≫ 

Ko je Lenjin Moreno, čovek koji je izdao Asanža: Posle onih mejlova i svađe, bilo je jasno šta će predsednik Ekvadora uraditi

Odnosi između osnivača Vikiliksa pogoršali su se 2017., a novi predsednik države ukinuo mu je azil, kako je rekao, nakon što je on više puta prekršio međunarodne konvencije

  • 9

Nakon što je predsednik Ekvadora Lenjin Moreno, koji ima podršku SAD, ukinuo sporazum o azilu s naturalizovanim građaninom Džulijanom Asanžom, osnivač Vikiliksa odmah je uhapšen u zgradi ambasade u Londonu u kojoj je boravio poslednjih sedam godina. Odnos između Asanža i ekvadorskih vlasti se pogoršao od 2017. godine, nakon promene političkog režima u zemlji. Kako je došlo do toga da Asanž bude na silu izveden iz zgrade koja mu je bila jedino utočište i zašto je Ekvador promenio mišljenje?

Moreno je postao predsednik Ekvadora 2017. godine tesnom pobedom i na mestu šefa države nasledio je Rafaela Koreu. Pre toga, od 2007. do 2013. godine bio je potpredsednik države kao deo levog centra PAIS Saveza. Slično kao i Asanž, Moreno je nominovan za Nobelovu nagradu za mir 2012. godine, za zagovaranje prava osoba sa invaliditetom. On je jedini svetski lider koji je u invalidskim kolicima.

Foto: Tanjug/AP

Kada je došao na vlast, Moreno je brzo došao u sukob sa Asanžom, i na kraju mu je ukinuo pristup internetu u martu 2018. godine. Istovremeno je smanjio obezbeđenje u ambasadi kao rezultat njihove svađe.

Napetost između njih kulminirala je kada je Vikiliks objavio na stotine hiljada hakovanih mejlova misteriozno ukradenih od predsednika Ekvadora i prve dame. Upravo je ovaj poslednji potez konačno preokrenuo vladu Ekvadora protiv Asanža, koji je do tada već bio tretiran manje kao politički izbeglica, više kao zatvorenik.

Moreno je tvrdio da je Asanž instalirao elektronsku opremu kako bi blokirao sigurnosne kamere u ambasadi. Njihov pogoršani odnos kulminirao je povlačenjem azila Morena koji je dodeljen novinaru i aktivisti, što je dovelo do njegovog hapšenja.

Foto: Tanjug/AP

- Danas objavljujem da je nepristojno i agresivno ponašanje gospodina Džulijana Asanža, neprijateljske i preteće deklaracije njegove savezničke organizacije protiv Ekvadora, a posebno kršenje međunarodnih ugovora, dovelo do situacije u kojoj je azil gospodina Asanža neodrživ - rekao je Moreno u video izjavi ubrzo nakon hapšenja osnivača Vikiliksa.

Međutim, ovo je verovatno već duže vreme bilo u planu.

Foto: Tanjug/AP

Posle izbora 2017., Moreno se brzo udaljio od svoje izborne platforme nakon preuzimanja dužnosti. Preokrenuo je nekoliko ključnih zakona koji su usvojeni pod njegovim prethodnikom, a koji su bili usmereni na bogate i banke. On je takođe preinačio odluku o referendumu o ponovnom izboru na neodređeno vreme, istovremeno blokirajući bilo kakvu šansu da se Korea vrati.

Moreno je efektivno očistio mnoge koje je Korea imenovao na ključne pozicije u pravosuđu Ekvadora i Nacionalnom izbornom veću putem veća CPCCS-T koje se može pohvaliti nadustavnim ovlašćenjima.

Takođe, novi predsednik države blizak je sa SAD, sa kojima je Ekvador imao zategnut odnos za vreme Koree. Nakon posete potpredsednika Majka Pensa u junu 2018. godine, Ekvador je pojačao svoju sigurnosnu saradnju sa SAD-om, uključujući velike ugovore o oružju, vežbe obuke i razmenu obaveštajnih podataka.

Nakon hapšenja Asanža, Korea, koji mu je i dodelio azil, opisao je Morena kao "najvećeg izdajnika u istoriji Ekvadora i Latinske Amerike", govoreći da je kriv za "zločin koji čovečanstvo nikada neće zaboraviti".

Foto: Tanjug/AP

Nekoliko nedelja pre nego što je zatražio azil, tadašnji predsednik Ekvadora Rafael Korea pojavio se u emisiji zajedno sa Asanžom na ruskoj televiziji. Intervju je otkrio da je Korea obožavalac Vikiliksa, a interakcija između njih bila je ispunjena prijateljskim šalama. Dva meseca nakon Asanžovog ulaska u ambasadu, Koreina vlada mu je formalno odobrila zahtev za azil.

Uprkos velikoj snazi i uticaju, Moreno i njegova porodica su predmet široke istrage o korupciji u zemlji, dok se suočava sa optužbama za pranje novca u ofšor kompanijama u Panami, uključujući "INA Investment Corp", koja je u vlasništvu Morenovog brata.

Fotografija koja je čvrst dokaz, a koja je navodno hakovana iz Morenovog telefona, nepopravljivo je narušila i njegove pokušaje da se uspostavi kao šampion u borbi protiv korupcije, kao i njegov odnos sa Asanžom, kojeg je optužio da koordinira hakerske napade.

ASANŽ JE ZNAO KAKAV GA SCENARIO ČEKA

Vikiliks je privukao globalnu pažnju 2010. objavljivanjem mnoštva poverljivih dokumenata američke vlade, uključujući diplomatske kablove i snimak američkih snaga koje su ubile civile i novinare u pogrešnom napadu u Iraku.

Od tog trenutka kompjuterski genije postao je centar međunarodne pažnje, podržan od strane zvezda, koju mnogi vide kao ratnika istine.

Međutim, dok je 2010. donela globalnu pažnju, ona je donela i poništenje Džulijana Asanža.

Foto: Tanjug/AP

Na prvom pojavljivanju na vestminsterskom sudu 2010. godine, pratilo ga je nekoliko stotina pristalica, uključujući i slavne i bogate.

Postojao je kolektivni osećaj besa među njegovim pravim fanovima da je on bio žrtva, kažnjen zato što je govorio istinu.

Nakon dobijanja azila, povremeno bi se obraćao svojim pristalicama i svetskim medijima sa balkona zgrade. Ali kako su nedelje postale meseci, a onda godine, gužve su se smanjivale - interesovanje za ovog veoma različitog čoveka je postajalo sve manje.

Foto: Tanjug/AP

I sa promenom vođstva u Kitu, nestalo je strpljenje novog predsednika Lenjina Morena.

Kako prenosi novinar ABC neta, koji je više puta boravio u rezidenciji kako bi intervjuisao aktivistu, on nikada nije bio laka osoba. Često je bio razdražljiv, čak i ratoboran.

- Sećam se da sam mu u jednom intervjuu sugerisao da je njegova popularnost možda opala. Brzo je rekao da je mnogo popularniji od australijskog premijera - prisetio se novinar.

FOTO:TANJUG/AP

Ali ste ga videli kao novinara, značajne sile u digitalnom svetu. Njegovi pravni argumenti da je jednostavno izlagao istinu svetu nisu se promenili. Život bi mu mogao biti lakši kada bi razvio bolje veštine za ljude, dodir diplomate i više empatije prema pogledima drugih.

- Ali onda on ne bi bio čovek kakav jeste. Tvrdoglav, posvećen i razoran efekat sa svojim kompjuterskim zanatom - opisao je novinar.

Sada bi se mogao dogoditi scenario na koji je upozoravao godinama. Amerikanci ga žele, nisu ga zaboravili ili mu oprostili, i zaista bi mogao biti osuđen na dugo godina u američkom zatvoru.

Na kraju, izgubio je igru međunarodne politike. Svakako više nije dobrodošao i ekvadorski predsednik je srećan što ga je predao.

Foto: Tanjug/AP

Otkako je pre sedam godina prešao u malu sobu ambasade u Londonu, kontrola njegovog života je delimično ustupljena drugima. Društvo mu je jedno vreme pravila mačka.

Sada ga čeka nova stvarnost: možda godinu dana u britanskom zatvoru, zatim neželjeni let za SAD. Ono malo što je imao u životu je gotovo nestao.

Ograničenja ekvadorske ambasade mogu izgledati kao raj u poređenju sa onim što ga verovatno čeka.

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • EL...

    12. april 2019 | 13:29

    Prodaja belog roblja ! Moreno , fuuuuuuj ! Pravda za Asanža , najvećeg heroja 👍👍👍

  • Goran.

    12. april 2019 | 13:02

    Sloboda media na zapadu. Šta to beše ? Dirigobana sloboda može ali onda nije sloboda.

  • Pa

    12. april 2019 | 14:08

    Kao prekrsio pravila,jooooj oni misle da smo svi progutali camce. Namestili mu izbore,pod uslovom da ukine azil.Prosto i jednostavno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA