Evropska unija spremna na sve: Spreman "haotičan scenario" koji na snagu stupa ako Britanija ode bez sporazuma. Evo šta to znači

Komisija kaže da je objavila 90 različitih obaveštenja za građane i poslovni svet, kao i da je sačinila 19 predloga za novo zakonodavstvo

  • 4

Evropska Unija je danas saopštila da je završila pripreme i za potencijalno haotični scenario ako bi Velika Britanija napustila Uniju bez sporazuma, ali da se razgovori o budućem statusu irske granice nastavljaju.

U vreme kada se javljaju sumnje da bi London do petka mogao da usvoji sporazum o napuštanju EU, u Briselu ističu da postoji "sve veća mogućnost" za Bregzit bez sporazuma, preneo je AP.

Iz Evropske komisije su saopštili "da će to očigledno izazvati značajne poremećaje za građane i biznis", i ukazali da će Britanija napustiti EU bez ikakvih oprelaznih dogovora.

Komisija kaže da je objavila 90 različitih obaveštenja za građane i poslovni svet, kao i da je sačinila 19 predloga za novo zakonodavstvo.

U vreme kada se javljaju sumnje da bi London do petka mogao da usvoji sporazum o napuštanju EU, u Briselu ističu da postoji "sve veća mogućnost" za Bregzit bez sporazuma Foto: Tanjug/AP

Preostalih 27 zemalja EU zapošljava stotine radnika za sprovođenje dodatnih graničnih i carinskih kontrola.

Britanija je po prvobitnom planu trebalo da napusti EU 29. marta, a sa liderima EU postignut je dogovor o odlaganju Bregzita do 22. maja, ukoliko britanski parlament ove nedelje usvoji sporazum o Bregzitu.

U protivnom, Britaniji preti izlazak iz Unije bez sporazuma već 12. aprila.

VIDEO: Britanija se suočava sa najvećom političkom krizom u 21. veku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viking

    25. mart 2019 | 15:01

    Stari su to lopovi, znaju oni kako! Da im je da pokore Rusiju opet bi vladali svetom. O englezima ništa lepo!

  • Marko

    25. mart 2019 | 15:44

    Ne radi to evropska unija nego nemacka svi ovi drugi se nista ne pitaju

  • 😂

    25. mart 2019 | 15:56

    Ovi se u....li pre vremena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA