≫ 

Otkriveno kako je ubica sa Novog Zelanda nabavio oružje: "Mi smo mu prodali puške. Četiri puta nas je kontaktirao" (FOTO)

Tipl je naglasio kako se kupovina na internetu dogodila nakon ispunjavanja porudžbine koju je odobrila policija

  • 3

Vlasnik novozelandske prodavnice oružja rekao je u danas da je napadač u Krajstčerču kupio oružje i municiju od njih putem interneta, ali da mu nisu prodali ovo oružje sa kojim je pucao u džamijama.

Australijanac Brenton Tarant u subotu je optužen za ubistva, a pred sud će ponovno izaći 5. aprila. Policija je najavila da će tada dobiti dodatne optužnice.

U petak je u dve džamije na Novom Zelandu ubio najmanje 50 i ranio nekoliko desetina ljudi.

Dejvid Tipl, vlasnik prodavnice "Gan siti", otkrio je kako je napadač između decembra 2017. i marta 2018. kupio četiri komada oružja.

Dejvid Tipl objašnjava kako je prodao oružje Foto: Tanjug/AP

- MSSA, automatska vojna puška, navodno upotrebljena u napadu, nije kupljena od nas. Prodali smo mu samo oružje A kategorije - izjavio je Tipl na konferenciji za medije u Krajstčerču.

Pod novozelandskim zakonima orujže A kategorije sme da bude poluautomatsko, ali ograničeno je na sedam hitaca. Video-snimak napadača u džamiji pokazuje da je koristio poluautomatsku pušku s većim šaržerom.

Tipl je naglasio kako se kupovina na internetu dogodila nakon ispunjavanja porudžbine koju je odobrila policija, a da je u tri od četiri kupovine uzeto automatsko oružje.

- Nismo primetili ništa neobično kod vlasnika dozvole. Bio je novi kupac s novom dozvolom - istakao je.

Ograničavanje pristupa vatrenom oružju bila je glavna tema kabineta novozelandske premijerke koji se u ponedeljak sastao po prvi put posle masakra.

Napadi su inicirali najavu strože kontrole naoružanja i ograničavanja pristupa nekom oružju, posebno poluautomatskom.

- Ono što javnost s pravom sada pita jeste zašto i kako je moguće da se na Novom Zelandu može kupiti vojno poluautomatsko oružje - kazala je premijerka Ardern.

U državi ima 1,5 miliona komada oružja Foto: Tanjug/AP

Vlasnik "Gan sitija" istakao je da podržava pozive premijerke za izmene zakona jer je ovaj događaj otvorio neka važna pitanja.

Novi Zeland je država sa 5 miliona ljudi, a procenjuje se da u zemlji ima 1,5 miliona komada oružja. Minimalna starosna granica za dozvolu za oružje je 16, a za poluautomatsko oružje 18 godina.

Prema podacima koje su objavili mediji, u 2017. godini pozitivno je rešeno više od 99 odsto zahteva za izdavanje dozvola za posedovanje vatrenog oružja.

Naime, od 43.509 zahteva za izdavanje dozvole, samo je 188 odbijeno, pokazali su podaci.

Tamošnji mediji izvštavaju i da su nakon najava o ovom pooštrenju građani požurili da kupiti oružje pre nego što nastupi bilo kakva zabrana.

VIDEO: Momenat kada napadač ubija ljude u džamiji:

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    18. mart 2019 | 11:56

    Kod nas je najgori zakon o oružju, komplikovano, da neko ko hoće da ubija ubijace i bez dozvole za oružje,a kod nas kada podnesete zahtev za oružje prvo te pitaju šta će ti, onaj ko hoće da ubija ili da pljačka pa nije valjda lud da kupi registrovan pištolj ili pušku da bi ubijao ili pljackao.....

  • Zina

    18. mart 2019 | 13:11

    Kako glup zakon policajci ne nose oruzje a gradjani mogu da se naoruzavaju da kupuju oruzje kao smoki cudno

  • Nemoguće

    18. mart 2019 | 20:44

    Premijerka se sada pita? Pa tamo je lakše kupiti oružje nego cigarete. Američki sistem. I posle se pitaju, zašto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA