Tramp nije bio u dosluhu sa Rusima: Šta je sve otkrio Milerov izveštaj o američkom predsedniku?

Rezultati izveštaja su saopšteni u četvrtak

  • 0

Od početka mandata američki predsednik Donald Tramp i njegov tim optužuju se za dosluh s Rusima u predsedničkoj kampanji. Upravo zato je pokrenuta istraga koju je vodio specijalni Robert Miler. U četvrtak popodne su objavljeni rezultati njegove istrage, a tim povodom oglasio se i predsednik.

KAKO JE SVE POČELO?

Američke obaveštajne službe su smatrale da je Rusija pokušala uticati na izbore u SAD-u i to u korist Trampa. Stoga je Miler istraživao da li je Tramp ili neko iz njegove kampanje sarađivao s Rusima kako bi doveli Trampa na predsedničko mesto.

Miler je u izveštaju nakon dve godine istrage zaključio kako nema dokaza da je Tramp ili neko iz njegove kampanje bio u dosluhu s Rusima. Ipak, u izveštaju koji se proteže na 448 stranica Miler je zaključio kako su u Trampovom timu znali da će imati koristi od Rusa.

On se u istrazi bavio i s deset situacija u kojima je Tramp bio optužen da je ometao pravdu. Miler nije mogao zaključiti radi li se u tim situacijama uistinu o nečem što bi se trebalo i moglo krivično goniti. Kazao je da je opstrukcija bilo, ali nema dovoljno dokaza da se radi o krivičnim delima, piše Index.r.

Istragu je vodio Robert Miler Foto: Tanjug/AP

Rezultate istrage, predstavio je glavni državni tužilac Vilijam Bar na konferenciji za medije. On je branio Trampa koji ga je na trenutnu funkciju i imenovao.

Miler je zaključio i kako su Trampovi pisani odgovori koje je poslao nedovoljni, ali se odlučio da neće ispitivati Trampa jer bi to previše produžilo istragu.

ŠTA JE OTKRIO IZVEŠTAJ?

Izveštaj je otkrio kako je Tramp pokušao obustaviti istragu koju je vodio Miler, pa i srediti da se on otpusti. Za vreme kampanje je pokušavao doći do mejlova Hilari Klinton a sve to je finansirao brat ministarke u njegovoj vladi.

Većina njegovih pokušaja opstrukcije pravde i vlasti ostala je samo na opstrukcijama jer njegovi saradnici nisu hteli raditi to što je on tražio od njih, delom kako bi zaštitili njega, delom kako bi zaštitili sebe.

Nakon što je Tramp javno tražio od Rusije da hakuje mejl Klintonove u kampanji 2016. godine, i to na konferenciji za medije,izveštaj  pokazuje da je Tramp nakon toga istu stvar tražio i od pojedinaca povezanih s njegovom kampanjom.

Pokazuje i kako su Rusi pet sati nakon Trampovog poziva pokušali da hakuju mejl Hilari Klinton.

Kada se radi o istrazi za saradnju s Rusima, izveštaj pokazuje da su članovi njegove kampanje pokazali interes za Vikiliksove objave mejlova koje su Rusi ukrali demokratima kako bi naštetili Klintonovoj.

Tramp je zadovoljan rezultatima istrage Foto: Tanjug/AP

Izveštaj zaključuje kako članovi Trampove kampanje i Tramp nisu bili u direktnom dosluhu s Rusima, ali su bili svesni koristi koje mogu dobiti od delovanja Rusije.

- Iako je istraga utvrdila da je ruska vlada smatrala da će se okoristiti od Trampa na mestu predsednika i iako je radila na tome da osigura takav ishod i premda je Trampova kampanja smatrala da bi se mogla okoristiti ukradenim i objavljenim informacijama od strane Rusa, istraga ipak nije utvrdila da su se članovi Trampove kampanje udružili kako bi se koordinirali s ruskom vladom u aktivnostima mešanja u izbore u SAD-u - stoji u izveštaju.

Kada se radi o opstrukciji, Miler nije uspeo da zaključi da nije bilo nikakvih krivičnih dela.

- Istraga nije uspela utvrditi da je predsednik u potpunosti nevin za opstrukciju. Izveštaj kaže da dokazi o predsednikovim postupcima i namerama predstavljaju teška pitanja što nas sprečava da zaključimo kako nije bilo nikakvog krivičnog dela. U isto vreme, da smo nakon temeljne istrage bili sigurni u činjenicu da predsednik sigurno nije opstruirao procese, to bismo naveli. Ali činjenicama i primenjivim pravnim standardima nismo uspeli doći do takvog zaključka. U skladu s tim, iako ovaj izveštaj ne dolazi do zaključka da je predsednik počinio zločin, u isto vreme ga i ne oslobađa optužbi - piše u jednom delu.

Izveštaj je članovima Kongresa dostavljen na CD-u.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA