≫ 

Nema više pomeranja kazaljki na satu: Evropski parlament izglasao kada se ukida letnje i zimsko računanje vremena

Sada mora pronaći kompromis sa svakom državom članicom EU

  • 7

Evropa je sada korak bliže kraju prakse pomeranja kazaljki na satovima nakon što je Evropski parlament glasao za ukidanje zimskog i letnjeg računanja vremena.

Sada mora pronaći kompromis sa svakom državom članicom EU.

Prema predloženom amandmanu, vlade koje su planirale da ostanu trajno na letnjem računanju vremena trebalo bi da prilagode svoje satove poslednji put poslednje nedelje u martu 2021. godine, dok bi oni kojima je zimsko računanje bilo draže trebalo bi da pomere kazaljke još i poslednje nedelje oktobra 2021. godine.

Na državama članicama je da izaberu između letnjeg ili zimskog računanja vremena.

- Mi smo obavili svoj posao, sada je na državama članicama da pronađu zajednički pristup ovom pitanju što je brže moguće. Građani nam govore da su umorni od promene vremena dva puta godišnje, više ne žele da menjaju svoj bioritam. Moramo ovo da shvatimo vrlo ozbiljno - posebno upozorenja od strane lekara o opasnostima po zdravlje uzrokovane promenama vremenu sva puta godišnje - rekao je češki poslanik Pavel Svoboda, odgovoran za ovo pitanje u ime EPP.

- Opšte je poznato da uvođenje pomenranja sata pre mnogo godina nije dovelo do očekivanih koristi, kao što je ušteda energije. Naprotiv, postoje indicije da je to štetno po ljudsko zdravlje. Grupa EPP zato poziva države članice da pristanu na ukidanje promene sata u 2021. godini - dodao je Svoboda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    26. mart 2019 | 14:00

    Nase je zimsko i neka ostane zimsko.

  • Šuki

    26. mart 2019 | 17:13

    Samo zimsko

  • Keva

    26. mart 2019 | 16:31

    Nekome je palo na pamet da predloži ovu glupost a "pametniji" od njega su to prihvatili. Zašto prosto, kad može komplikovano.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA