Napetost na relaciji Novi Zeland - Turska: Zbog Erdoganove izjave u Ankaru stiže specijalni izaslanik da to rasprave "oči u oči"

Erdogan je izjavio da je masakr u Krajstčerču bio deo šireg napada na Tursku i islam

  • 7

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern rekla je da ministar spoljnih poslova Vinston Peters putuje u Tursku kako bi se "suočio" sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom zbog njegovih komentara u vezi sa masakrom u Krajstčerču, koji je on nazvao "elementom u sklopu urote protiv Ankare".

Erdogan je pozvao u utorak Novi Zeland da vrati smrtnu kaznu u pravosudni sistem nakon tog pokolja u džamijama i upozorio da će se Turska pobrinuti za počinioca, ako Novi Zeland propusti to da učini.

Tvrdio je i da je napadač pretio Turskoj i njemu lično i da želi da izbaci Turke iz severozapadnog dela zemlje koji je, po mišljenju teroriste, evropsko područje. Najveći turski grad Istanbul leži na dva kontinenta koje deli Bosfor.

Ardern je rekla da će Peters zatražiti hitna pojašnjenja tih izjava.

Premijerka je rekla kako će tražiti pojašnjenje tih izjava Foto: Tanjug/AP

- Naš potpredsednik vlade suprotstaviće se tim izjavama u Turskoj. Odlazi tamo kako bi razjasnio stvari, oči u oči - rekla je Ardern novinarima.

Peters je ranije pozvao Tursku da prekine emitovanje snimaka zločina iz Krajstčerča koje je terorista prenosio na Fejsbuku jer time, kako je rekao, ugrožava živote Novozelanđana u inostranstvu.

ERDOGAN  NA SKUPU PRIKAZAO MANIFEST TERORISTE I DEO SNIMKA NAPADA

Uprkos Petersovom zahtevu, deo manifesta teroriste bio je prikazan na Erdoganovom predizbornom skupu u utorak na severu Turske, pred hiljadama pristalica, kao i kratak snimak ubice na ulasku u džamiju i početak njegove pucnjave.

- Ispunjeni mržnjom ubili ste 50 naše braće. Platićete za to. Ako to ne učini Novi Zeland, mi znamo kako ćete na ovaj ili onaj način platiti za taj zločin - rekao je Erdogan na izbornom skupu u sklopu kampanje za lokalne izbore 31. marta na kojima se njegova vladajuća stranka bori za pobedu.

Foto: Tanjug/AP

On je rekao kako je masakr u Krajstčerču bio deo šireg napada na Tursku i islam. Erdogan je takođe naljutio i Australiju nakon što je rekao da su se australijske i novozelandske trupe borile u Turskoj tokom Prvog svetskog rata jer su htele da vode rat protiv islama.

- Nismo imali nikakvih problema s vama, zašto ste došli ovamo? Jedini razlog: mi smo muslimani, i oni su hrišćani - rekao je Erdogan svojim pristalicama, prenosi Dojče vele.

Predsednik je dodao da će anti-muslimanski australijanci biti "vraćeni u kovčezima" kao njihove dede koji su se borili na Galipoliju 1915. u kojoj su turske otomanske snage ubile hiljade australijskih i novozelandskih vojnika.

Australijski premijer Skot Morison ocenio je u sredu nepromišljenima i uvredljivima Erdoganove izjave, te je najavio da će pozvati turskog ambasadora u Kanberi.

- Smatram da su te izjave apsolutno šokantne, i naravno, pozvaću danas turskog ambasadora kako bi s njim o tome razgovarao - istakao je Morison.

Erdoganove su izjave "izuzetno uvredljive za Australijance i nepromišljene u vrlo osetljivoj atmosferi u kojoj živimo - dodao je premijer.

Da podsetimo, u terorističkim napadima na dve džamije u petak na Novom Zelandu ubijeno je 50 ljudi, dok je 48 ranjeno.

Video: Potresne scene sa mesta pokolja: Preživeli se sklupčali u prostorijama džamije

(Telegraf.rs/Hina/DW)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    20. mart 2019 | 14:59

    "- Nismo imali nikakvih problema s vama, zašto ste došli ovamo? Jedini razlog: mi smo muslimani, i oni su hrišćani - rekao je Erdogan svojim pristalicama, prenosi Dojče vele." Vidi ti njega, pa ni mi hriscani sa Balkana nismo imali nikakvih problema sa vama pa ste vi dosli i osvajali...

  • idealna

    20. mart 2019 | 14:53

    Koga to muslimani ubijaju? Koliko su do sad ubili muslimana u Siriju,Irak,Libiju,Palestinu..?

  • Sibin

    20. mart 2019 | 14:49

    A sto se turcin ne oglasi ovako kad muslimani sirom sveta ubijaju narod!!!!!!! I to je verovatno borba proriv Islama!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA