≫ 

Notr Dam će ponovo vladati Parizom: Stručnjaci prognoziraju kada će biti obnovljena čuvena katedrala

Požar u katedrali Notr Dam je potresao čitav svet

  • 3

Arhitekte koje su obnovile zamak Vindzor nakon požara koji je uništio najstariji naseljeni dvorac na svetu ima poruku za Francusku da će katedrala Notr Dam ponovo veličanstveno vladati Parizom, možda i pre nego što ožalošćeni Parižani očekuju.

Ako postoji lekcija iz požara iz 1992. godine u kući britanske kraljice Elizabete II to je da se gotička katedrala može spasiti, preneo je Rojters.

- Videćemo ponovo veličanstveni Notr Dam - izjavio je Fransis Mod, arhitekta Donald Insel Asošijetsa, koji je vodio obnovu zamka Vindzor i sada radi na obnovi parlamentare palate Vestminster u Londonu.

- Francuzi mogu biti uvereni da se to svakako može učiniti - rekao je on.

- Bili bismo više nego spremni da pomognemo - dodao je Mod.

Za razliku od njega, glavni arhitekta katedrale u Kelnu kaže da će biti potrebne decenije da se popravi šteta koju je prouzrokovao požar na katedrali Notr Dam, preneo je AP.

Peter Feušenik, koji nadgleda sve građevinske radove na gotičkoj katedrali u Kelnu, izjavio je za RTL da će "sigurno proći godine, možda čak i decenije, dok se poslednja šteta koju je prouzrokovao ovaj strašan požar u potpunosti ne popravi."

Katedrala u Kelnu je teško oštećena tokom Drugog svetskog rata i rad na popravci je još uvek u toku, više od 70 godina kasnije.

Feušenik je požar u Parizu nazvao "tragedijom evropske dimenzije", jer su mnoge crkve i katedrale širom kontinenta inspirisane zgradama u Francuskoj.

On je rekao je da je "kada je poslednji kamen postavljen u Notr Damu prvi postavljen ovde u Kelnu, i u tom pogledu on jako utiče na sve nas."

VIDEO: Jutro posle požara: Notr Dam žalosno zgarište

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mr

    16. april 2019 | 17:33

    To nama nista ne znaci i ne interesuje nas pisite hoce li biti povisice penzije.

  • Ssss

    16. april 2019 | 19:14

    Naravbo da ce biti obnovljena,nas predsednik obecao pomoc,malo im sto su pokrali pola sveta sad im treba donacija iz tog istog sveta

  • Mira

    18. april 2019 | 01:14

    Francuzi su uradili kako bi rekli Englezi,good jop !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA