≫ 

Kako izgleda 30 godina kazne u zatvoru: Silovali su me i tukli, a nisam ubio ni baka Mariju ni tetku (VIDEO)

Sada ima kuću, devojku i penziju, ali želi da nađe i posao

  • 0

Roman Ševčik (49) iz Češke je proveo 30 godina iza rešetaka zbog dvostrukog ubistva, koje je počinio kada je imao 19 godina. Sada je izašao na slobodu, pa je za češke medije opisao kako izgledaju njegovi prvi dani na slobodi i kako se oseća tim povodom.

- Mogu slobodno da dišem. Idemo tamo gde želim. Dođem kada želim. Ne mogu da verujem - ističe Roman koji je iz zatvora izašao u ponedeljak.

Tamo je služio kaznu za ubistvo tetke Jani L. (35) i bake Marije Š. (62). Ovaj zločin se odigrao 4. februara 1989. godine u mestu Vinohradi u Brnu. Međutim, Roman tvrdi da nije počinio ubistva i da je nevin.

MASOVNO SILOVANJE

Ševčik je istakao da nije verovao da će doživeti da živi kao u snu.

- Kada sam imao 22 godine, zatvorenici su me stalno silovali u Boriju. Nisam hteo da živim i dva puta sam pokušao samoubistvo - kaže on.

Godinama kasnije se bacio ispod voza i nakon toga je izgubio nogu. Iza rešetaka je iskusio nešto što bi se moglo nazvati pravim paklom.

- Sto puta sam rekao da nisam ubio baku i tetku. Bio sam tu za sve, dvostruki seks-ubica. Stvarno ništa nisam uradio - rekao je on, navodeći da je tokom 1989. stalno dobijao batine.

Veliki broj svedoka je razgovarao sa Ševčikom. On je rekao da je u vreme zločina spavao u kući druge bake, koja se nalazi na oko 20 km od Brna.

Jedini dokaz koji je korišćen protiv njega je njegov miris u stanu, gde je obično posećivao baku i tetku.

NEMA NI 200 EVRA NA RAČUNU

Odslužio je celu kaznu zatvora i devet godina u psihijatrijskoj bolnici. Nakon 30 godina iza rešetaka, on ima manje od pet hiljada kruna (manje od 190 evra) na svom računu.

Društvene institucije i dobrotvorne organizacije nisu htele da ga prihvate. Spas je pronašao u poslednjem trenutku i to od žene koja bi za njega stavila ruku u vatru.

- Moja učiteljica iz osnovne škole mi je pronašla kuću. Ona je moj anđeo - rekao je on.

NAŠAO DEVOJKU I TRAŽI POSAO

Dok je bio u zatvoru, uspeo je da pronađe devojku. Zajedno su zatražili pravo na socijalni stan.

- Pre nego što samo ga dobili, moja učiteljica mi je pronašla kuću u kojoj sam živeo - ističe on.

Roman prima punu invalidsku penziju, ali želi da nađe posao. Može da radi bilo šta, ali zbog proteze koju nosi taj posao zahteva sedenje.

KAKO JE PREŽIVEO 30 GODINA IZA REŠETAKA?

- Znao sam da nisam ništa uradio. To me je održalo. Posebno učiteljica gospođa Kovarova, koja je bila uz mene nakon smrti moje majke. Bez toga ne bih bio ovde - rekao je on.

Ona je čak kontaktirala i advokate koji su preuzeli ovaj slučaj i pokušavaju da skinu ljagu sa njegovog imena.

(Telegraf.rs/blesk.cz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA