≫ 

Britanski glumac iz "Pirata sa Kariba" ratovao protiv Islamske države, a sada mu ne dozvoljavaju da se vrati kući (FOTO)

Otkako je napustio Siriju pre dve godine, pokušava da se vrati u Ameriku

  • 1

Glumac Majkl Enrajt (55), poznat po ulozi u filmu "Pirati sa Kariba: Tajna škrinje", otišao je u Siriju 2015. godine i pridružio se borbi protiv Islamske države. Međutim, već dve godine ne može da se vrati u SAD gde je živeo, niti u Veliku Britaniju gde je rođen, prenosi Daily Mail.

Kurdskoj miliciji se pridružio pre četiri godine kako bi pomogao da se porazi Islamska država, ali je pri povratku kući "zapeo" u Srednjoj Americi. Tamo je pokrenuo onlajn kampanju "Dovedite Majkla kući" i moli za pomoć.

Otkako je napustio Siriju pre dve godine, pokušava da se vrati u Ameriku u svoj dom. Hteo je da pokuša da uđe i u Veliku Britaniju, ali postoji mogućnost da ga osumnjiče za terorizam jer se borio u ratu u inostranstvu.

- Kad sam prvi put odlazio iz Amerike, znao sam da postoji rizik da neću moći da se vratim, ali nešto me jako teralo da idem. U SAD sam došao sa 19 godina. Nisam imao radnog iskustva ni porodicu, ali to mi je postao dom. Jako volim Ameriku, želim da budem tu - rekao je Majkl, koji je pokušao da uđe u SAD preko Meksika gde su ga zadržali, prenosi 24sata.hr.

Šest nedelja su ga držali jer je prekoračio dozvoljeno vreme sa američkom vizom, a potom su ga prebacili u Veliku Britaniju na ispitivanje.

Jedan službenik američkog Ministarstva domovinske bezbednosti rekao mu je da će dozvoliti ulazak u SAD ako im pomogne da uhvate "loše momke".

Potom se vratio u nazad u Siriju kako bi prikupio razne informacije za američke obaveštajce. Čak je pomogao u ispitivanju ISIS-ovih zatvorenika i odao njihova imena. U novembru 2017. napustio je Siriju i od tad se bori za ulazak u SAD uprkos tome što im je prikupio razne podatke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA