≫ 

Demonstracije u Kazahstanu nakon iznenadne ostavke lidera: Policija hapsi učesnike protesta, Nazarbajev na vezi sa Putinom (FOTO)

Demonstracije je organizovao opozicioni političar Muhtar Abljazov koji je optužio Nazarbajeva da planira da vlast prepusti svojoj kćerki Darigi

  • 4

Policija u Kazahstanu danas je privela desetine učesnika protesta protiv vlade, a svega nekoliko dana nakon iznenadne ostavke lidera Nursultana Nazarbajeva.

Demonstracije je organizovao opozicioni političar Muhtar Abljazov koji je optužio Nazarbajeva da planira da vlast prepusti svojoj kćerki Darigi, preneo je Rojters.

Dariga Nazarbajeva je ranije ove nedelje izabrana na čelo Senata, gornjeg doma parlamenta, pošto je dosadašnji predsednik Senata Kašim-Jomart Tokajev postao šef države.

Foto: Tanjug/AP

Predsednički izbori u Kazahstanu predviđeni su za iduću godinu.

Nursultan Nazarbajev, koji je i pored ostavke, zadržao značajna ovlašćenja, kao predsedavajući Saveta za bezbednost, kontaktirao je predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je u telefonskom razgovoru sa Nuzurbajevim kao i sa sadašnjim predsednikom Tokajevim izrazio uverenje da će period tranzicije proći u najboljem redu.

Putin je dodao da veruje da će Kazahstan održati stabilnost i visoku stopu razvoja, kao i da će nastaviti da igra aktivnu ulogu u odnosima između dve zemlje.

Desetine pristalica Abljazova, koji živi u Francuskoj, izašlo je na ulice najvećeg grada u Kazahstanu, Almatija, i prestonice Astane, koja je u procesu preimenovanja u grad "Nursultan".

Nazarbajev je iznenada podneo ostavku Foto: Tanjug/AP

Ranije je novi predsednik zemlje, koji je preuzeo funkciju posle neočekivane ostavke Nazarbajeva, Tokajev predložio da se ime glavnog grada Astane, promeni u Nursultan.

Policija je ubrzo privela gotovo sve demonstrante, od kojih su neki kao simbol otpora nosili plave balone, i uzvikivali "Sramota".

Demonstracije bez odobrenja vlasti su ilegalne u Kazahstanu.

Nursultan Nazarbajev (78) je podneo ostavku posle 30 godina na vlasti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    22. mart 2019 | 16:20

    Ako se zapad uvali u ovu republiku, rusi mogu da se slikaju, jer će im okupator stići na kućni prag.

  • Jagodinac

    22. mart 2019 | 16:17

    A bre stvarno vise opozicija djilas janković i jeremic ponovo provociraju

  • supergnu

    22. mart 2019 | 18:10

    Sad ce ameri da proglase hilari za legitimog predsenika u tranziciji....😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA