrtane vojne ciljeve, rekao je istraživač.

U RAND-ovom ratnim igrama i analizama, Rusija i Kina oslobađuju toliko raketa da to prevazilazi američku odbranu.

- Šalju salve raketa, tako da ne možemo sve da ih presretnemo - rekao je Dejvid.

Istraživač ističe da se ključni domeni ratovanja osporavaju od početka neprijateljstava. SAD ne bi trebalo da pretpostavljaju da avijacija i mornarica imaju prednost nad borbenim prostorom.

Američki marinci ispaljuju granate Foto: Wikipedia/Lance Cpl. Daniel J. Klein, U.S. Marine Corps , sxc.hu

Američka svemirska sredstva bi takođe mogla da se suoče sa napadima, a sistemi za komandovanje i kontrolu oružja bi mogli da budu meta elektromagnetskih i sajber napada.

Da bi se borile protiv ovih pretnji, američke snage moraju da povećaju raspoređivanje raketa koje se mogu ispaliti sa velike udaljenosti, kao što su krstareće rakete, ističe Dejvid.

- Za održivo ulaganje je potrebno dodatnih 8 milijardi dolara godišnje između 2020. i 2030. godine za vazduhoplovene snage - navodi on, dodajući da su slične sume potrebne i za vosku i mornaricu.

Budžetski plan Donalda Trampa predviđa da se 2020. godine uloži oko 750 milijardi dolara u odbranu, što je pet odsto više u odnosu na 2019. godinu-

Dejvid ističe da bi SAD morale da vrate borbenu moć u Evropu i da je postave na granici sa istočnim blokom.

Kina dosta ulaže u svoju vojsku Foto: Profimedia, Shutterstock

(Telegraf.rs/Foxnews.com)

Komentari

  • Jaca

    Bolje da uzmu u obzir i poraz na američkom tlu! Oni su navikli da vode ratove hiljadama km daleko od svoje zemlje.

  • ilija

    Kakve gluposti ces ovde citati od ovih Rosofila.Pa nije to fudbalska utakmica.

  • Kim J. Un

    Živela Rusija

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima