≫ 

Nova drama zbog Notr Dama: 3 velika elementa prete da se sruše svakog trenutka (TELEGRAFIKA)

Još uvek postoji opasnost da se neki delovi sruše

  • 4

Nakon velikog požara koji je u ponedeljak popodne izbio u katedrali Notr Dam u Parizu, čija je konstrukcija sačuvana nakon višečasovne borbe sa vatrenom stihijom, i dalje postoje određeni delovi svetinje koji zabrinjavaju stručnjake. Ministar kulture Frank Rister opisao je te delove kao "tačke velike krhkosti". U toku su radovi na uklanjanju, podupiranju i konsolidaciji.

U noći između nedelje i ponedeljka vatrogasci su objavili pobedu nad požarom, rekavši da su uspeli da sačuvaju konstrukciju katedrale i dve velike kule, dok su dve trećine krova i glavni zvonik uništeni.

Foto: Tanjug/ Diana Ayanna

Međutim, par dana nakon požara, vatrogasci i stručnjaci otkrili su nekoliko kritičnih tačaka.

- U katedrali Notr Dam i dalje postoje "tri glavne tačke krhkosti" na kojima je u toku rad - izjavio je u četvrtak ministar kulture Frank Rister.

OVO SU TRI TAČKE KOJE PRETE DA SE SRUŠE SVAKOG TRENA

Ilustracija: Nikola Jovanović/Tanjug/AP

1. SEVERNI TRANSEPT KATEDRALE

Prvi od njih se nalazi u severnom transeptu katedrale. Trouglasti zupčanik od oko petnaest metara koji prekriva fasadu, više ne drži okvir krova.

- Večeras je urađen značajan posao za pričvršćivanje gornjeg dela, neka vrsta podupiranja drvenim uređajem. Pretio je da padne - rekao je ministar u četvrtak ujutro

Ovaj element težak nekoliko tona, ukoliko bi pao, mogao bi sa sobom da povuče značajan deo severne fasade, u koju spada i Rozeta, ali i zgrade u ulici, gde se nalazi Eparhijski dom. Nakon evakuacije u ponedeljak uveče, stanovnicima još uvek nije dozvoljeno da se vrate.

2. UGAO JUŽNE KULE

Druga osetljiva tačka je ugao južne kule. Može se videti između dva zvonika, iza galerije kolona koja nadilazi veliki Rozeta prozor. Ovaj element označava zapadni kraj krova. Okvir na koji se oslanjao je nestao.

- Veoma je krhka, naginje se naročito zato što je statua anđela, koja se nalazi iznad nje, toliko izgorela da je podeljena na pola. Današnja operacija ima za cilj, preko skele koja će biti instalirana, da spoji ovog anđela i povuče ga - objasnio je ministar Rister.

Foto: Tanjug/AP

3. ZAPADNO KRILO

Treća problematična tačka: ugao južnog zvonika, "koji je toliko zagrejan, da kamenje postaje potpuno lomljivo i postoji opasnost od kolapsa".

- Ako ono padne, mogli bi da ugroze velike orgulje, koje su za sada sačuvane. Pokrenuta je operacija spasavanja i ovog dela - istakao je ministar.

U Notr Damu se nalaze i "tri veoma problematična mesta" gde se svod srušio.

- Na ova tri mesta svod je srušen i postoji stvaran rizik da će se srušiti još negde drugde, zbog čega će se danas postaviti skele, staviti posude za uklanjanje šuta koje su na tlu. Ako bi počela da pada kiša, došlo bi do nagomilavanja vode, ona bi bila teška na luku - upozorio je ministar kulture.

Video: Tek se iz vazduha vidi sva šteta na Bogorodičinoj crkvi

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kokolino

    19. april 2019 | 12:37

    evo se ziva nasekirah

  • Mlj1228

    19. april 2019 | 12:53

    Mogu svima reći da ovde nešto smrdi. Evo i zašto. Bilo je odlučeno da sa sto pedeset miliona evra budu završeni radovi restauriranja (konsolidacija) svih vremenom oštećenih stubova , ukrasa, i figura, ali je novac otišao rano... ko zna gde??!!!... i trebalo je navodno još da bi se radovi završili. Nema uopšte pravih dokaza kako je došlo do požara, pošto nisu radnici, nije atentat, šta je onda?. U ovom momentu je skupljeno više od milijardu evra, i još se dotire, što znači da pojedini mogu zadovoljno trljati ruke i mirno spavati, bez straha da će biti jednog dana u "ćorku".

  • JS

    19. april 2019 | 12:43

    Makron ce da da popravi u roku. Bice lepse od originala. Zna sta je za Francysku najbolje.😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA