≫ 

Traže oproštaj od Srba zbog bombardovanja: Nemački profesor poručuje "Izvinite za 1999." i dolazi u Beograd da to i dokaže (FOTO)

Vožnja prijateljstva kreće 22. marta iz Minhena i ide preko Beča i Budimpešte do Beograda

  • 19

U NATO bombardovanju Jugoslavije, koje je počelo 24. marta 1999. godine, Nemačka je prvi put učestvovala u vazdušnim udarima od Drugog svetskog rata. Posle 20 godina od perioda koji je mnoge porodice zavio u crno i naneo nepopravljivu štetu, nemački aktivisti žele da pokažu znak solidarnosti i zatraže od srpskog naroda oproštaj za kontroverzni NATO napad.

- Mi ne vodimo rat, ali smo pozvani da pronađemo mirno rešenje na Kosovu - takođe i vojnim sredstvima - ovim rečima je nemački kancelar Gerhard Šreder 24. marta 1999. godine objavio nemačko učešće u vazdušnim napadima na Jugoslaviju.

U susret 20-oj godišnjici od početka vazdušnih napada na Jugoslaviju, koji su trajali do 10. juna, nemački mirovni aktivisti, naoružani transparentima, krenuli su u Srbiju da rade na greškama iz prošlosti.

Inicijator "mirovne vožnje" je politički naučnik, profesor Rajner Rotfus. U intervjuu za Sputnjik on naglašana da nije postojala odluka Saveta bezbednosti UN za vojnu operaciju u Jugoslaviji, a angažovanje Savezne Republike Nemačke bio je "prvi ilegalni međunarodni rat od nacističkog perioda".

Prema njegovim rečima, bombardovanje je navodno bila zaštita kosovskog stanovništva, uključujući i civilno stanovništvo u Beograda.

- To je trebalo da prikaže akcije kao humanitarne. To znači da gledaoci na ekranu kod kuće moraju da se osećaju bezbedno: naša vlada se ponaša odgovorno, vodi kampanju za poštovanje ljudskih prava, pa čak i ako se mora koristiti nasilje, onda samo u ime dobra - objašnjava Rotfus.

Međutim, istraživač mira vidi druge geopolitičke pozadine i upućuju na dokumentarni film ARD "Počelo je lažima".

- Ustanovljeno je da postoje koncentracioni logori: mrtvi borci OVK, uz podršku i obuku CIA-e i Saudijske Arabije, okupljeni su na sudu nakon što su ih ubili srpska vojska i policija. Oni su bili fotografisani i onda je rečeno: Ovde možete da vidite kako Srbi ubijaju civilno stanovništvo na Kosovu - rekao je Rotfus.

Prema njegovim rečima, "to je bilo brutalno manipulisanje da bi se prikrili stvarni interesi."

- Za razliku od sirijskog konflikta, u kojem Savezna Republika učestvuje u izviđačkim letovima, nemačke oružane snage letele su vlastitim tornadima u Beograd i tamo bombardovale - naglašava geopolitički stručnjak.

Mirovnim putem u Beograd, Rotfus želi da pokaže narodu bivše Jugoslavije "da nemački narod ne zanemaruje činjenicu da je federalna vlada pod kancelarom Šrederom, ministrom spoljnih poslova Joška Fišerom i ministrom  odbrane Rudolfom Šarpingom u to vreme prekršila međunarodno pravo i da žele mir kroz međunarodno prijateljstvo."

- To se sve nalazi na banerima koji putuju u Srbiju, kao i rečenica "Izvinite za 1999." - rekao je on.

Vožnja prijateljstva kreće 22. marta iz Minhena i ide preko Beča i Budimpešte do Beograda. U subotu, 23. marta planiraju da prisustvuju konferenciji Beogradskog foruma za svet jednakih.

U nedelju, kada se obeležava 20 godina od početka NATO agresije, vozači žele da prisustvuju različitim komemoracijama i pokažu solidarnost.

- Tamo gde su bombe 24. marta 1999. godine u 20 sati pale na Beograd - podsetio je profesor.

VIDEO: Američki profesor: Gledao sam kako Srbi pate dok im Albanci pale kuće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    21. mart 2019 | 16:02

    Ma gde bi Nemci propustili da bombarduju Beodrad?!

  • Uzas

    21. mart 2019 | 17:41

    Da li misli da smo mi debili? Toliko ljudi su pobili,Kosovo daju Albancima,i da ne nabrajam neprijateljske reci i dela. I sada "izvinite za 1999". To je bolesno. To se ne moze izbrisati a ni nadoknaditi. Jel mozete da ozivite te ljude,decu,zene?

  • Snezana

    21. mart 2019 | 19:41

    Sta, da prihvatimo njihovo izvinjenje, jesu oni normalni. Koliko je samo umrlo od njihovog bombardovanja, a koliko je bolesnog naroda, jesu oni normalni. Koliko je bombi samo baceno,a koliko je poginulo, sta misle oni da im oprostimo,ma ni pod razno. Jer oni znaju koliko je bolesne dece od posledica bombardovanja. Pune su klinike svuda u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA