≫ 

Kartel Sunca vlada Venecuelom, a njegovi članovi su političari i vojska? Trguju drogom, sarađuju sa pobunjenicima, a jedan incident iz 2013. pamti ceo svet (FOTO) (VIDEO)

Brojni svetski mediji optužuju zvaničnike Venecuele da su navodne vođe Kartela Sunca, a SAD je pojedincima zbog toga uveo i sankcije

  • 4

Kartel Sunca je venecuelanska organizacija na čijem su čelu navodno visoki pripadnici oružanih snaga te držve, koji su uključeni u međunarodnu trgovinu drogom. Ova organizacija je ponovo dospela u centar pažnje kada je tokom proteklog vikenda uhapšen visoki zvaničnik iz Venecuele, Ugu Karvahal, za koga se veruju da je navodno jedan od šefova kartela.

Prema rečima novinara Hektora Landaete, ovaj fenomen je počeo kada je kolumbijska droga počela da ulazi u Venecuelu uz pomoć korumpiranih pograničnih jedinica.

Sve je navodno počelo pre državnog udara Uga Čaveza 1992. godine Foto: Profimedia

Brojni svetski mediji prenose informacije da su pripadnici vojske Venecueli navodno bili uključeni u krijumčarenje narkotika, a da je sve krenulo od '90-tih godina.

Tvrdili su da su oficiri revolucionarnog bolivarskog pokreta Uga Čaveza, koji su 1992. planirali državni udar u zemlji, osnovali grupu koja je učestvovala u trgovini drogom. Ta grupa je poznata kao "Bolivarski kartel".

Nakon pokušaja državnog udara 1992. godine, Los Anđeles Tajms je primetio da su oficiri pokušali da preuzmu vladu jer su imali novac koji je dobijen putem korupcije, a najviše od trgovine drogom.

Godine 1993. po prvi put se koristi pojam "Kartel Sunca", a tada su i iznete optužbe o dvojici generala Nacionalne garde, koji su nosili ambleme sunca na svojim uniformama, da upravo oni učestvuju u trgovini drogom.

Predsednik Nikolas Maduro i njegova suprug Silija Flores Foto: AP/Tanjug

BOLIVARSKA VLADA

Ime Karte Sunca se vratilo u centar pažnje 2004. godine, a to je upravo uradio novinar i gradski zvaničnik Mauro Markano.

Neposredno pre nego što je ubijen, Markano je tvrdio da je Aleksis Maneiro, vođa Nacionalne garde i Glavne direkcije vojne službe, učestvovao u trgovini drogom.

Prema pisanju stranih medija, venecuelanska vlada je pod upravom Uga Čaveza proširila korupciju na "neviđeni nivo". Čavez je vojnim zvaničnicima dao milione dolara iz socijalnih programa, koji su navodno nestali, dajući tako i zakonski imunitet zvaničnicima za trgovinu drogom kako bi održali svoju moć i lojalnost.

Čavez je 2005. godine ukinuo američku administraciju za borbu protiv droge, pa je Venecuela sada ima slobodan put da trgovinu drogom.

Prema kolumbijskoj obaveštajnoj službi, jedan od uhapšenih osumnjičenih za poslove oko droge, izjavio je da "visoki predstavnici snaga bezbednosti predsednika Uga Čaveza treba da organizuju pošiljke kroz čivavu Venecuelu".

U kartel su navodno uključeni i brojni vojni zvaničnici Foto: Tanjug/AP

Postoje i navodi da ja Nacionalna garda oko poslova sa drogom sarađivala upravo sa FARK-om, pobunjenicima iz Kolumbije.

Britanski zvaničnici su tvrdili da će avioni iz Kolumbije takođe biti zaštićeni u vojnim bazama u Venecueli.

INCIDENTI

U septembru 2013. godine, dogodio se incident na aerodromu Šarl de Gol u Parizu, koji je navodno bio povezan sa Kartelom Sunca.

U njemu su učestvovali pripadnici venecuelanske Nacionalne garde koji su u avion Er Fransa ukrcali 31 kofer, u kojima je bilo 1,3 tona kokaina. Ovo je zaprepastio osoblje aerodroma, a to je bila najveća zaplena droge u istoriji Francuske.

Brojni svetski mediji optužuju oružane snage za korupciju Foto: AP/Tanjug

Dana 15. februara 2014. godine, komandant Nacionalne garde Venecuele zaustavljen je dok je putovao za Valensiju sa svojom porodicom i uhapšen je zbog toga što je kod sebe imao 554 kilograma kokaina.

Potom su 11. novembra 2015. godine, agenti DEA uhapsili dva rođaka aktuelne prve dame Venecuele Silije Flores, dok su pokušavali da prebace oko 800 kilograma kokaina iz Venecuele u SAD.

Zvaničnici iz DEA su rekli da veće količine droge mogu slobodno da prolaze kroz Venecuelu zbog navodne korupcije u vladi.

Pobunjenici iz Kolumbije FARC Foto: Profimedia/Alamy

ORGANIZACIJA

Kao i svaka grupa, i ova organizacija navodno ima više nivoa, pa tako postoji oni koji su na višem, ali i oni koji su na nižem položaju.

Najniže rangirani su narodni gardisti, koji uglavnom zauzimaju pozicije na granicama, pa tako dobijaju mito da bi dopustili da trgovina teče nesmetano. Veći deo mita daju svojim nadređenima.

Korumpirani zvaničnici navodno prevoze drogu iz Kolumbije u Venecuelu, gde je otpremaju u inostranstvo.

VISOKI ZVANIČNICI

*Nikolas Maduro

Predsednik Vencuele Nikolas Maduro je lično unapredio sve pojedince, koji su optuženi za krijumčarenje narkotika, na visoke pozicije u vladi. U maju 2018. godine je navodno rekao da je od Diosdada Kabelja primio profit od trgovine drogom.

Marudo sa najvišim vojnim zvaničnicima Foto: Tanjug/AP

*Diosdado Kabeljo

U januaru 2015. godine, bivši šef obezbeđenja Uga Čaveza i Diosdada Kabelja, Leamsi Salazar, izneo je optužbe da je Kabeljo navodno šef Kartela Sunca.

Salazar je bio stavljen u program za zaštitu svedoka, pa je otišao u SAD uz pomoć Odeljenja za specijane operacije Uprave za borbu protiv droge, nakon što je sarađivao i obezbedio informacije o navodnom učešću Kabelja u međunarodnoj trgovini drogom.

Madurova desna ruka Diosdado Kabeljo Foto: Tanjug/AP

Salazar je izjavio da je video kako Kabeljo navodno izdaje naredbe o transportu tone kokaina. Pošiljke droge su kako upućivane iz Kolumbije u SAD i Evropu uz navodnu pomoć Kube.

Navodna međunarodna operacija trgovine drogom je navodno uključivala i visoke članove venecuelanske vlade, a među njima je Hose David Kabeljo, Diosdadov brat.

Dana 18. maja 2018. godine, Kancelarija za kontrolu stranih sredstava (OFAC), Ministarstva finansija SAD uvela je sankcije protiv Kabelja, njegove supruge, brata...

I njega svetski mediji označavaju kao jednog od vođa kartela Foto: Tanjug/AP

*Tarek El Aisami

Tarek je sankcionisan od strane američkog ministarstva finansija 13. februara 2017. godine po Zakonu o narkoticima, nakon što je on optužen da je isporučio pošiljke droge iz Venecuele u Meksiko i SAD.

Tada su zamrzi na desetine miliona dolara imovine koja je bila pod njegovom kontrolom.

*Nestor Reverol

Šef Bolivarijske nacionalne garde optužen je od strane SAD-a za pomoć u krijumčarenju droge u Venecueli.

Reverol je navodno dojavljivao informacije onima koji se bave trgovinom ljudima, poništio je istrage i pustio one koji su učestvovali u transportu droge.

U Venecueli već nekoliko godina unazad vlada politička i ekonomska kriza Foto: AP/Tanjug

*Ugo Karvahal

Karvahal je bivši šef vojne obaveštajne službe u Venecueli. On je navodno jedan od lidera Kartela Sunca. On je tokom 2014. godine uhapšen na Arubi, iako je imao diplomatski pasoš, a tada je bio postavljen za generalnog konzula.

Hapšenje je izvršena na osnovu zvaničnog naloga SAD, koji ga optužuju za trgovinu drogom i za saradnju sa gerilcima FARK-a.

Ubrzo je pušten na slobodu, pa se vratio u Venecuelu. Pre nekoliko dana je uhapšen u Španiji ponovo po poternici SAD-a.

Ugo Karvahal je nedavno uhapšen u Španiji Foto: Profimedia

*Jazenki Lamas

On je bivši pilot prve dame Silije Flores, a bio je izručen SAD-u iz Kolumbije. Navodno je obezbeđivao kodove za vazdušni promet kako bi se avioni koji prenose kokain, predstavljali kao komercijalni letovi.

Predsednik Nikolas Maduro je zatražio od ministra odbrane Kolumbije Luisa Karlosa da odbije zahtev za izručenje. Lamasa povezuju sa stotinama letova kojima se prevozila droga u Venecueli.

VIDEO: Pokušaj atentata na predsednika Venecuele, nakon eksplozije obezbeđenje skočilo na njega

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AAA

    18. april 2019 | 19:37

    Ali recenica, Los Andjeles tajms je primetio je pobedila...ahaahh

  • Neimar

    19. april 2019 | 04:37

    Lazi zapada samo znaju lagat ubijat neduzne civile i zavodit naivne dase biju sa bracom radi zapadni para ZAPAD SVE LAZEEEEER

  • Pera kojot

    19. april 2019 | 02:13

    Americka propagandna bljuvotarenja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA