Asanžov otac zabrinut za svog sina: Vratite ga u Australiju, izgleda veoma slabo (VIDEO)

Asanž se 2012. sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu kako bi izbegao da bude izručen Švedskoj zbog optužbe za seksualni napad, koja je u međuvremenu odbačena

  • 1

Otac osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža zatražio je danas od australijske vlade da vrate njegovog sina u Australiju i rekao da je šokiran kako je izgledao slabo prilikom hapšenja u četvrtak u Londonu.

Džon Šipton je Asanžov biološki otac, i bio je sekretar Vikiliks partije koju je njegov sin osnovao povodom izbora za senat 2013. Mediji javljaju da je on posećivao sina svakog Božića u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se Asanž sklonio od 2012. do svog hapšenja.

Šipton je u izjavi za melrburnski list Sandej Herald San (Sunday Herald Sun) rekao da australijsko ministarstvo spoljnih poslova i premijer treba da urade nešto.

Asanž u policijskom vozilu Foto: Getty Images/ Jack Taylor

- To može da se reši jednostavno na zadovoljstvo svih. Bilo je razgovora između jednog senatora i visokog zvaničnika minsitarstva spoljnih poslova o izručenju Džulijana u Australiju - dodao je on.

Asanž se 2012. sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu kako bi izbegao da bude izručen Švedskoj zbog optužbe za seksualni napad, koja je u međuvremenu odbačena.

Londonska policija je u četvrtak uhapsila Asanža na osnovu naloga SAD za njegovo izručenje i zbog kršenja uslova kaucije u Velikoj Britaniji. Ekvador je prethodno oduzeo azilantski status Asanžu, navodeći kao razlog njegova "kršenja međunarodnih konvencija i dnevnih protokola". SAD traže Asanža zbog objavljivanja desetina hiljada tajnih vladinih dokumenata putem Vikiliksa.

Asanž je u ambasadi Ekvadora boravio od 2012. godine Foto: Tanjug/AP

Njegov otac je rekao da je bio šokiran kad je video kako mu sin izgleda kada su ga policajci izneli iz ekvadorske abasade u Londonu.

- Video sam kako su policajci morali da ga nose do kraja stepeništa. Nije izgledao dobro. Ja imam 74 godine i u boljoj sam formi od njega koji ima 47. To je jako šokantno - rekao je on i dodao da je Asanž mesecima živeo kao zatvorenik zatvora sa visokim obezbeđenjem i da su kamere pratile svaki njegov pokret.

Sud će 2. maja razmatrati američki zahtev za izručenje zbog piraterije i britanski zahtev da se pojavi pred sudom izdat u junu 2012. godine koji je on prekršio bekstvom u ambasadu Ekvadora.

Australijski premijer Skot Morison rekao je u petak da Kanbera neće Asanžu pružiti nikakav specijalni tretman.

VIDEO: Uhapšen Džulijan Asanž

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    14. april 2019 | 18:04

    Najbezbolnije za sve je da se Asanž izruči Australiji. Javnost, naročito veliki . mediji bi trebalo da daju tome podršku. Kako bi napravili distinkciju između mraćnih kutaka planete gde sloboda govora i novinartva nisu uobičajena praksa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA