Kako je mali plavi dečak iz obične porodice postao masovni ubica? Terorista sa Novog Zelanda zaradio na kriptovaluti i putovao svetom

Oni koji ga poznaju kažu da nikada nije pokazivao sklonost ka oružju niti je razgovarao o političkim ili religioznim uverenjima

  • 8

Pokolj na Novom Zelandu glavna je vest u svim svetskim medijima, dok se mnogi pitaju kako je plavi, kovrdžavi dečak, rođen u običnoj porodici u Australiji i koji je delio očevu ljubav prema fitnesu, postao desničarski terorista koji je ubio 49 vernika.

Brenton Tarant (28) odrastao je u Graftonu u Novom Južnom Velsu u Australiji. U svom manifestu od 74 strane govorio je još o sebi, otkrio je neke detalje iz svog života i kako je zarađivao novac.

Opisao je sebe kao "običnog, belog muškarca", koji je rođen u radničkoj porodici, sa malim prihodima, škotskog, engleskog i irskog porekla.

Rekao je da nije bio zainteresovan da ide na fakultet nakon što je napustio školu. Otac Rodni umro je od raka 2010. godine u 49. godini, kada je Brenton imao 19 godina, a on je ubrzo nakon toga napustio Australiju kako bi putovao.

Njegova majka i sestra navodno još uvek žive u tom području.

Njegov otac je umro od raka kada je Tarant imao 19 godina Foto: Facebook

Novac je zaradio na platformi za trgovanje bitkoinima, "Bitconectu", čime je finansirao svoja putovanja. Posetio je Severnu Koreju, Pakistan kao i zemlje u Evropi. U Severnoj Koreji slikao se sa grupom ljudi ispred spomenika velikim vođama.

Žena koja je znala Taranta nakon što je napustio školu izjavila je za Dejli mejl Australija da se činio kao "neupadljiv muškarac koji je radio kao lični trener". Ona sumnja da je na neki način radikalizovan na svojim putovanjima.

Jedno vreme radio je kao lični trener. Bio je zaposlen u teretani u Novom Južnom Velsu, u kojem je radio od 2009. do 2011.

- Bio je vrlo posvećen poslu. Radio je na našem programu koji nudi besplatne treninge za decu u našoj zajednici i bio je vrlo strastven oko toga - ispričala je vlasnica teretane Trejsi Grej. Dodala je kako nikada nije ostavljao utisak da ga zanima oružje.

Foto: Tanjug/AP

Ljubav prema fizičkoj kondiciji nasledio je od oca, koji je bio sportista. Tarant je sledio strogi režim ishrane i vežbanja.

- Dugo bi bio u teretani, dizao je tegove. Telo mu se transformisalo posle nekog vremena - dodala je ona.

Takođe je dodala kako nikada nije razgovarala sa njim ili je čula da priča o političkim ili religioznim uverenjima.

U nekim od ranijih Fejsbuk postova, Tarant je Pakistan opisao kao "neverovatno mesto ispunjeno najiskrenijim, srdačnim i gostoljubivim ljudima na svetu".

Video: Terorista na Novom Zelandu pre masakra slušao krajiške pesme

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • doberman

    15. mart 2019 | 23:39

    beli rastita, arijevac, odusevio se iranom (arien) i irancim (arievcima) koji zive u džamahiriji, a zatim je posećivao evropske zemlje gde je posmatrao islamizovane belce, cela priča ima logike, udario je na islamiste i neoliberale njihovim oružijem, strahom.

  • Mikica

    15. mart 2019 | 23:23

    Holivudska nameštaljka kao npr. maraton u Bostonu,NY... poduži spisak. George Orwell je sve to predvideo 1948 u njegovom najpoznatijem romanu. Ko ima razum razumeće

  • Pop

    16. mart 2019 | 08:00

    Može li ista rdjavo da se desi da ova stoka sa zapada ne dotakne Srbe. Ovaj ne zna ni dje je Srbija , a za Obilica i Pivljanina je dobro obaviješten, ooooo, jada velikoga.Kakvu muku spremate Srbima da mi je znati?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA