≫ 

Posle teškog poraza, Tereza Mej će tražiti novo odlaganje Bregzita: Želi dogovor sa opozicijom, a zvaničnicima EU nije jasno šta Britanci hoće (VIDEO)

Mej je poručila da će svaki postignuti dogovor morati da sadrži i sporazum koji je ona postigla sa Evropskom unijom

  • 0

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je u utorak da će od Evropske unije tražiti dodatno odlaganje Bregzita nakon 12. aprila kako bi dobila vremena da se dogovori sa opozicionim laburistima oko plana britanskog izlaska koji je došao do zastoja, povećavši time mogućnost da će doći do mekog Bregzita.

Gotovo tri godine otkad je Ujedinjeno Kraljevstvo glasalo o izlasku iz EU-a na referendumu, britanska politika je u krizi i nejasno je kako će, kada i hoće li uopšte ta država napustiti Evropsku uniju čiji je član postala 1973. godine.

U užurbano napisanom saopštenju iz svoje kancelarije u Dauning Stritu, nakon kriznog, sedam sati dugog sastanka sa kabinetom, Mej je poručila da traži još jedno kratko odlaganje Bregzita.

- Trebaće nam dodatno produženje člana 50. koje se što je kraće moguće i završava kad usvojimo dogovor - istaknula je Mej.

- Moramo biti jasni šta je cilj takve ekstenzije - osigurati da napustimo savez na pravovremen i uređen način - dodala je ona.

Dogovor sa laburistima

Britanska premijerka je naglasila kako je spremna sa sedne sa zvaničnikom opozicije Džeremijem Korbinom i da pokuša da dogovori plan, kojeg će se oboje držati, da Britanija izađe iz EU-a sa postignutim dogovorom. Korbin je rekao da je spreman da razgovara sa Terezom Mej.

Ova ponuda Mej povećala je šanse za scenario u kojem će Ujedinjeno Kraljevstvo biti u bliskijem odnosu sa EU-om nakon Bregzita, jer laburisti pozivaju na nastavak članstva u carinskoj uniji i blizak odnos sa jedinstvenim evropskim tržištem.

Bilo kakav plan, upozorila je Mej, moraće da uključuje i trenutni sporazum o povlačenju koji je postigla sa EU-om i za koji Brisel upozorava da ga neće ponovno otvarati, čime je odbacila zahteve onih koji se zalažu za tvrđi Bregzit, odnosno potpuno razilaženje sa EU.

Mekši Bregzit?

Mej je rekla kako će u slučaju neuspeha u postizanju zajedničkog pristupa sa zvaničnikom laburista, socijalistom koji je glasao protiv ulaska Britanije u EU, vlada dogovoriti niz opcija o budućem odnosu, a potom ih doneti pred parlament da o njima glasuju.

- Ono što je ključno jeste da je vlada spremna poštovati odluku parlamenta - poručila je.

Još uvek se ne zna kako će ovaj potez Mejove uticati na njenu stranku, podeljenu oko EU-a više od tri decenije. Više od polovine njenih zastupnika je prošle nedelje glasalo za mogućnost Bregzita bez dogovora.

- Čini mi se da želi da se osloni na laburiste kako bi dobila ovo odlaganje - rekao je Dejvid Džons, bivši konzervativni ministar koji podržava Bregzit.

- Ako to učini, to će staviti budućnost stranke u opasnost - dodao je on.

Mej je rekla kako želi da se sporazum potvrdi u parlamentu pre 22. maja kako Ujedinjeno Kraljevstvo ne bi moralo da učestvuje na izborima za Evropski parlament koji se održavaju u tom razdoblju.

Sporazum koji je postigla sa Briselom već je odbijen tri puta, a taj zastoj je odložio Bregzit za najmanje dve nedelje pre planiranog datuma izlaska 29. marta.

"Ključan trenutak"

- Ovo je ključan trenutak priče o ovim ostrvima - naglasila je premijerka.

- No mi možemo i moramo pronaći kompromise koji će ispuniti ono za šta je glasao britanski narod - zaključila je.

Predsednik Evropskog veća Donald Tusk je nakon objave Mejove poručio kako evropski čelnici moraju biti strpljivi oko britanskih pokušaja da osiguraju većinu za sporazum o izlasku.

- Čak i ako nakon današnjeg dana nećemo znati koji je krajnji rezultat, budimo strpljivi - napisao je na Tviteru.

Evropski zvaničnici koji su hteli da ostanu anonimni kazali su kako nije jasno kakav kompromis Mej želi da postigne sa Korbinom i da Tusk zbog toga poziva na strpljenje.

No i ono ima svoje granice, upozorili su, jer se 10. aprila evropski zvaničnici okupljaju u Briselu na samitu na kojem će doneti odluku o Bregzitu. Dva dana kasnije je datum određen za britansko napuštanje EU-a bez dogovora ako oni ne prihvate zahtev Mejove za odlaganje.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA