Džulijan Asanž u zatvoru sa najopasnijim kriminalcima: Iz "britanskog Gvantanama" samo jedan je uspeo da pobegne, a neki su držani u samicama 22 sata

On će u njemu ostati dok se ne odluči da li će biti izručen SAD

  • 1

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji je uhapšen u četvrtak, 11. aprila, nalazi se u zloglasnom zatvoru koji je poznat kao "britanski Gvantanamo".

Nakon što je Asanžu Ekvador ukinuo azil posle sedam godina provedenih u zgradi njihove ambasade u Londonu, aktivista i novinar poslat je u zatvor "Belmarš" u jugoistočnom delu Londona.

U ovom zatvoru nalaze se neki od najvažnijih ali i najopasnijih zatvorenika, a Asanž će u njemu biti dok se ne odluči da li će biti izručen SAD.

Smešten u jugoistočnom Londonu, "Belmarš" je porastao nakon terorističkih napada 11. septembra. Prema antiterorističkim zakonima koji su usvojeni ubrzo nakon 11. septembra, strani državljani osumnjičeni za terorizam mogu da budu zatočeni u zatvoru, navodi BBC iz 2003. godine.

Foto: Tanjug/AP

Kao rezultat toga, zatvor je dobio nadimak "Britanski zaliv Gvantanamo", prema američkom zatvoru u istoj vojnoj bazi na Kubi, koji je stekao slavu zbog nekih taktika mučenja. U njemu su američke vlasti držale najopasnije islamiste.

Izveštaj o iznenadnoj inspekciji zatvora od strane glavnog inspektora u Velikoj Britaniji početkom 2018. godine doneo je komplikovanu sliku. U izveštaju se navodi da je više od 100 zatvorenika zatvoreno bez suđenja, među kojima su i oni koji su počinili teška krivična dela.

- Jedinica visoke bezbednosti (HSU), u stvari "zatvor u zatvoru", držala je neke od najrizičnijih zatvorenika u zemlji, dodajući još jedan sloj složenosti. Pored toga, bio je prisutan veliki broj stranih zatvorenika, oni koji su morali biti zaštićeni zbog svog dela, i mali broj koji je zahtevao posebne aranžmane upravljanja zbog njihovog javnog i medijskog profila. Ispunjavanje zahteva i prioriteta ovih različitih grupa i dalje je veoma komplikovan zadatak - navodi se u izveštaju nakon inspekcije.

Iako je izveštaj utvrdio da je zatvor generalno "dobro vođen", on je odredio područja slabosti. Zatvor nije ispunio 37 od 59 preporuka koje su upućene osoblju nakon inspekcije, piše Biznis insajder.

I dok su se planovi za rehabilitaciju i puštanje na slobodu poboljšali od poslednje posete, a bezbednost je ostala "prilično dobra", zatvor je posustao u drugim oblastima.

"Poštovanje", mera da li se "zatvorenici tretiraju sa poštovanjem ljudskog dostojanstva" smanjili su se sa "razumno dobrog" na "nedovoljno dobro", a "svrsishodna aktivnost" pala sa "nedovoljno dobre" na "siromašnu".

Prema izveštaju, i nasilje u zatvoru se takođe povećalo.

Izveštaj iz 2018. godine dao je 40 preporuka za poboljšanja, a zatvor se složio ili delimično pristao da pokuša da poboljša svoj akcioni plan objavljen u junu te godine.

Od preporuka koje zatvor nije ispunio bila je i potreba da se u ćelijama za dve osobe više ne nalaze tri muškarca.

Asanž će u zatvoru biti dok se ne odluči o njegovom izručenju SAD Foto: AP/Tanjug

- Širi problem gužve u zatvorima je dugogodišnje nacionalno pitanje koje se može rešiti jedino kroz dugotrajno dodatno ulaganje u nekretnine - navodi se u izveštaju.

Uprkos nalazima iz izveštaja koji sugerišu donekle skučene uslove, pojedinci na Tviteru ismevali su poređenje "Belmarša" sa zalivom Gvantanamo, ukazujući da zatvorenici imaju pristup "obrazovanju, radionicama, teretanama i biblioteci" zajedno sa "grupama za terapiju i savetovanje", prema članku BBC-a iz 2006. godine.

Zatvor je otvoren 1991. godine, može da primi 910 zatvorenika i korišten je za zatvaranje visokopozicioniranih zatvorenika kao što su jordanski sveštenik Abu Katada i salafistički propovednik Anjem Čoudari - ali i bivši poslanik Denis Makšejn, osuđen za prevaru, i bivši konzervativni političar baron Džefrej Arčer, osuđen za krivokletstvo.

U zatvoru "Belmarš" u Londonu kaznu je služio, između ostalih, Abu Katada, koji je opisivan kao desna ruka Osame bin Ladena, nekadašnjeg vođe Al Kaide, za područje Evrope, kao i četvorica muškaraca koji su pokušali da izvedu samoubilački napad u londonskom sistemu javnog prevoza.

Stanovnici zatvora bila su i lica zatočena po antiterorističkim zakonima od 2001. godine. Od njih 17, neki su navodno držani u samicama 22 sata dnevno, "zatrpani betonom", mesecima bez optužbi, prema izjavama koje su njihovi advokati dali BBC-ju 2004. godine.

Kaznu u zatvoru služi oko 130 zatvorenika A kategorije - ljudi koji su veoma opasni po nacionalnu bezbednost. Pored njih, Belmarš je dom i oko 750 drugih zatvorenika koji su optuženi za različite zločine, kao što su na primer lopovi iz Londona.

Veruje se da je samo jedan zatvorenik pobegao iz zatvora 1997. godine. Naime, osumnjičeni naoružani pljačkaš je izašao iz zatvora nakon što se predstavio kao njegov cimer koji je trebao biti pušten na slobodu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aloha

    16. april 2019 | 19:57

    22h u samicama,pa to je u svim istraznim zatvorima u Francuskioj praksa koja se sprovodi nad svim zatvorenicima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA