≫ 

Nema povređenih ni stradalih državljana Srbije u eksplozijama na Šri Lanki?

- Osvanuli smo u dobrom prazničnom raspoloženju, ali smo onda dobili informacije o eksplozijama - rekao je Petar Prokić, koji živi i radi u Šri Lanki

  • 1

Petar Prokić, Srbin koji živi i radi na Šri Lanki, izjavio je da u današnjim eksplozijama u toj ostrvskoj zemlji u Indijskom okeanu, u kojima je poginulo 215 i povređeno 450 ljudi, prema dosadašnjim saznanjima, nije povređen ni jedan građanin Srbije.

- Osvanuli smo u dobrom prazničnom (uskršnjom) raspoloženju, ali smo onda dobili informacije o eksplozijama - rekao je Prokić za Radio Beograd i dodao da se čuo s nekoliko srpskih državljana koji žive u Kolombu i da je s njima sve u redu.

On je naveo da se, prema nezvaničnim informacijama, među poginulima nalazi i 40 stranih državljana. Prokić je rekao i da je bezbednost pojačana, da je uveden policijski čas, da policija obezbeđuje crkve i hotele.

Uveden je i policijski čas, Foto: Tanjug/AP

Među lokalnim stanovništvom ne vlada panika već zabrinutost, jer su, kako Prokić navodi, oni prošli kroz 30 godina građanskog rata, a da su turisti ti koji su uspaničeni jer ne znaju šta se dešava.

Kako prenose lokalni mediji, među poginulima ima državljana Amerike, Britanaca i Holanđana, dok među povređenima ima i Japanaca. Najmanje 35 stranaca je poginulo u osam napada u Šri Lanki. Taj broj je u međuvremenu porastao na 40.

EVAKUISANO OSMORO RUMUNSKE DECE

Policija je svuda na ulicama, Foto: Tanjug/AP

Rumunski ministar spoljnih poslova Teodor Meleskanu izjavio je da je osmoro rumunske dece bilo u Kolombu u vreme eksplozije i da su ih lokalne vlasti evakuisale na sigurno, u jednu vojnu bazu na periferiji prestonice Šri Lanke.

Tokom posle podneva u Kolombu će biti održan sastanak sa svim ambasadama i konzularnim predstavnicima iz zemalja EU kako bi se saznale nove informacije.

SUMNJA SE NA LOKALNE RADIKALNE ISLAMISTE

Iza napada bi mogla stajati lokalna radikalna islamska organizacija.

Ministar odbrane Šri Lanke rekao je da je uhapšeno sedam osumnjičenih.

Mnogi svetski mediji preneli su, pozivajući se na informacije AFP, da su vlasti pre deset dana dobile informaciju da se napad može očekivati. 

Strana obaveštajna agencija izvestila je da Nešnal Tautit Džamat (National Thowheeth Jama''ath) priprema napade bombaša samoubica na posećene crkve i na diplomatsko predstavništvo Indije u Kolombu. NTJ je radikalna muslimanska organizacija koja je na sebe privukla pažnju prošle godine kad je vandalizovala budističke kipove. 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikoas

    21. april 2019 | 14:11

    KAD POGLEDAM KARTU SVETA I POLOZAJ SRI LANKE A I BIO SAM TAMO STICEM NEKI UTISAK POSLE OVIH TERORISTICKIH NAPADA DA CE NEKO TU DA SE UGLAVI SA STRANE POD IZGOVOROM-BORBE PROTIV TERORIZMA!!! O BOZE OPROSTI MI AKO GRESIM ALI TU JE AMERICKA FLOTA BLIZU I MORA IM POMOCI!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA