Lična karta Benjamina Netanijahua: Sprema se za 5. mandat, ženio se tri puta, a početak karijere mu je obeležila seks-afera (FOTO) (VIDEO)

Iako je veoma upečatjiv državnik sa oštrom retorikom i stavivoma od kojih ne odstupa, o nekim detaljima iz njegovog života se ne zna mnogo

  • 2

Tokom prethodnih nekoliko dana, oči čitavog sveta su uprte u Izrael, zbog održavanja opštih izbora. Većinu glasova je osvojila partija Likud, koju predvodi još uvek aktuelni premijer Benjamin Netanijahu. Iako prethodne dve godine nisu bile jednostavne za njega, zbog brojnih skandala i navnodnih optužbi za korupciju, on je uspeo da dobije podršku građana i po svemu sudeći, ostaće premijer Izraela i u narednom mandatu, petom po redu.

Iako je veoma upečatjiv državnik sa oštrom retorikom i stavivoma od kojih ne odstupa, o nekim detaljima iz njegovog života se ne zna mnogo. I pre ulaska u politiku je imao značajna dostignuća na polju poslovnih aktivnosti, a njegova dominacija i dugovečnost na političkom planu su veoma impresivne.

Netanijahu je pobedio na nedavno održanim izborima Foto: Tanjug/AP

MLADOST

Benjamin "Bibi" Netanijahu je rođen 21. oktobra 1949. godine u Tel Avivu u Izraelu. Školovao se u Jerusalimu, a njegova porodica je čak nekoliko godina živela u SAD-u. Tamo je njegov otac, čuveni izraelski istoričar Benzion Netanijahu, radio kao profesor.

Izrealskoj vojsci se pridružio 1967. godine, kao deo snaga specijalnih operacija koje su spasile oteti avion na aerodromu u Tel Avivu 1972. godine. Tom prilikom je ranjen u rame.

Kada je završio vojnu obuku, otišao za u Ameriku gde je studirao arhitekturu i poslovnu administraciju. Godine 1976. njegov stariji brat Jonatan Netanijahu je ubijen. On je bio komandant jedinice u kojoj je vojsku služio Benjamin, a poginuo je prilikom jedne misije, dok su oslobađali otete taoce u Ugandi.

DIPLOMATSKE AKTIVNOSTI

Od 1978. do 1980. godine, Netanijahu je vodio institut koji je dobio ime po njegovom bratu. U pitanju je neprofitna organizacija koja je posvećena studijama terorizma. Netanijahu je posao veoma angažovan u oblasti borbe protiv terorizma, što je pomoglo da se pokrene njegova politička karijera.

Potom je radio kao direktor marketinga, a onda odlazi u SAD gde je radio u izraelskoj ambasadi. Od 1984. do 1988. godine bio je i ambasador Izraela u UN. Tokom života u SAD vodio je kampanju za ukidanje tajnih arhiva SAD o nacističkim ratnim zločinima.

POLITIČKA KARIJERA

Godine 1988. postao je član Kneseta, izraelskog parlamenta, a tada je već bio deo desničarske partije Likud. Bio je i zamenik ministra spoljnih poslova.

Netanijahu je postao lider desničarske partije Likud 1993. godine, a premijer Izraela je bio u nekoliko mandata.

Godine 1996. prvi put je izabran za premijera Izraela 1996. godine, porazivši tada Šimona Peresa. Bio je premijer do 1999. godine. Tada je unapredio mirovni proces sa Palestincima, prenosi biography.com.

Tada je proširio vladinu privatizaciju, liberalizovao je valutnu regulativu i smanjio je porez.

Nakon što je podneo ostavku u Knesetu, kada je izgubio od svog bivšeg komandata Baraka, Netanijahu se vratio poslovima u privatnom sektoru.

U politiku se vratio 2002. godine, kao ministar spoljnih poslova, pre nego što je postao minustar finansija.

Po drugi put je postao premijer 31. marta 2009. godine. Tada je uspostavljena vlada nacionalnog jedinstva, a Netanijahu je pozivao na demilitarizovanu palenstinsku državu koja priznaje jevrejsku.

PROTIVIO SE NUKLEARNOG PROGRAMU

Netanijahu se u novembru 2013. godine našao u sukobu sa SAD-om. On se usprotivio sporazumu koji je postignut između Amerike i Irana oko nuklearnog programa. Netanijahu je tada rekao da je ovo "istorijska greška", dodajući da će "sankcije koje su postojale godinama, sada biti smanjene".

Godina 2014. donela je velike nemire, pa je tada došlo do sukoba između Hamasa i Izreaela u Gazi. Početkom marta 2015. godine Netanijahu se obratio američkom kongresu i tada je oštro kritikovao politiku prema iranskom nuklearnom programu.

Tadašnji američki predsednik Barak Obama je branio svoj stav, pa se dvojica lidera prosto nisu usaglasila oko te situacije.

Iako je pobedio na izborima 2015. godine, Netanihaju se našao na meti kritika. Njegova partija je zaradila oko 30 parlamentarnih tužbi, a Netanijahua su optuživali da koristi antiarapsku retoriku, prenosi biography.com.

ISTRAGA I PROTESTI

U avgustu 2017. godine se pojavila informacija da se protiv Netanijahua vode dve istrage o navodnoj prevari, kršenju poverenja i mitu.

Jedan slučaj se odnosio na prihvatanje poklona od dva ugledna biznismena, dok je drugi bio usresređen na njegov navodni pokušaj da primora medije da povoljnije izveštavaju o njemu.

Nakon toga je stranka Likud sponzorila takozvani zakon o preporukama kako bi ograničila informacije koje su stavljene na raspolaganje javnosti tokom istraga i kako bi okončala praksu da policijaj preporučuje tužiocima da li da optužuju osumnjičene.

Kritičari su izneli oštre stavove o ovom nacrtu zakona, smatrajući da je ovo očigledan pokušaj da se zaštiti Netanijahu od nepovoljnog ishoda istrage.

Potom je 2. decembra, nekoliko dana pre ratifikovanja zakona, došlo do velikih demonstracija u Tel Avivu, na kojima je učestvovalo oko 20.000 demonstranaca. Netanijahu se oglasio i poručio je da će zakon biti preformulisan.

Izraelska policija se oglasila 13. februara 2018. godine, kada su istakli da imaju dovoljno dokaza da optuže Netanijahua za podmićivanje, prevaru i kršenje poverenja, prenosi biography.com.

Međutim, Netanijahu je odbacio tu ideju, a na TV je istakao da će on ponovo biti premijer i da te optužbe neće imati epilog.

Godinu dana kasnije, držvni tužilac je objavio da će otpužiti Netanijahua po više tačaka.

IZBORI 2019. I PETI MANDAT

Na nedavno održanim opštim izborima, njegova partija je osvojila većinu glasova, pa je izvesno da će Netanijahu ponovo biti premijer u petom mandatu. Pošto nema apsolutnu većinu, moraće da formira koalicionu vladu.

Pred izbore je najavio da će ako ponovo bude premijer aneksirati Zapadnu obalu.

Ostalo je medjutim nejasno da li je Netanjahu aludirao na čitavu Zapadnu obalu ili samo njene delove.

- Palestinska država će ugroziti našu egzistenciju i ja sam pretrpeo ogroman pritisak u poslednjih osam godina, nijedan premijer ne bi mogao da izdrži takav pritisak. Moramo kontrolisati našu sudbinu - rekao je Netanjahu za TV Kanal 12.

AMERIKA JE NA NJEGOVOJ STRANI

Od kada je Donald Tramp na čelu SAD-a, osnosi između Izraela i Amerike su se znatno poboljšali.

Njegova administracija je odlučila da ambasadu SAD prebaci u Jerusalim, a takođe su podržali suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni.

Tramp važi za njegovog bliskog saveznika Foto: Tanjug/AP

PRIVATNI ŽIVOT

Netanijahu se ženio tri puta. Prvi brak je bio sa Miriam Veizman koju je upoznao u Izraelu. Ona je živela u blizini stana njegovog pokojnog brata, u vreme kada je Netanijahu služio vojsku.

Kada je i ona završila svoju vojnu službu zajendo su otišli u Ameriku na studije. Venčali su se veoma brzo, i imaju ćerku Nou.

Dok mu je tadašnja žena bila trudna, on je upoznao britansku studentkinju, Fleur Kates, koja nije bila Jevrejka. Započeli su aferu, a Netanijahu se razveo ubrzo nakon što je njegova žena sve saznala.

Godine 1981. je oženio Fleur koja je prešla judaizam. Par se razveo 1984. godine.

Netanijahu se ženio tri puta Foto: Tanjug/AP

Njegova treća žena Sara je radila kao stjuardesa kada su se upoznali. Tada je trebala da dobije diplomu iz dečije psihologije. Par se venčao 1991. godine i imaju dva sina: Jaira i Avnera.

Godine 1993. Netanijahu je na televiziji priznao da je imao aferu sa Rut Bar, svojom savetnicom za odnose sa javnošću. Tada je rekao da je njegov politički rival postavio kameru koja je snimala njega i Rut u kompromitujućim pozama, i da je pretio da će sve objaviti ako Netanijahu ne odustane od trke za predsednika stranke.

On i njegova supruga su uspeli da sačuvaju svoj brak, a on je izabran za lidera stranke Likud.

Netanijahu je takođe i deda, pošto njegova ćerka Noa i njen suprug Danijel imaju troje dece, dva sina i jednu ćerku.

U društvu treće supruge Sare Foto: Tanjug/AP

ODNOSI SA STRANIM LIDERIMA

Netanijahu ima veoma bliske i prijateljske odnose sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, nekadašnjim premijerom italije Silvijem Berluskonijem, kao i sa ruski predsednikom Vladimirom Putinom.

Naravno tu je takođe i veliko prijateljstvo koje ga vezuje za Donalda Trampa, koji je trenutno njegov najjači saveznik.

Postoji jedan zanimljiv podatak iz 2011. godine sa samita G20, kada je tadašnji francuski predsednik Nikola Sarkozi, navodno rekao Baraku Obami da ne može da podnese Netanijahua jer je veliki lažov. Obama mu je navodno odgovorio: "Ti ne možeš da ga podneseš, a ja sa njim moram da se borim svaki dan".

Odlično se slaže i sa Putinom Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/N.C.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BralE

    14. april 2019 | 11:44

    kljuc njegovog uspijeha je sto je na pocetku svoje karijere postao Americka marioneta...

  • Realista

    14. april 2019 | 14:43

    E ovako izgleda pravi terorista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA