Ukrajinski komičar vodi na izborima, ali i da ne sedne za tron, najveći gubitnik ove političke igre je - Vladimir Putin

Zajedničko glavnim kandidatima je to da patološki mrze Vladimira Putina

  • 16

Prvi krug predsedničkih izbora u Ukrajini biće održan danas, a kako pokazuju istraživanja javnog mnjenja, nijedan od ukupno 39 kandidata čija imena će se naći na biračkom spisku neće pobediti u prvom krugu.

Komičar Volodimir Zelenski je u vođstvu od početka kampanje, a zajedničko trima glavnih kandidata jeste to da patološki mrze Vladimira Putina, predsednika Rusije, s kojom je Ukrajina u ratnom stanju od aneksije Krima 2014. i sukoba u Donbasu, regiona na istoku Ukrajine gde žive pretežno Rusi.

UN procenjuju da je od početka sukoba u Ukrajini poginulo oko 3.300 civila i 9.500 vojnika. Zbog toga će nacionalno pitanje igrati važnu ulogu kod 34,5 miliona ukrajinskih glasača (12 odsto neće moći da glasa - žitelji Donbasa i Krima).

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, u vođstvu je komičar Volodimir Zelenski iz stranke Sluga naroda, koji ima podršku 27 odsto birača, a za njim slede čokoladni magnat i aktuelni predsednik Petro Porošenko (nezavisni kandidat) i gasna princeza i bivša premijerka Julija Timošenko (Domovina), koji imaju podršku po 16 odsto birača.

ČINJENICE O IZBORIMA U UKRAJINI

- Ukupno 39 kandidata se nalazi na biračkom spisku

- Svi kandidati su morali da daju depozit od 90.000 dolara

- Pravo glasa ima 34,5 miliona birača sa Krimom i Donbasom

- Predsednički mandat u Ukrajini traje pet godina

- Petro Porošenko je u kampanji potrošio 15,4 miliona $

- Izbore prate 2.344 posmatrača iz 17 zemalja

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

PUTIN JE NAJVEĆI LUZER OVIH IZBORA

Zajedničko trima glavnih kandidata jeste to da patološki mrze Vladimira Putina, predsednika Rusije, s kojom je Ukrajina u ratnom stanju od aneksije Krima 2014. i sukoba u Donbasu, regiona na istoku Ukrajine gde žive pretežno Rusi.

Najveći gubitnik ovih izbora mogao bi da bude upravo Putin, jer se njegova aneksija Krima i zasniva na tezi da je Ukrajinska vlast nelegitimna. Ukoliko se na izborima izglasa legitimna demokratska vlast, to bi moglo da naruši Putinovu poziciju na Krimu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ĆupričaninSWE

    31. mart 2019 | 12:37

    Ajmo minus na min komenar svako ko misli da će Ukrajina dobiti Krim nazad, ili da će Rusima Krim neko silom oteti. Što se samog teksta tiče, bio je referendum na Krimu i 90% ljudi je glasalo za pripajanje Rusiji.

  • Voja

    31. mart 2019 | 11:22

    Svi oni Putinu mogu samo da pljunu pod prozor i ništa više. On je za njih institucija!

  • !!!

    31. mart 2019 | 11:45

    Zabole Putina ona stvar sto ga oni ne vole...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA