Asanža su dve žene u Švedskoj optužile za silovanje, ali on tvrdi da je nevin: Sada bi istraga mogla ponovo da se pokrene, a evo šta se navodno desilo tih kobnih noći

Asanž je sa svoje strane hranio kritike svojih tužitelja, a žene koje su ga prijavile za silovanje tvrde da upravo one govore istinu

  • 2

Sada kada je izbačen iz ekvadorske ambasade u Londonu, osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž suočava se sa potencijalnim izručenjem Sjedinjenim Državama zbog optužbe za zaveru i hakovanje, kao i objavljivanje tajnih informacija. No, treba podsetiti da se u ambasadiu zapravo sklonio jer su ga dve žene optužile za seksualne zločine.

Godine 2010. jedna je Šveđanka (koju su mediji u početku zvali gospođica A), rekla da je Asanž bez njene dozvole manipulisao kondomom tokom seksa sa njom dok je bio u poseti Stokholmu, i da ju je primorao na seks bez zaštite. Otada je javno govorila pod svojim imenom, Ana Ardin. Druga žena, koja se naziva gospođica V, rekla je da je tokom iste posete Asanž penetrirao u nju bez kondoma dok je spavala.

Asanž je odbacio te tvrdnje, ali je sud u Engleskoj, u kojem je živeo u to vreme, presudio da bi trebao da bude izručen Švedskoj kako bi se suočio s istragom.

Zbog toga je zatražio politički azil u londonskoj ambasadi Ekvadora. U želji da ojača svoju reputaciju "branioca" slobode govora (i verobatno da bi učinio stvari komplikovanim za SAD, sa kojima se "svađa"), Ekvador je odobrio Asanžov zahtev i on je ostao u ambasadi u Londonu sve do prošle nedelje, prenosi Express.hr.

U međuvremenu, Ardin i gospođica V su bile tretirane sa sumnjom, optužene u medijima da su "podmetnute" ili da deluju iz ljubomore. Levičarski mislioci su branili Asanža, a jedan od njih je te tvrdnje nazvao "glupostima".  Sada švedske vlasti razmišljaju o ponovnom otvaranju slučaja.

- Nadamo se da će oni doneti pravu odluku i zatražiti da Asanž bude izručen Švedskoj kako bi se konačno suočio sa pravdom - izjavila je za Vox Elisabet Masi Fritz, advokatica gospođice V. Ako i Švedska i SAD zatraže izručenje, verovatno bi bilo na Velikoj Britaniji da odluči gde  će poslati Asanža - a u Engleskoj se sprema rasprava o tome gde bi britanske vlasti trebale da ga pošalju.

Asanžovo hapšenje moglo bi dovesti do javnog preispitivanja optužbi za navodne seksualne zločine koji deluju ozbiljnije u #MeToo eri. Optužbe protiv Asanža potiču od posete Stokholmu u avgustu 2010. godine, nekoliko meseci nakon što je Vikiliks stekao međunarodnu slavu objavljivanjem materijala koje je tadašnji uzbunjivač Čelsi Mening objavila o američkim ratovima u Avganistanu i Iraku.

Asanž tvrdi da je nevin Foto: Tanjug/AP

Asanž je posetio Švedsku kako bi se tamo sastao s političkom grupom; prema policijskim dokumentima koje je pregledao Gardijan, Ardin je kazala kako je organizovala njegovu posetu i ugostila ga u svom stanu. Ardin je istakla da je Asanž počeo da mazi njenu nogu, a zatim joj je skinuo odeću, razbijajući joj ogrlicu. Rekla je da je pokušala da ponovo obuče odeću, ali ju je Asanž navodno ponovo skinuo. Rekla je policiji da je tada dopustila Asanžu da je skine, jer je "bilo prekasno da zaustavi da ga zaustavi".

Asanž je navodno pokušao sa njom da ima nezaštićeni seks, rekla je, ali ga je ipak zamolila da koristi kondom. Složio se, ali, rekla je, "učinio je nešto" kondomu kako bi ga skinuo pre ejakulacije. Asanž je rekao policiji da je imao odnos sa Ardinom, ali da nije skinuo kondom, piše Gardijan.

U danima koji su usledili, Ardin je rekla prijatelju da još uvek dopušta Asanžu da ostane sa njom, ali da nemaju seks jer je "prekoračio granice onoga što je osećala da može da prihvati", rekao je prijatelj policiji.

Gospođa V se sastala sa Asanžom na seminaru koji je organizirala Ardin, rekla je policiji. Kasnije su se upoznali i otišli u njen stan, gde je krenuo odnos. Ali Asanž nije hteo da koristi kondom, rekla je gospođica V, pa su se zaustavili i na kraju zaspali. Kasnije te noći, rekla je, probudili su se i imali seksualni odnos tokom kojeg je "nevoljno" koristio kondom, prenosi Express.hr.

Ali ujutro, rekla je gospođica V, probudila se i zatekla je Asanža kako penetrira bez kondoma. Nakon što su Ardin i gospođa V prijavile svoja iskustva policiji, švedske su vlasti pokrenule istragu.

Asanž se vratio u London, a nakon dugotrajne pravne bitke britanski je sud 2012. godine presudio da bi trebao da bude izručen Švedskoj. Asanžovi advokati bili su zabrinuti da bi u Švedskoj, mogao biti izručen SAD-u kako bi se suočio s optužbama u vezi sa Vikiliksom.

Tako je Asanž zatražio azil u ambasadi Ekvadora. Prihvativši njegov zahtev, vlada Ekvadora saopštila je kako štiti Asanža od oštre kazne koju bi mogao dobiti ako bude poslat u SAD. Mali broj građana Ekvadora podržali su tu odluku, navodi BBC.

U 2015. godini zastario je Ardinin navod. Godine 2017. švedske su vlasti odustale od svoje istrage o tvrdnji gospođe V jer nisu videle način da nastave dok je Asanž bio u ambasadi. Međutim, sada kada je Asanž uhapšen, švedski tužioci kažu kako razmišljaju o ponovnom otvaranju istrage, tvrdi USA Today.

Zastarevanje zahteva gospođice V ističe 2020. godine. Ako Švedska i SAD zatraže izručenje, verovatno će na Velikoj Britaniji biti da odluči, rekao je Ešli Diks, profesor prava na Univerzitetu Virdžinija koji se specijalizovao za izručenja. U donošenju svoje odluke britanska vlada mogla bi uzeti u obzir čimbenike kao što su težina optužbi u svakom slučaju, redoslijed u kojem su zahtjevi podneseni i vjerojatnost da ga jedna zemlja odluči izručiti drugoj.

Švedska bi mogla ponovo da otvori postupak povodom ovih navoda Foto: Tanjug/AP

Potencijal ponovnog otvaranja švedske istrage već je uzrokovao podele u Britaniji. Levičarska Laburistička stranka pozvala je premijerku Terezu Mej da ne izruči Asanža u SAD, a lider stranke Džeremi Korbin tvituje da Asanža ne bi trebalo kazniti za "otkrivanje dokaza o zločinima u Iraku i Avganistanu. Ardin se sa druge strane nada da će Asanž biti izručen Švedskoj.

Asanž je u vreme kada su se ovi događaji navodno odigrali, bio popularan među mnogim ljudima zbog otkrića Vikiliksa, a mnogi levičari su požurili da stanu u njegovu obranu kada su optužbe postale javne. Neki, uključujući Asanžovog britanskog advokata, nagovestili su da bi Ardin i gospođa V mogle da budu osobe koje je američka vlada angažovala da nasamari i naškodi Asanžu, prenosi Express.hr.

U jednom intervjuu, Majkl Mur nazvao je istragu primerom "prljavih trikova" od strane vlada i korporacija kako bi dobili Asanža. Drugi su odbacili tvrdnje žena kao beznačajne - u Huffington Postu, feministička spisateljica Naomi Volf napisala je da je Asanž kriv samo za "narcisoidno" ponašanje.

Novinari su iskopali pozadine tužitelja i pokušali su da bacaju sumnju na njihove motive. The Daily Mail, na primer, primetio je da Ardin "nije samo bila štićenica militantnog feminističkog akademika, nego je i tokom radnog staža na lokalnom univerzitetu obavljala dužnost 'službenika za seksualnu ravnopravnost u kampusu' i nagađalo se da je možda bila ljubomorna jer je Asanž spavao i sa drugom ženom. Asanž je sa svoje strane hranio kritike svojih tužitelja.

- Švedska je Saudijska Arabija feminizma - rekao je u jednom intervjuu. Ali žene su uvek tvrdile da su njihove priče istinite.

Zahvaljujući #MeToo pokretu, javni razgovor o silovanju i seksualnom zlostavljanju promenio se od 2010. godine. Nažalost, žene koje iznesu navode o seksualnom zlostavljanju i dalje se suočavaju s predrasudama. Ako se optužbe protiv Asanža ponovno razmotre, u kontekstu #MeToo-a, mogu se shvatiti ozbiljnije, a prema tome će ozbiljnija biti i kazna.

VIDEO: Uhapšen Džulijan Asanž

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    18. april 2019 | 08:02

    Одведеш некога у стан,имаш два односа у току ноћи,а јутарњи секс представи као силовање????Нећу да верујем шта сам прочитала!!!!Дакле...ха ха ха!!!!

  • brko

    18. april 2019 | 10:40

    Slabo se pokazao ili nije ostavijo bakšiša mu se svete za nesto od prije nekoliko godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA