Ovo je razlog zašto je Asanž uhapšen: Ako bude izručen SAD, mogu da ga osude na robiju do kraja života

Asanž će se danas pojaviti pred sudom u Londonu

  • 8

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž priveden je u centralnu policijsku stanicu u Londonu, a hapšenje je izvršeno na zahtev SAD-a, koje traže njegove izručenje, potvrdila je policija. Prema poslednjim informacijama, Asanž treba da se pojavi na sudu u Londonu.

Ovo informaciju je potrdila Metropolitanska policija. SAD su uvele Zakon o ekstradiciji, dok su podnosile zahtev za njegovo izručenje.

- On će se pojaviti pred sudom što je pre moguće - navodi se u saopštenju.

Vozilo u kojem se nalazio Asanž se ranije pojavilo pred zgradom suda.

Džen Robinson, jedan od Asanžovih advokata, navela je da je hapšenje povezano sa američkim zahtevom za njegovo izručenje.

- To je upravo potvrđeno: Asanž je uhapšen ne samo zbog kršenja uslova kaucije, već i zbog zahteva SAD za njegovim izručenjem - objasnila je ona.

U međuvremenu je još jedan Asanžov advokat, Džeofri Robertson, izjavio da bi Asanž mogao da se suoči sa dugom zatvorskom kaznom ako bude izručen Americi.

- Amerika je poznata po tome da ljude koji objavljuju materijale o ponašanju njene vojske, osuđuje na višegodišnje zatvorske kazne - rekao je on za BBC.

Za sve optužbe koje trenutno postoje protiv njega, Asanž bi mogao da bude osuđen na 45 godina zatvora. Iako ovo nije smrtna kazna, to je rangu smrtne kazne za nekoga ko ima isto godina kao Asanž, ali i iste zdravstvene probleme.

Prema podacima svetskih agencija, čak su se i vlasti u Švedskoj uskomešale zbog Asanžovog hapšenja. Postoje informacije da bi tužilaštvo moglo ponovo da otvori slučaj silovanja za koje je Asanž bio optužen.

VIDEO: Uhapšen Džulijan Asanž

(Telegraf.rs/rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • EL...

    11. april 2019 | 14:47

    Ovaj hrabar čovek mnogo zna zato i smeta ! Oni se uhvatili silovanja , pričam ti priču !

  • 🇷🇸🇷🇸🇷🇺🇷🇺👍

    11. april 2019 | 15:20

    Pa tako pametan covek a tako isto i glup,pa gde ces u Ekvadorsku ambasadu,zasto nisi otisao Rusima ko onaj Amer,eno ga zivi ko car u Rusiji,ima telohranitelje bolje od Putina samog,nesme mu dlaka sa glave da fali.A tek privilegije kakve su mu Rusi dali,eeeee moj Asanz,sad ce ove krvopije da ti sude i strunuces negde u zatvoru,zao mi te dobar si covek neka ti je Bog svemocni na pomoci

  • M.K.

    11. april 2019 | 17:11

    Ako ga izruce americi zivo me zanima pred kojim sudom i sa kojim razlogom vojini sud nema šanse on nije njihov drzvljanin nit je sluzio vojsku tamo , mnogo mi je krivo zbog njega i on i Edward Snowden su revolucionari koji bi zaista zašluzili nobelovu nagradu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA