"Žuti prsluci" razočarani Makronovim predlozima i najavili nastavak protesta: "Govorio je kao vrhovni vođa, ne razume da treba da pokaže skromnost"

Makron je na konferenciji za novinare u četvrtak rekao da smatra da se Francuska ne nalazi na pogrešnom putu i najavio nove reforme kao odgovor na proteste "žutih prsluka"

  • 5

Lideri protesta "žutih prsluka" izrazili su razočarenje odgovorom francuskog predsednika Emanuela Makrona na njihove zahteva za uvođenje ekonomskih olakšica radnicima.

Foto: Tanjug/AP

Aktivista "žutih prsluka" u regionu Pariza Tijeri Pol Valet je na Tviteru objavio da je Makron tokom svog obraćanja na konferenciji za novinare, kada je izneo predloge za rešenje zahteva tog pokreta, "govorio kao vrhovni vođa" i da se činilo da "ne razume da bi trebalo da pokaže skromnost".

Aktivisti "žutih prsluka" su, kako navodi AP, posle Makronovog obraćanja najavili nove proteste za predstojeći vikend.

Foto: Tanjug/AP

Ingrid Levavaser, nekada jedna od vodećih aktivistkinja "žutih prsluka", koja se povukla nakon podela unutar tog pokreta, opisala je za AP Makronov odgovor kao "potpuno nezadovoljavajući".

Ona je ipak pozdravila Makronov predlog mera o decentralizaciji, ali je dodala da njegov plan u celini nije dovoljno ambiciozan i da ne predviđa rešenje finansijskih poteškoća penzionera.

Levavaserova je, međutim, dodala i da su očekivanja "žutih prsluka" "ogromna".

Makron je na konferenciji za novinare u četvrtak rekao da smatra da se Francuska ne nalazi na pogrešnom putu i najavio nove reforme kao odgovor na proteste "žutih prsluka".

Foto: Tanjug/AP

- Zapitao sam se da li treba da zaustavimo sve što je urađeno u protekle dve godine, da li smo na pogrešnom putu, ja verujem sasvim suprotno - rekao je Makron na konferenciji za novinare, jednoj od retkih kao svoj odgovor na višemesečne proteste "žutih prsluka" - prenosi Rojters.

Predsednik Francuske je naglasio da se mora obezbediti bolje funkcionisanje javnih usluga u manjim mestima i da se "mora garantovati pristup za sve zdravstvenim službama i garantovati da nijedna škola ili bolnica neće biti zatvorena bez odobrenja gradonačelnika".

Makron je kazao da želi da ljudi osećaju da su više uključeni u demokratski proces pojednostavljenjem pravila za referendume i decentralizacijom više funkcija vlade.

Foto: Tanjug/AP

On je govorio i o penzijama i rekao da vlada planira da poveže najniže penzije sa rastom inflacije.

Kada je govorio o reformi javne uprave u Francuskoj, Makron je rekao da želi da je reformiše, jer to više nije meritokratski sistem.

Nećemo da štitimo "zaposlenja za ceo život", istakao je Makron.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    26. april 2019 | 17:14

    Arogant aristokrat bez osjecaja za narod.

  • Pierre

    26. april 2019 | 15:15

    Gotov je !

  • crni nis

    27. april 2019 | 11:44

    Oduzeo sirotinji iz socialne pomoci skidanje 50 eur svakoj porodici deci nema decijeg dodatka deca Koja zavrse skolu sa 18 ili 19 do 25 god nista nece primati preko biro trazenje posla digao porez na sve od hrane benzina stvari lekova posla nema dovoljno najvise lagao decu I stundente za primanja veca buget.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA