≫ 

U Rusiji počela tajna "operacija 2024": Panika se širi Kremljom i svuda odzvanja pitanje "Šta dalje kad Putin ode sa trona?"

Zavladala je panika šta će biti kada jednom Putin ode s trona, a na vlast se možda vrate (liberalne) snage iz '90-ih

  • 21

- Posle Putina možda će buknuti građanski rat. Patriote treba da se pripreme i učine sve što je u njihovoj moći da se izbegne liberalni revanš i građanski rat. Patriote su sada razjedinjeni. Vođe i grupe patriorta svađaju se međusobno. Levi napadaju desne, desni kritikuju leve ne primećujući ono glavno - gigantskog i opasnog neprijatelja - liberale koji su u vlasti - napisao je jedan od vodećih ruskih proputinovskih filozofa i kremaljskih ideologa Aleksandar Dugin u svom programatskom tekstu, odnosno apokaliptičkom upozorenju u listu "Zavrta" (Sutra).

Očigledno da je kremaljska "operacija 2024" u punom zamahu. Putinovska vrhuška i oligarhija počela je da se priprema za vreme nakon njega, da traži načine opstanka i održanja na pozicijama. Naime, to je datum, kada Vladimiru Putinu, koji je već 20 godina na vlasti, ističe četvrti predsednički mandat te su sada sve "putinovske" snage ruske elite uprte u iznalaženje načina da se njega (odnosno elita samu sebe) održi na vlasti. No, razne im se crne misli vrzmaju po glavi, a zavladala je panika šta će biti kada jednom Putin ode (pa i fizički) s trona, a na vlast se možda vrate "(liberalne) snage iz '90-ih, kako ih naziva Dugin i preti Rusima da u slučaju njihovog povratka "mi nećemo imati više samo rusku budućnost, nego ćemo ostati i bez ruske prošlosti".

Dugim govori o povratku "liberala" iz '90-ih Printskrin: Youtube/TRT World

- Nezaustavljivo se približavamo kraju Putinove ere. Posle toga odgovor treba da da "naš ruski narod". To je istorijski dug svih nas domoljuba - upozorava Dugin terajući Rusima strah u kosti, preteći opstankom i egzistencijom Rusije.

Jedan drugi kremaljski ideolog, siva eminencija Putinovog režima, Vladislav Surkov, nedavno je tako napisao kako nakon Putina dolazi do realizacije "Putinove države" koja će obeležiti ostatak 21 veka.

Dugin otvoreno traži "crne, žute i crvene vragove i jalnuške diletante".

- Ideja 90-ih - globalizam, liberalizam, zapadnjaštvo - nisu nikuda otišle. Oni dominiraju u političkoj i ekonomskoj eliti savremene Rusije. Oni, doduše, nemaju odlučujuću uticaj na politiku, dok je Putin taj koji donosi odluke. Ali oni su zadržali uticaj na ekonomiju, politiku, kulturu, obrazovanje, medije i urbanu inteligenciju. Nakon kraja Putina, "partija '90-ih" će istaći svoj program osvajanja vlasti. Pokušaće da se revanširaju - kaže Dugin.

Putinov mandat ističe 2024. godine Foto: Tanjug/AP

Međutim, dok Surkov kaže kako će se putinizam realizovati nakon njegovog odlaska, Dugin navodi kako se " Putin ne menja, ali se menja svet oko njega".

- Rani Putin je bio pouzdani junak koji je sprečio raspad Rusije. Srednji Putin je bio suzdržani pozitivni i negativni katehon. Kasni (jesenji) Putin ostao je isti, ali počeo je da gubi istorijsku misiju. Potsputinovska era je počela, doduše ako ništa drugo u našoj podsvesti. Nezadovoljstvo domoljuba Putinom će rasti, ali ne smemo se time opterećivati, već se usredsrediti na racionalnu strategiju - kaže Dugin, koji kaže kako će se "pre ili kasnije (nakon Putinovog kraja) - njegov model urušiti".

- Nakon što se epoha Putina završi, naći ćemo se pred novim izazovima i izborom. No, taj izbor može Rusije dovesti na rub građanskog rata - ističe Dugin. Međutim, nudi i rešenje - "domoljubi treba da se drže na okupu, i ne dozvole građanski rat i onemoguće da se zemlja vrati u '90-te".

Njegovi ljudi su zabrinuti šta će biti nakon njegovog odlaska Foto: Tanjug/AP

Dugin igra na kartu straha Rusa za svoj opstanak i egzistenciju nacija i države. Naime, u Putinovoj Rusiji "liberal" je najveća uvreda, a to se iščitava odmah kao - izdajnik, antirus, rusofob, prodana duša i plaćenik Zapada, koji dovodi temelje Rusije u pitanje. Antizapadnjačka histerija u prorežimskim medijima doživljava vrhunac, širi se strah od zlog zapada, a ultarnacionalistički "domoljubi" traže da ruske rakete naciljaju Vašington, Berlin, Brisel, Pariz. Danas se gotovo svaki drugi Rus boji "Trećeg svetskog rata", a propaganda vrišti - "da nije bilo nas, Zapad bi bio pod Hitlerom i dan danas ili im je žao što smo ih oslobodili fašizma"!?.

Dugin ruske liberale ne naziva petom kolonom, već "šestom", ali to je samo zbog jasnoće navodi on, ali je suština ista. Doduše, kaže, kako Rusija treba da iskoristi "petu kolonu na Zapadu" za svoje ciljeve. Zato Dugin predviđa kako će se "ruski Logos neizbežno sukobiti sa prozapadnjačkim Logosom 90-ih i šestom kolonom".

Nakon pojave ukrajinskog "Majdana", pojam koji se vezuje uz prevratničko i revolucionarno rušenje "legitimno izabrane" vlasti (misli se na rušenje proruskog predsednika Viktora Janukoviča događajima koji su počeli na Majdanu, (Trg nezavisnosti u Kijevu), a danas zato u Rusiji postoje udruženja "Antimajdan" koje se već unapred pripremaju da spreče moguće ruske, antiputinovske "majdane". U njihovom programu otvoreno piše da im je ideologija - antiamerikanizam i antizapadnjaštvo.

Međutim, nije samo strah zavladao među ideolozima, događaju se neki pomaci i na realnoj sceni. Recimo, po prvi put u istoriji Putinove Dume, zastupnici su odbacili izveštaj jednog ministra i to ne bilo kojeg - onog ekonomskog razvoja Maksima Oreškina. I čini se da stvar nije toliko u brojkama i istupu, nego u njemu samom. Naime, Maksima Oreškina smatraju Putinovim ljubimcem, a neki ga navode kao i čoveka kojeg Putin sprema (među mnogim drugim) kao svog mogućeg naslednika ili tako nešto. On je mlad (niti 40 godina), ekonomista, potkovan, istesan i formiran u zlaćanim putinovskim kremaljskim odajama. No, malo se zaneo pa je priznao da ima "predsedničke ambicije".

Šta posle Putina? Foto: Tanjug/AP

Čini se da je istrčao pred rudu, a na mesto ga je odmah postavio predsednik Dume Vječeslav Volodin, nekadašnji šef Putinovog kabineta i takođe čovek koji sebe vidi kao mogućeg naslednika. On je zatražio da se Oreškin bolje pripremi i dođe opet, a ostali zastupnici su odmah to prihvatili, ismevajući Oreškina. Neki ruski analitičari smatraju da je to napravljeno namerno kako bi se srušile Oreškinove ambicije i poslala poruka, ne samo njemu nego svim onima koji sebe smatraju potencijalnim "putinićima" da on još nije "novi Putin".

Očigledno je da je u kremaljskim vrhovima već zavladala groznica "šta nakon isteka mandata" - ostaviti Putina tu gde je ili mu naći neku drugu poziciju s koje će nastaviti sve po starom ili će pripremiti takvog naslednika da se njegov odlazak (navodno) neće ni primetiti.

VIDEO: Stav mirno dok Putin nišani

(Telegraf.rs/Euractiv.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 001

    23. mart 2019 | 13:54

    Спрема Путин наследника,нису будале да дају глупим америма да униште једну велику земљу.

  • 🤓

    23. mart 2019 | 14:49

    I posle PITINA PUTIN💪

  • 👤

    23. mart 2019 | 14:31

    Чему паника? Решите то једноставно. Промените Устав, уведите институцију доживотног председника, референдум и ето решења.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA