Stravična ispovest silovane časne sestre: Sveštenik me iskoristio dok sam se ispovedala, a kad sam ga prijavila, pitali su me za kontracepciju

Kad je u Nemačkoj izbio skandal zbog sveštenika koji su zlostavljali maloletnike, silovana časna sestra je odlučila da ispriča svoje iskustvo

  • 7

U februaru ove godine papa Franja priznao je još jednu dugogodišnju dobro čuvanu tajnu katoličke crkve - seksualno zlostavljanje časnih sestara koje provode sveštenici, piše "National Public Radio".

Vatikanski zid ćutanja srušio je tekst Lućete Skarafije, urednice "Women Church Worlda", dodatka vatikanske dnevne novine "L'Osservatore Romano". Ova profesorka istorije i feministkinja u svom tekstu nastalom na osnovu svedočenja stotine časnih sestara koje kao glavnog krivca za zlostavljanje žena i maloletnika vidi klerikalnu kulturu svemoćnog sveštenstva.

Naime, Skarafia smatra da je časnim sestrama vrlo teško da prijave silovanja koja su počinili sveštenici jer postoji stav o tome da žena uvek može da kaže "ne".

- Ove časne sestre veruju da su one same krive jer su zavele svete ljude da počine greh. I to jer su ih tako učili - kaže Skarafia, a prenosi Index.hr.

Ako zatrudne, Katolička crkva ih izbacuje iz svojih redova.

Foto: Tanjug/AP

Osim što pate od proživljene traume, časne sestre koje pritom zatrudne budu izbačene iz reda.

- Te jadne žene prisiljene su da napuste sve, da žive same i odgajaju dete bez ikakve pomoći. Ponekad ih prisiljavaju da abortiraju, a to plaćaju sveštenici jer one nemaju novac - ističe Skarafia.

Slično misli i sestra Katrin Aubin iz francuskog dominikanskog reda koja predaje teologiju na fakultetu "St. Thomas" u Rimu. Ona kaže da je zlostavljanje rezultat muške dominacije u Crkvenom vrhu.

- Vatikan je svet muškaraca. Neki zaista jesu ljudi od Boga, ali druge je pokvarila moć. Ključ za razumijevanje ovih tajni i ćutanja jeste zloupotreba moći - smatra Aubin.

Govoreći o položaju žena unutar "muškog" Vatikana kaže: "Mi smo neprimećene, nevidljive, ignorisane."

Inače, prvi veći izveštaj o zlostavljanju žena u Crkvi napisala je 1994. godine časna sestra Maura O'Donahi. Njezin izveštaj bazirao se na slučajevima u više od 20 zemalja.

Slučajevi o kojima je pisala uglavnom su se odnosili na afričke zemlje, ali bilo je i primera iz Irske, Italije, Filipina i SAD-a.

Foto: A. Nalbantjan

U svom izvještaju ona je seksualno zlostavljanje časnih sestara u Africi povezala s epidemijom AIDS-a. Naime, smatralo se da časne sestre verovatno ne boluju od AIDS-a.

U izveštaju je navela i slučaj iz 1998. godine u Malaviju gde je glavna časna sestra otpuštena jer se žalila da je 29 časnih sestara ostalo trudno s lokalnim sveštenstvom.

U izveštaju je pisala i o slučaju kada je sveštenik naredio časnoj sestri da abortira. Ona je umrla tokom ovog zahvata, a isti sveštenik je govorio na njenoj sahrani.

O'Donahi je o ovome obavestila Vatikan, ali ceo izveštaj je gurnut "ispod tepiha" te je objavljen tek 2001. godine u "National Catholic Reporteru".

Ipak čini se da se stvari sada polako menjaju, pa organizacija International Union Superiors General, koja predstavlja časne sestre unutar Katoličke crkve, počela je da ih ohrabruje da govore o seksualnim zlostavljanjima u svojim redovima.

U Indiji je jedna časna sestra prijavila sveštenika policiji jer ju je silovao duže vreme. Trenutno je na slobodi i čeka suđenje. U Čileu, Vatikan istražuje slučaj časnih sestara nakon što je na nacionalnoj televiziji otkriveno da su neke od njih izbačene jer su prijavile seksualno nasilje koje su nad njima sprovodili sveštenici.

AP je objavio prošlog leta istraživanje o tome kako Vatikan nije kaznio zlostavljače časnih sestara u Evropi, Aziji, Africi i Latinskoj Americi.

Na nedavnoj konferenciji za novinare u Rimu časna sestra iz Nemačke Doris Vagner bila je među onima koji su progovorili.

Foto: Profimedia

Vagner, udara Rejsinger, javno je progovorila o tome da je bila silovana u samostanu kad je imala 24 godine. Nakon toga ju je iskoristio još jedan sveštenik, i to tokom ispovedanja.

Kad je 2010. godine u Nemačkoj izbio skandal zbog sveštenika koji su zlostavljali maloletnike, Vagner je odlučila da svoje iskustvo podeli s nadređenom časnom sestrom.

- Pobesnela je. Bukvalno je skočila na noge. Vikala je na mene. Prvo pitanje koje mi je postavila bilo je jesam li koristila kontracepciju. I tada sam shvatila da ona jednostavno odbija da shvati šta se desilo - rekla je Vagner.

Ona se u međuvremenu udala i postala majka te radi kao lovac na talente u jednoj nemačkoj firmi. Kaže kako nikad više neće raditi za Katoličku crkvu, a bori se za prava časnih sestara koje su zlostavljane.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma

    24. mart 2019 | 19:30

    Bog je jedan njega niko ne može da predstavlja, a ovi svestenici su teški bolesnici.

  • ortodox RS

    24. mart 2019 | 20:53

    Vatikan je zlo za covecanstvo.Ne zaboravimo da su sve ustase ukljucujuci i Pavelica bili skrivani u postenom i bezgresnom Vatikanu.Jedina banka koja ne podleze kontoli protoka novca je Vatikanska banka.Sav novac se pere tim kanalima.Zlo koje unistava svet.

  • Katolik

    24. mart 2019 | 19:29

    Ovo i nije tako strašno ako uzmemo u obzir da katolički sveštenici vole dečkiće. Ovo je mnogo prirodnije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA