≫ 

Bila je di-džej, a onda je postala najmlađa premijerka na svetu: Posle brutalnog masakra je poštuje cela nacija (FOTO) (VIDEO)

Afinitet prema politici je pokazala još u srednjoj školi, a još o 17. godine je volontirala za Laburističku partiju

  • 1

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern je dobila pohvale iz gotovo svih krajeva sveta zbog svog nastupa i poruka koje poslala posle brutalnog terorističkog napada koji se dogodio prošlog petka u Krajstčerču.

Ona je napad nazvala terorističkim činom i stakla je da je to bio "najcrnji dan za Novi Zeland". Posetila je i tešila rođake poginulih, istakla da će se zakoni o oružju promeniti i da nikada neće izgovoriti ime napadača. Niko nije mislio da je dorasla situaciji u kojoj se našla, ali je ova dama svima održala lekciju kako treba voditi državu, a o njenom životu i radu sada pišu brojni svetski mediji.

Ona je najmlađa žena lider na svetu, a premijerka Novog Zelanda je postala kada je imala 37 godina. Pre nego što je postala premijerka, Džasinda je vodila drugačiji život i to kao di džej na biti, što veliki kontrast u poređenju sa njenim sadašnjim poslom, prenosi Dejli Mejl.

RADILA JE KAO DI-DŽEJ

Ona je sa velikim osmehom na licu dominirala na bini tokom svog nastupa u trajanju od 45 minuta, na muzičkom festivalu u Oklandu 2014. godine.

Od kako je postala lider Laburističke partije, njene objave na Instagramu su prikazivale ženu koja gradi karijeru i koja želi da zaustavi siromaštvo među decom.

Mediji su otkrili da je ova dama volela da pušta muziku grupa Spajs Grls, Bitlsa, onda Igija Popa i Snup Doga.

- Godinama je Ardern bila di džej u svoje slobodno vreme - rekla je urednica digitalnog izdanja magazine Mari Kler, Izabel Truman.

Džasinda je osvojila srca ljudi širom sveta Foto: Tanjug/AP

Govoreći o ovoj snažnoj liderki, Truman je otkrila da je postala prijateljica sa Džasindom nakon što ju je upoznala 2014. godine.

- Ona je i dalje ista iskrena, ljubavna i neverovatno pametna žena, koju sam oduvek znala. Još uvek se ona prijateljica sa kojom možeš da se smeješ uz vino, samo što je ona sada osoba koja vodi zemlju - rekla je ona.

Truman je otkrila priču o skromnim počecima Džasinde Ardern i istakla kakav je bio njen život pre nego što je postala najmlađa žena lider na svetu, prenosi Dejli Mejl.

Ardern je rođena u pobožnoj porodici mormona, ali je svoju veru napustila kada je bila u ranim dvadestim godinama, zbog toga što je vera zabranjivala istopolne brakove.

Otac joj je bio policajac pa je njena porodica neko vreme živela ispred policijske stanice. Ardernova kaže da je bila “prihvatljivi štreber” u srednjoj školi. Jednom je ispričala kako je pomogla policiji da uhvati lopova sa posla kad je na nekoj žurci naletela na njega.

Ona je najmlađa liderka na svetu Foto: Tanjug/AP

ODUVEK SE INTERESOVALA ZA POLITIKU

Čini se da je oduvek imala interesovanja za politiku. Učestvovala je u kampanjama u srednjoj školi, kada je pozivala školu da dozvoli devojčicama da nose pantalone.

Kada je imala 17 godina, počela je da volontira za Laburističku partiju. Išla je od vrata do vrata, delila letke i te aktivnosti je uklapala sa poslom u lokalnoj ribarnici.

Svoju vrećastu odeću je zamenila stilizovanim odelima kada je postala najmlađi poslanik Laburista na Novom Zelandu 2008. godine.

- Ja sam prva koja priznaje da nisam normalna mlada osoba - rekla je ona u svom govoru u parlamentu, kada je imala samo 28 godina, prenosi Dejli Mejl.

Ugostila je princa Harija i Megan Markl Foto: Tanjug/AP

PUT DO VRHA

Svi njeni potezi nakon tragedije na Novom Zelandu deluju prirodno, a to i jesu, jer je Ardernova oduvek sa umešnošću uspevala da napravi balans između saosećanja i empatije i političkih funkcija.

Ona je treća žena na čelu novozelandske vlade, najmlađa premijerka za više od veka, drugi ženski lider u svetu koji se porodio u kancelariji a sada – nakon terorističkog napada u Krajstčerču – mora da upravlja ostrvskom nacijom dok se ova oporavlja od horora belog ultranacionalizma. Da ume da se snalazi u iznenadnim situacijama pokazala je od samog početka svoje političke karijere.

Džasinda se svega sedam nedelja pre izbora 2017. našla na čelu opozicije, kad je njena stranka imala najniži rejting u periodu od 20 godina. U svetu su je odmah videli kao deo naprednih, mladih lidera, rame uz rame sa francuskim Emanuelom Makronom i kanadskim Džastinom Trudoom.

- Doneću drugačiji pečat kampanji – rekla je tada, a tako je i bilo.

Njen pozitivni stav je njenoj partiji doneo pobedu na izborima. Jednom kad je ispregovarala koaliciju da oformi vladu i kad je preuzela kancelariju premijera, rekla je građanima Novog Zelanda da će nova vlada biti fokusirana, saosećajna i snažna. Te tri vrednosti su stalno prisutne u njenom pristupu poslu. Kao lider Novog Zelanda Ardernova je pokazala da snaga i odlučnost nisu zavisni od veličine zemlje.

U parlament je ušla sa samo 28 godina Foto: Tanjug/AP

LJUBAV I TRUDNOĆA

Svog sadašnjeg partnera je tv voditelja Klarka Gejforda je srela nakon što joj je napisao pismo o svojim zabrinutostima oko zakona o bezbednosti o kojem se raspravlja u parlamentu.

Ono što je počelo kao prijateljstvo, ubrzo je preraslo u ljubav. Par je u junu 2018. godine dobio ćerku, pa je tako Džasinda postala prvi svetska lidera od 1990. godine koja se porodila dok je bila na dužnosti. Pre Ardernove samo je Benazir Buto, tadašnja premijerka Pakistana, rodilau vreme mandata.

Kada je najavila svoju trudnoću istakla je sledeće: "Ja ću biti premijer i mama, a Klark će biti prvi čovek ribolova i tata koji će čuvati dete kod kuće".

Džasinda, koja je saznala da je trudna dok je pregovarala o koalicionoj vladi u oktobru 2017, rodila je devojčicu u junu i objavila kratak post o tome na Instagramu. Nakon svega šest nedelja vratila se na posao. Ardernova je takođe privukla pažnju jer se ne boji da govori protiv nejednakosti koju trpe ženski političari, uključujući seksizam na radnim mestima ako planiraju decu.

Ona i njen partner Klark su postali roditelji prošle godine Foto: Getty Images

VELIKA POPULARNOST

Trudnoća, porodiljsko odsustvo i rođenje kćerke dok je radila takođe su izdvojili Ardernovu, jer su mnogi to protumačili kao simbol napretka žene na funkciji lidera. Gostovanja u američkim emisijama i dovođenje ćerke na binu govornice Ujedinjenih nacija samo su povećali njenu popularnost. Ardern se takođe nalazi na "Tajmovoj" listi 100 najuticajnijih ličnosti u svetu. Toliko je popularna da je čak iskovan termin "džasindamanija".

Iako su njena mladost i popularnost izazvali sumnje kod kritičara, dve godine nakon ulaska u kancelariju mediji i javnost su oduševljeni njenim postupanjem nakon tragedije u Krajstčerču. Ardernova zrači vođstvom, piše Rojters, a portal "Women in the World" navodi da ona redefiniše vođstvo u doba terora, navodi portal.

"Sidnej morning herald" ističe da je Ardern potvrdila da je tipično žensko ponašanje moćno. "Vašington post" navodi da je mlada premijerka reagovala brzo i trenutno”.

- Oni su mi – rekla je odnoseći se na žrtve tragedije.

Time je stavila tačku na svako odvajanje muslimanske od drugih zajednica, a ovo je brzo bilo propraćeno obećanjem oštrijih zakona o oružju, obezbeđenjem sredstava za sahranu žrtava i finansijsku pomoć njihovim porodicama, da bi već sledećeg dana posetila Krajstčerč, razgovarala sa liderima svih partija i tešila pogođene, navodi "Vašington post".

VIDEO: Uz naoružanu policiju počele sahrane žrtava iz džamije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • realno❤️♥️

    23. mart 2019 | 06:51

    Zasto se nasi politicari ne ugledaju na ovu damu gospodju???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA