≫ 

Slučajno snimljen trenutak eksplozije crkve tokom napada u Šri Lanki (VIDEO)

Slučajno snimljen trenutak kada U ovoj eksploziji povređeno je 160 ljudi, ali se ne navodi tačan broj poginulih

  • 1

Šest velikih eksplozija dogodilo se u tri crkve u Šri Lanci u nedelju tokom uskršnjih službi, kao i u tri velika hotela "Šangri la", "Sinamon grand" i "Kingsburi". U međuvremenu su se dogodile još dve eksplozije u Kolombu, jedna se dogodila u hotelu. U osmoj eksploziji, u napadu bombaša samoubice poginule su tri osobe. U svim tim napadima poginulo je 215 ljudi, a povređeno više od 500. Broj žrtava raste iz sata u sat.

Na snimku kamere sa jednog vozila, tokom vožnje je snimljen trenutak eksplozije u crkvi Svetog Antonija u Kočikadeu. Vidi se gust dim koji se vije iz građevine posle eksplozije. U ovoj eksploziji povređeno je 160 ljudi, ali se ne navodi tačan broj poginulih.

Vlasti Šri Lanke uvele su policijski čas od 18 do 6 sati ujutru, a ograničile su i korišćenje društvenih mreža i drugih načina komunikacije.

NEMA POVREĐENIH NI STRADALIH DRŽAVLJANA SRBIJE?

Petar Prokić, Srbin koji živi i radi na Šri Lanki, izjavio je da u današnjim eksplozijama u toj ostrvskoj zemlji u Indijskom okeanu, u kojima je poginulo i povređeno više stotina ljudi, prema dosadašnjim saznanjima, nije povređen ni jedan građanin Srbije.

Šri Lanka je inače većinski budistička zemlja, sa 70 odsto budista od ukupno 22 miliona stanovnika. Islam je treća religija po brojnosti vernika, posle hinduizma, sa manje od 10 odsto vernika. Hrišćani su na četvrtom mestu, sa 7,6 odsto u populaciji vernika, pokazuju ankete iz 2012. godine. Eksplozije su se desile u trenutku kada u ovoj ostrvskoj zemlji rastu tenzije između većinskih budista i manjinskih hindusa, muslimana i hrišćana.

Građanski rat koji je besneo od 1983. dk 2009. godine ostavio je duboko podeljenu zemlju, tokom koje su se tamilski pobunjenici borili za sopstvenu državu. Oni su poraženi, ali su verske podele, očigledno, ostale.

Američki Stejt department upozorio je prošle godine da su hriščani pod stalnim pritiskom da zatvore svoje hramove.

SUMNJA SE NA LOKALNE RADIKALNE ISLAMISTE

Iza napada bi mogla stajati lokalna radikalna islamska organizacija.

Ministar odbrane Šri Lanke rekao je da je uhapšeno sedam osumnjičenih.

Mnogi svetski mediji preneli su, pozivajući se na informacije AFP, da su vlasti pre deset dana dobile informaciju da se napad može očekivati.

Strana obaveštajna agencija izvestila je da Nešnal Tautit Džamat (National Thowheeth Jama''ath) priprema napade bombaša samoubica na posećene crkve i na diplomatsko predstavništvo Indije u Kolombu. NTJ je radikalna muslimanska organizacija koja je na sebe privukla pažnju prošle godine kad je vandalizovala budističke kipove.

VIDEO: Horor u Šri Lanci se nastavlja na Uskrs, sedma eksplozija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA