Posle potrošenih 20 milijardi rubalja, Jeljcin je rekao dosta! "Buran" je stvoren da bude bolji od spejs-šatla, a završio je parkiran u Sočiju (FOTO)

Prvi i poslednji let "Burana" je obavljen 15. novembra 1988, kada je let bio bez posade, jer sistem za održavanje života nije do tada bio u potpunosti testiran

  • 4

Paralaleno sa Hladnim ratom, vođena je i trka u osvajanju svemira između Sjedinjenih Američkih Država i tadašnjeg SSSR. Nezaobilazan deo te trke bio je spejs-šatl. Letilica, koja je uprošćenim rečnikom rečeno, trebala da služil za prevoz ljudi i opreme između Zemlje i orbite oko Zemlje. Kao odgovor Vašingtonu, Moskva je stvorila "Snežnu oluju", odnosno "Buran". Posle mnogo potrošenog novca, nekadašnji predsednik Ruske Federacije Boris Jeljcin je obustavio ovaj projekat, a jedan od modela je završio parkiran u Sočiju.

Posle Zimskih olimpijskih igara i Svetskog prvenstva u fudbalu, Rusi nastavljaju da razvijaju Soči, kao turističko mesto. Poznato letovalište i banjsko lečilište je mesto gde se održavaju i naučni skupovi i konferencije.

Foto: Telegraf.rs

U dvorištu Glavnog medijskog centra, gde je održan Atomekspo 2019, izložen je test model spejs šatla "Orbital Spacecraft - Complex Stand", koji je korišćen za testiranje elektronske opreme u okviru sovjetskog programa za stvaranje svemirske letelice "Buran".

"Buran" u Sočiju - Foto: Telegraf.rs

Impozantna skalamerija dugačka preko 36 metara, sa rasponom krila od skoro 24 metra.

U pitanju je model koji je testiran 1.600 dana.

Sovjetski spejs-šatl - Foto: Telegraf.rs

Projekat „Buran“ je započet 1976. godini kao odgovor na američki „Spejs šatl“ projekat.

Od 1984. do aprila 1988. izvršena su ukupno 24 leta test-modela "Burana" u punoj veličini.

"Buran" - Foto: Telegraf.rs

Prvi i poslednji let "Burana" je obavljen 15. novembra 1988, kada je let bio bez posade, jer sistem za održavanje života nije do tada bio u potpunosti testiran.

"Buran" se u svemir vinuo na raketi „energija“ i izvršio je ukupno dve orbite na visinama između 247 i 256 kilometara. Prvi let je bio ograničen na dve orbite zbog nedostatka memorije na buranovom kompjuteru.

Sovjetski spejs-šatl - Foto: Telegraf.rs

Iako je prvi orbitalni let bio bez posade on je bio veoma uspešan. Jedna od tekovina sovjetskog razvoja šatla je i najveći teretni avion „antonov 225“.

"Kljun" "Burana" - Foto: Telegraf.rs

Projekat „Buran“ je zvanično obustavljen 30. juna 1994. od strane tadašnjeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina i sa oko potrošenih 20 milijardi rubalja i smatra se jednim od najskupljih projekata u istoriji sovjetskog istraživanja svemira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA