Novom predsedniku Ukrajine stižu čestitke sa svih strana, ali ne i od Putina: Zelenski otkrio šta će prvo uraditi kao šef države

Ubedljivo je porazio Petra Porošenka

  • 4

Ukrajinski komičar Volodimir Zelenski osvojio je 73,21 odsto glasova u drugom krugu predsedničkih izbora na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, saopštila je danas ukrajinska Centralna izborna komisija. Nakon pobede, Zelenski je rekao da će njegov prvi zadatak biti oslobađanje vojnih zatvorenika koji se nalaze u pritvoru u istočnoj Ukrajini i Rusiji. Na pobedi su mu, između ostalih, čestitali američki predsednik Donald Tramp, nemačka kancelarka Angela Merkel, ali ne i ruski predsednik Vladimir Putin.

Aktuelni predsednik Petro Porošenko dobio je 24,46 odsto glasova, prenela je agencija Tas s.

Za Zelenskog je glasalo 13,4 miliona birača, dok je poverenje Porošenku poklonilo 4,4 miliona građana.

U skladu sa ukrajinskim zakonom, Centralna izborna komisija mora da objavi zvanične rezultate izbora ne kasnije od 10 dana od održavanja izbora odnosno do 1. maja, a novi predsednik će položiti zakletvu do 31 maja.

Zelenski je osvojio veći broj glasova u svim ukrajinskim regionima, osim u regionu Ljvova.

Odziv birača u drugom krugu predsedničkih izbora je 62,07 odsto, navela je Komisija.

Foto: Tanjug/AP

PRVI ZADATAK - OSLOBAĐANJE VOJNIH ZATVORENIKA

Zelenski je izjavio sinoć da će njegov prvi zadatak kao novog predsednika Ukrajine biti da obezbedi oslobađanje vojnih zatvorenika koji se nalaze u pritvoru u istočnoj Ukrajini i Rusiji.

- Zadatak broj jedan za nas je povratak svih zatvorenika, svih ratnih talaca, naših mornara - rekao je novinarima Zelenski.

U Rusiji se u zatvoru nalaze 24 ukrajinska mornara od novembra prošle godine, kada je ruska obalska straža zaplenila tri ukrajinska broda dok su prolazila Kerčkim moreuzom, podseća AP.

KREMLJ: RANO JE GOVORITI O PUTINOVOJ ČESTITKI

Još je rano govoriti o čestitki ruskog predsednika Vladimira Putina Volodimiru Zelenskom na pobedi za predsednika Ukrajine, kao i o njihovoj saradnji, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je novinarima rekao da Moskva poštuje izbor ukrajinskog naroda, preneo je Rojters.

Porošenko je iskoristio i Putinov lik kako bi pridobio glasače, ali bezuspešno Foto: Tanjug/AP

- Još je rano govoriti o čestitki predsednika Putina Zelenskom, kao i o mogućnosti njihove saradnje - naveo je Peskov.

TRAMP ČESTITAO NA POBEDI

Američki predsednik Donald Tramp čestitao je Volodimiru Zelenskom pobedu na predsedničkim izborima.

Bela kuća je saopštila da je Tramp sinoć razgovarao sa Zelenskim i da je izbore nazvao važnim trenutkom u istoriji Ukrajine.

Tramp je ukazao i da je izborni proces protekao na miran i demokratski način.

Foto: Tanjug/AP

Tramp je istakao "bezrezervnu podršku SAD ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, unutar njenih međunarodno priznatih granica", kaže se u saopštenju Bele kuće.

Američki predsednik je izrazio i posvećenost saradnji sa Zalenskim radi "sprovođenja reformi koje jačaju demokratiju, napredak i iskorenjuju korupciju", preneo je AP.

MERKELOVA ČESTITALA ZELENSKOM POBEDU NA IZBORIMA

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je danas Volodimir Zelenskom pobedu na juče održanim predsedničkim izborima u Ukrajini.

- Čestitam Vam od sveg srca što ste izabrani na mesto ukrajinskog predsednika - navedeno je u čestitki nemačke kancelarke, prenela je agencija Tas s.

Merkelova je istakla da su od ukrajinske revolucije 2014. godine dve zemlje pojačale njihove veze u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i javnoj sferi.

Foto: Tanjug/AP

Ona je poručila da će Nemačka i ubuduće da nastavi da podržava Ukrajinu, posebno kada je u pitanju suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

- Brinem o stabilizaciji Ukrajine i mirnom rešenju sukoba kao i o održavanju ključnih reformi pravosudnih organa, decentralizaciji vlasti i borbi protiv korupcije - navela je nemačka kancelarka.

Merkelova je rekla da bi volela da uskoro bude domaćin Zelenskom u Berlinu.

OSTAVKA GUVERNERA JEDINE OBLASTI GDE ZELENSKI NIJE POBEDIO

Guverner Lavov, jedinog regiona u kojev Volodimir Zelenski nije osvojio najviše glasova na predsedničkim izborima, podneo je ostavku, javlja AP.

Oleh Sinjutka rekao je na zasedanju lokalne vlade da podnosi ostavku, ali nije naveo razlog.

Video: Komičar Volodimir Zelenski novi predsednik Ukrajine!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Груја

    22. april 2019 | 16:13

    Где прве честитке стигну од америке и немачке, све постане јасно.

  • Zeleni mrm

    22. april 2019 | 16:21

    Kakva država , takav i predsednik .

  • Predrag Z.

    22. april 2019 | 20:07

    Jednog komičara izabrati za predsednika, pa to govori sve o ozbiljnosti naroda i države

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA