Za svaki slučaj: Za proteste žutih prsluka spremno 60.000 policajaca

Neslaganje sa politikom Emanuela Makrona, nije nespojivo sa tugom koju Francuska oseća zbog požara u katedrali Notr Dam, smatraju iz pokreta

  • 1

Francuska vlada mobiliše 60.000 policajaca širom zemlje zbog novih protesta "Žutih prsluka" koji su najavljeni za danas.

Iz pokreta "Žutih prsluka" su najavili proteste i primetili da neslaganje sa politikom francuskog predsednika Emanuela Makrona, nije nespojivo sa tugom koju Francuska oseća zbog požara u kome je oštećena čuvena katedrala Notr Dam u Parizu. Blumberg je preneo kako je pariska policija upozorila da neće dozvoliti proteste u blizini avenije Šanzelize i Notr Dama.

60.000 policajaca širom zemlje, Foto: Tanjug/AP

Kako agencija podseća, demonstracije Žutih prsluka su većinom mirno proticale, ali je pre tri nedelje došlo do vandalizma na Šanzelizeu. Za većinu nasilnih ispada demonstranata se krivi pokret anarhista, takozvani "Crni blok", koji je čest pratilac na demonstracijama širom Evrope.

BEZOSEĆAJNI NA SIROMAŠTVO

Prema najnovijim anketama, većina Francuza podržava pokret Žutih prsluka, iako su simpatije za pokret manje u odnosu na prošlu godinu.

Agencija navodi i da su velike sume novca koje su date kao prilog za Notr Dam izazvale negodovanje nekih demonstranata.

U intervjuu za francusku televiziju BFM, jedan od lidera pokreta Ingrid Levavasuer je osudio bezosećajnost određenih grupa na siromaštvo i ukazao na sposobnost tih ljudi da u samo jednoj noći skupe ogromnu količinu novca za Notr Dam.

Još jedan od lidera pokreta, Bendžamin Kauči je objavio na Tviteru, kako je dobro da oligarhija daje, ali "da bi uzorno poresko ponašanje bilo bolje".

VIDEO/Dramatična situacija u Parizu: Vodeni topovi na "žute prsluke"

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. april 2019 | 08:30

    NEZADOVOLJSTVO RADNIKA I SIROTINJE RASTE I TU NECE POMOCI 60 HILJADA POLICAJACA !!! BEZOSECAJNOST REZIMA KOJI POMAZE SAMO BOGATE KAKO BI BILI JOS BOGATIJI A SIROMASI JOS SIROMASNIJI MORA SE PRETVORITI U OPASAN NABOJ -REVOLUCIJU!!! REZIM MORA DA SE MENJA!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA