Evropska unija prihvatila odlaganje Bregzita: Lomi se na dva datuma

Mejova nije uspela da dobije potvrdu parlamenta dvaput

  • 1

Čelnici 27 zemalja članica Evropske unije glasali su u četvrtak uveče jednoglasno za odlaganje izlaska Velike Britanije iz Unije do 22. maja ako sporazum o razdruživanju bude potvrđen u britanskom parlamentu, a ako ne bude potvrđen onda bi London do 12. aprila trebalo da se izjasni želi li da održi izbore za Evropski parlament ili izađe bez sporazuma.

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je odlaganje Bregzita jer dvaput nije uspela da u parlamentu dobije podrške za svoj sporazum o razdruživanju s EU.

- Evropsko veće saglasno je s odgađanjem do 22. maja 2019. pod uslovom da Donji dom potvrdi sporazum o razdruživanju sedeće nedelje. Ako Donji dom ne potvrdi sporazum o razdruživanju sledeće nedelje, Evtopsko veće se slaže sa odlaganjem do 12. aprila 2019. i očekuje od Ujedinjenog Kraljevstva da se do tog datuma izjasni šta će preduzeti - stoji u zaključcima koji su dogovoreni nakon sedmosatne rasprave.

Tereza Mej. Foto: Tanjug/AP

Ako Britanija ne uspe da ratifikuje sporazum o razdruživanju do 12. aprila, pred njom bi se našao izbor ili izaći bez sporazuma ili tražiti dalje odlaganje ako pristane da održi izbore za Evropski parlament koji se održavaju od 23. do 26. maja.

Mej je pozdravila odluku 27 članica, kazavši da zastupnici britanskog parlamenta sada imaju jasan izbor.

- Nadam se da se svi možemo da se složimo da sada treba da donesemo odluku - rekla je Mej.

SVE OPCIJE OTVORENE

Predsednik Europskog veća Donald Tusk rekao je da se tokom razgovora 27 čelnika konsultovali i s Mej te da je ona prihvatila novu ponudu EU.

- Drago mi je da mogu da potvrdim da smo postigli sporazum - rekao je Tusk, dodajući da do 12. aprila, kad Britanija treba da odluči hoće li sudelovati na evropskim izborima, "sve opcije ostaju otvorene" prenela je agencija dpa.

U slučaju da britanski parlament ponovno odbije sporazum i 12. aprila Britanija odbije da sudeluje na evropskim izborima, tada bi "opcija dugotrajnog odlaganja Bregzita automatski postala nemoguća", rekao je Tusk.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da se na sastanku vodila "jako iskrena, važna rasprava". "Želeli smo podržati premijerku Mej, i mislim da smo to i izrazili", rekla je Merkel.

Čelnici 27 zemalja celo popodne i veče raspravljali su o tome kako da odgovore na zahtev britanske premijerke May za odgodom izlaska do 30. juna.

I u prvoj varijanti nacrta zaključaka stajao je datum 22. maja, neposredno pre početka izbora za Evropski parlament. Kasnije se u raspravi pojavio i rok do 7. maja, koji je kasnije otpao, ali se pojavio novi datum 12. aprila.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je pre početka samita kako dosta zemalja smatra da je primerenije odgoditi Bregzit do izbora za Evropski parlament jer bi se na taj način izbegle sve nejasnoće oko tih izbora.

ZA ODUSTAJANJE 2 MILIONA

Broj potpisnika peticije kojom se britanska vlada poziva da odustane od aktiviranja člana 50 o izlasku iz EVropske unije premašio je dva miliona.

Službena web stranica peticije srušila se u četvrtak pošto je rekordni broj ljudi u istom trenutku pokušavao da se potpiše, objavio je odbor za peticije britanskog parlamenta. Peticija se potpisuje na službenim stranicama britanskog parlamenta.

Brojne slavne osobe i parlamentarci pozivali su na potpisivanje peticije. Škotska premijerka Nikola Sturgeon napisala je: "Velika i važna pitanja poput Bregzita ne bi se trebalo da se svode na peticije, međutim, ako ste frustrirani jer PM (premijerka) jednostavno ne sluša, potpišite peticiju."

Pošto se sistem nakon pada servera ponovno uspostavio, glumica Dženifer Sanders na Tviteru je napisala: "Link ponovo radi. Otkažimo članak 50 i ostanimo u EU."

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiklop

    22. mart 2019 | 09:16

    Ahahaaha, pre***ali ih ostrvljani po stoti jubilarni put.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA