Zašto je Južna Afrika leglo srpskih kriminalaca: Johanezburg postao bojno polje za grupe iz Istočne Evrope

Ova zemlja je mnogima upala u oči tek kad se tamo pojavio Dobrosav Gavrić

  • 5
Milan Miki Đuričić, Darko Šarić,, Gorgija Gorg Darmanovic, Dobrosav Gavrić Foto: Privatna arhiva, Marko Todorović, scribd.com, Printskrin: Youtube

Učestale likvidacije Srba u Johanesburgu koje su se dogodile prošle godine, po svemu sudeći su povezane, a tom nizu se može dodati i ubistvo Jugoslava S. (51) iz Beograda koji je ubijen u subotu ujutro u Južnoafričkoj Republici.

Analizirajući zločine koji su se u poslednjem periodu događali u Južnoj Africi, lokalni istraživači smatraju da je ova zemlja postala bojno polje za kriminalne grupe iz istočne Evrope. Tako postoji osnovana sumnja da se iza ovih likvidacija petorice naših državljana, ranjavanja jednog i ubistvo advokata Pita Mihalika koji je zastupao Arkanovog ubicu, krije borba kriminalnih grupa oko preuzimanja tržišta narkoticima.

- Po mom mišljenju, međunarodne organizovane kriminalne grupe se bore za međunarodne rute droge. A poznata je činjenica da je Južna Afrika prelazna tačka za međunarodno kretanje droge - tvrdi  istražitelj iz Južne Afrike, Čad Tomas.

Foto: flickr/ER24 EMS (Pty) Ltd.

Prema policijskim izvorima, u poslednjem ubistvu radi se o 51-godišnjem Jugoslavu Smiljkiću, koji je u trenutku ubistva kod sebe navodno imao češka dokumenta.

On je stajao pored svog motora i telefonirao, u blizini jedne raskrsnice, kada je ubijen. Crni "hjundai sedan" se zaustavio iza njega sa četiri putnika u automobilu. Dvojica muškaraca obučenih u crno, sa rukavicama i naočarima za sunce, izašla su i pucala su u Smiljkića pre nego što su se vratili u auto i pobegli. Na mestu ubistva pronađeno je 15 praznih čaura.

- Čuo sam šest hitaca. Jedan čovek je pucao u drugog, kada se ovaj srušio. Potom je napadač seo u kola, a iz njih je izašao drugi, koji je nastavio da rešeta osobu na zemlji - ispričao je očevidac za "News24", koji nije želeo da otkriva identitet plašeći se odmazde.

Na ulici je u tom trenutku bilo više ljudi, a jedan prolaznik je navodno slikao automobil kojim su se ubice odvezle. Nakon što je primetio da ih fotografiše, napadač mu je pokazao - srednji prst.

PRIVOĐEN U BEOGRADU

Smiljkić je inače privođen u Beogradu 2003. godine zbog tuče na splavu "Pirana". Tada je uhapšen zajedno sa još desetak muškaraca koji su učestvovali u tuči na proslavi momačke večeri.

Jugoslav Smiljkić je navodno otišao u Južnu Afriku pre deset godina i bio je povezan sa drugim Srbima u ovoj zemlji, od kojih su mnogi deo kriminalnog miljea, a postoje određene sumnje da je imao veze sa Dobrosavom Gavrićem.

Otuda se nameće pitanje otkud toliko srpskih kriminalaca u Južnoj Africi.

Treba uzeti u obzir da je većina njih tamo dobila azil ili borave sa lažnim (češkim) dokumentima, a očigledno je da je u pitanju veliki novac koji se vrti u trgovini drogom,  pa su u stanju da podmite sve što se podmititi može.

Dalje, nekoliko godina unazad naše kriminalce svi su povezivali sa tamošnjim narko-bosom Čehom Radovanom Krejčirom. (Otuda, možda i ne čudi što je i likvidirani Smiljkić imao češka dokumenta)

Naime, Južna Afrika je mnogima upala u oči tek kad se tamo pojavio Dobrosav Gavrić, koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana. On je radio kao vozač i telohranitelj za šefa Kejptaunskog podzemlja, Širila Biku koji je ubijen 2011. Gavrić je zatim razvio i svoje biznise u Kejptaunu, a povezao se Radovanom Krejčirom i njegovim krugom istočnoevropskih saradnika. Gavriću je prošle godine Ustavni sud iz Kejptauna odbio žalbu za azil u Južnoafričkoj Republici, a pretpostavlja se da je posle ubistva prijatelja Milana Đuričića ostao bez finansijera i advokata, koji mu je tamo sređivao legalan boravak.

KO JE RADOVAN KREJČIR?

Printksin: Youtube/SABC Digital News

Radovan Krejčir je javnosti u Srbiji postao poznat pre nekoliko godina, dok je još narko-bos Darko Šarić bio u bekstvu. Tada se pričalo da se Šarić krije upravo kod Krejčira u Južnoj Africi. Navodno su imali zajedničke poslove, a govorilo se i o proizvodnji vina kao i da je Šarić kupio dve luksuzne vile u blizini Kejptauna.

Inače, Krejčir je diplomirani ekonomista koji se obogatio na sumnjivim privatizacijama u Češkoj, pa je 2005. pobegao policiji ispred nosa i u Južnoj Africi zatražio i dobio azil. Tamo zvanično trguje dijamantima, zlatom i auto-delovima, a upućeni tvrde da je umešan u sve kriminalne radnje.

Narko-bos češkog porekla je ipak osuđen za otmicu i pokušaj ubistva brata svoga saradnika 2015. i trenutno izdržava kaznu zatvora od 35 godina.

Pravosuđe u Johanezburgu tereti ga i za ubistvo jednog Libanca i već dve godine traje suđenje o tom slučaju, sa više od 50 dana svedočenja, a upravo ovih dana je ključni svedok odlučio da promeni svoju izjavu protiv Krejčira.

Sa zatvaranjem ovog češkog narko-bosa kao da je ostalo prostora za preuzimanje tržišta droge, a na meti su se po svemu sudeći našli Srbi i njihovi saradnici koji se dovode u vezu sa sumnjivim poslovima.

SVI IZREŠETANI NA ULICI

Tako je krajem prošle godine likvidiran južnoafrički advokat Pit Mihalik (50), koji je branio brojne mafijaše, a između ostalog i Dragoslava Gavrića.

Pre toga tamošnji mediji su izveštavali da je na benzinskoj pumpi u naselju Rivonija pucano na Srbina (49), čiji identitet nije otkriven.

Đorđe Mihaljević, trgovac dijamantima, ubijen u septembru prošle godine u naselju Bedfordvju u Johanezburgu kada se njegov automobil zaustavio na semaforu.

Milan Đuričić-Miki; Foto: Privatna arhiva

Milan Đuričić Miki - ubica Željka Ražnatovića Arkana, ubijen je 24. aprila prošle godine u Johanezburgu. Napadači su na njega pucali u trenutku dok je stajao na crvenom svetlu na semaforu.

Darko Kulić - ubijen je u julu prošle godine u Johanezburgu, u istom delu grada u kojem je ubijen i Milan Đurićić Miki.

Gorgija - Gorg Darmanović - dvostruki agent iz JAR, ubijen je u maju prošle godine na Novom Beogradu, a navodno se dovodio u vezu s podzemljem te države. Spekulisalo se da je bio dobar prijatelj s Gavrićem i Đuričićem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    19. mart 2019 | 19:23

    Mnogima u Srbiji smetaju migranti sa Bliskog istoka. A sta reci za nase migrante medju kojima ima dosta kriminakaca. Na to mnogi mudro cute.

  • Putin R.S

    19. mart 2019 | 19:27

    Zbog banana i kikirikija

  • Evo sta je

    19. mart 2019 | 21:15

    Za vasu informaciju, Siril Bika i Krejcir su radili zajedno, doslo je do sukoba i vecina "jacih igraca" se priklonila Krejciru. Ali Gavric nije, nego je sa nekolicinom nastavio Bikin posao i postao meta daleko mocnijeg Krejcira, velika vecina Srba je okupljena oko Gavrica, a Gavric jedna od Krehcirovih meta, tako da je ovo stradanje zestokih momaka iz Srbije samo uzrocno posledicna veza. Zamerili su se sa daleko vecim igracima, pa ih ovi sad uklnjaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA